Ortodoks Hristiyanlar Sümela'da Ayin İçin 6. Kez Buluştu…

Ortodoks Hristiyanlar Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda ayin için 6. kez buluştu.

88 yıl aradan sonra ilk kez 15 Ağustos 2010’dan itibaren yılda bir kez, bir günlüğüne Hristiyan Ortodoksların ayin yapmasına izin verilen Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nda, bu yıl da Hristiyan aleminde "Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos’ta ayin için toplanıldı. Ayin öncesi manastıra gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, her yıl olduğu gibi kendisini bekleyen kemençe sanatçılarına bahşiş verdi. Ayin öncesi manastırın girişine gelen ziyaretçiler, Trabzon Valiliği tarafından kendilerine verilen giriş kartların görevlilerce kontrol edilmesinin ardından içeriye alındı. Ayin sırasında bir sorun yaşanmaması için manastır içinde Valilik, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile Özel Güvenlik görevlendirilirken, manastır alanında sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu. Bartholomeos, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ayini yöneten isim olurken, ayin saat 10.30 itibarıyla başladı. Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Rusya, Gürcistan, Ukrayna gibi Ortodoks ülkelerden gelen yaklaşık 450 kişinin katıldığı ayinde konuşan Barteolemos, barış çağrısı yaptı. Barteolemos, konuşmasında “Bir kere daha Karadeniz’deyiz Bir kere daha Sümela’dayız. Bize bu fırsatı veren devlet adamlarına

devlet makamlarına minnettar olduğumuzu ifade etmek isterim. Sayın Trabzon Valisi’ne, gereken tedbirleri almış olan emniyet teşkilatına özelikle teşekkür ediyorum. Ülke güvenliği için canlarını hiçe sayan hizmet eden emniyet mensuplarına vermiş olduğu şehitler için baş sağlığı dileriz. Biraz önce Rumca konuşurken, bugünkü ayinimizden Ortadoğu’da, Afrika’da, Ukrayna’da barış için dua ettiğimizi söyledim. Mustafa Kemal Atatürk ile Venizelos’un temelinin attıkları Türk- Yunan dostluğuna değindim. Son günlerde memleketimizde müessir olayların biran evvel sona ermesi vatandaşlarımız huzur refah içerisinde yaşaması için Allah’a yakardık aynı zamanda. Genç insanlar hayatlarını kaybetmemesi, anaların, babaların, eşlerin ve çocukların perişan olmaması, en büyük ve en öncelikli dileğimizdir. Eminiz ki bu dileklerimize bu dualarımıza hepiniz katılıyorsunuzdur. Karşılıklı sevgi ve saygı barışı ve çözümün temelidir. Bu düşüncelerle burada hazır bulunan Müslüman kardeşlerimizin ve tüm misafirlerimizin buradan selamlıyor ve sıhhat ve afiyetler diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ayin, yapılan dualar ve okunan ilahiler ile son buldu.

Editör: TE Bilisim