Giresun’un Çanakçı İlçesine Bağlı Kuşköy Yöresine Özgü, 500 Yıllık Tarihi Geçmişe Sahip, ‘Kuş Dili’ Olarak Da Bilinen Islıkla Haberleşme Yönteminin Gelecek Kuşaklara Aktarılması İçin Kurs Açıldı.

Çanakçı İlçesine Bağlı Kuşköy'de Arazinin Dağınık Ve Engebeli Oluşu, Zamanında Telefon Hattı Bulunmaması Gibi Nedenlerle 500 Yılı Aşkın Bir Süredir Kullanılan Islıkla Haberleşme Geleneğinin Yaşatılması İçin Harekete Geçildi. Kuş Sesine Benzediği İçin ‘Kuş Dili’ Olarak Da Adlandırılan Haberleşme Yönteminin,  Kültür Ve Turizm Bakanlığı Tarafından UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' Listesine Alınmasının Ardından, Eğlence Unsuru Taşımadan Değer Görmesi Ve Korunması, Genç Kuşaklar Tarafından Öğrenilerek Günlük Hayatta Kullanımının Sağlanması Ve Gelecek Nesillere Aktarılması İçin Kurs Açıldı. Kursta Özellikle Çocuk Ve Gençlere Yönelik Eğitim Verilecek.

Kursun Açılışını Gerçekleştiren Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, Yörenin Temel Markasının Islık Dili Olduğunu Belirterek, “Turizm Haftası Olması Dolayısı İle Çok Anlamlı Ve Manidar Bir Adım Attık. Şehrimizi Ziyaret Eden Yerli Ve Yabancı Turistlerimizin Sayısını Artırabilmek Adına Çok Güzel Bir Kültür. Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine Islık Dilimizin Alınması Noktasında Emek Sarf Eden Herkesi Tebrik Ediyor Ve Gönülden Kutluyorum” Dedi.

'BÜYÜKLER ISLIK DİLİ İLE HABERLEŞİYOR'

Kuş Dili Eğitmeni Orhan Civelek De Gelişen Teknoloji İle Birlikte Unutulmaya Yüz Tutmuş Kültür Miraslarına Sahip Çıktıklarını Belirterek, Ellerinden Geleni Yapmaya Çalıştıklarını Söyledi.

Islık Dilinin Telefondan Daha Da Pratik Bir İletişim Yöntemi Olduğunu İfade Eden Yöre Sakini Muazzez Köçek İse “Telefonun Tuşuna Basacaksın Falan Derken Çok Fazla Zaman Geçiyor. Çocukluğumuzdan Beri Islık Dili Kullanıyoruz. Tarlalardan Evlere, Komşularımızla, Babam Ve Çocuklarımla Genellikle Islık Dili İle Haberleşiyoruz” Diye Konuştu.

670-398.gif123456---kopya-20180413201605.png

Editör: TE Bilisim