LYS tercihlerinin sonuçlarını heyecanla bekliyordu. 4 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanan LYS tercihlerinin sonuçları az önce açıklandı. Adaylar LYS tercih yerleştirme sonuçlarını ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden duyurdu. İşte ÖSYM sonuç sorgulama ekranı…

LYS 2016 tercihlerinin yerleştirme sonuçları az önce açıklandı. Binlerce aday heyecan ile sonuçların açıklanacağı tarihi bekliyordu. Lisans Yerleştirme Sınavının sonuçlarının 18 Temmuz 2016 tarihinde açıklanmasından sonra tüm adaylar yoğun bir tercih sürecine başlamıştı. LYS yerleştirme tercihlerinin 4 Ağustos 2016 tarihinde bitmesinin ardından adaylar bugün açıklanan yerleştirme sonuçları ile ÖSYM’nin sitesine akın etti.

Sonuçlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesinden tüm adaylara ilan edildi. Önceki senelerde olduğu gibi yine sonuç belgeleri basılmayacak ve tercihlerini yapan adayların adreslerine posta ile gönderilmeyecek.

LYS TERCİH SONUÇLARI HAKKINDA BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

LYS tercihlerinin yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra herhangi bir yüksek öğretim programına yerleşen öğrenciler için heyecanlı üniversite kayıt süreci başlayacak. Tüm devlet üniversiteleri yapılacak olan elektronik kayıtlar 12 Ağustos 2016 ile 16 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Belirtilen bu tarihleri içerisinde kayıt ve başvuru işlemlerini yapmayan adayların kayıt hakları ellerinden alınacak.

Devlet üniversitelerine elektronik kayıtlarını tamamlayan öğrencileri üniversite tarafından ilan edilecek belgeler ve tarihlere göre kayıt işlemlerinin geri kalanını tamamlayacaklar. Ortaöğretim kurumlarından bütünleme gibi nedenler ile henüz mezun olamamış ancak buna rağmen herhangi bir yüksek öğretim programına kayıt olma hakkı kazanmış adaylar da ilan edilen tarihler içerisinde ilgili kurumlara geçici olarak kayıt yapabilecekler. İlgili adayların mezuniyet belgeleri 30 Aralık 2016 tarihine dek Yüksek Öğretim Kurumu’na ibraz edildiği takdirde kayıtları asıl kayıt haline dönüştürülecek. Fakat bu tarihe kadar öğrencilerin mezun oldukları belgelenemez ise geçici olarak yapılmış olan kayıtlar da silinecektir. Benzer şekilde bu durumda olup da ilgili tarihlerde geçici kayıtlarını yapmayan öğrencilerin de kayıt işlemleri yapılmayacaktır.

Programlara kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından üniversitelerde ve programlarda boş kalmış olan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Çeşitli nedenler ile boş kalan kontenjanlar için ÖSYM tarafından ek yerleştirme gerçekleştirilecektir. Ancak sınavsız geçiş de dahil olmak üzere yerleştirmede herhangi bir programa yerleştirilmiş olan öğrenciler ek yerleştirmeye başvuramayacaklar.

Her yüksek öğretim programına kılavuz içerisinde belirtilmiş programı tercih eden, bu programı tercih listesi içerisine koymuş ve bilgisayar ile denetlenebilen koşulları bulunduran adaylar içerisinden kontenjan dahilinde öğrenci yerleştirilecek. Programlara öğrenci yerleştirme işleminde yerleştirme puanı yüksek olan adaylar diğer adaylara göre daha öncelikli olacak ve yerleştirme bu kriter göz önünde bulundurularak yapılacak. Her aday ne koşulda olursa olsun sadece bir programa kayıt olma hakkı kazanabilecek.

ÖSYM'DEN GELEN AÇIKLAMA

ÖSYM tarafından, 2016-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme  Sistemi (ÖSYS) yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme sonuçları  açıklandı. Sonuçlar, ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden  öğrenilebilecek.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, yükseköğretime  sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar ile 13 Mart'ta yapılan Yükseköğretime Geçiş  Sınavı (YGS) ve 18-19-25-26 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleşen Lisans  Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler  doğrultusunda, 2016-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme  işlemleri tamamlandı.

Buna göre, adaylar yerleştirme sonuçlarını, ÖSYM'nin  https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri  ile öğrenebilecekler. Yerleştirme Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların  adreslerine gönderilmeyecek.

2016-2017 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı  kazanan adayların kayıt işlemleri, 15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında,  elektronik kayıtlar ise 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak. Kayıt  için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu  üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.

Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan  belgelere ve tarihe göre işlem yapacak. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı  kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders  sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına  geçici kayıtları yapılacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini,  30 Aralık 2016'ya kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl  kayıtları yapılacak. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici  kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını  yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.

yesyeni-logo-final-196.png

Editör: TE Bilisim