Binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren Kurban Bayramı hakkında merak edilen tüm detayları sizi için derledik. Peki Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş açıkladı! İşte Kurban Bayramı ve Bayram tatili hakkında merak edilen detaylar...

Kurban Bayramı tatili için Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan açıklama geldi. Turizmciler için oldukça önemli bir fırsat olan Kurban Bayramı tatili için vatandaşlar büyük merak içindeler. Peki Müslümanlar için oldukça değerli olan Kurban Bayramı ne zaman başlayacak? İşte tüm ayrıntılar...

KURBAN BAYRAMI DA 9 GÜN OLACAK

Kurtulmuş Kurban Bayramı ile ilgili de beklenen haberi verdi. Kurtulmuş bayram tatili ile ilgili "Büyük ihtimalle Kurban Bayramı tatilimiz de 9 günlük olacak, yani cuma günü olacak ama onun kararı henüz Bakanlar Kuruluna gelmedi." dedi.

İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder.

Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.

NEDEN KURBAN KESİLİR?

Kurban kelimesi sözlükte Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür ve dini ölçülere göre zengin sayılan kul, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hem de Allah’a yaklaşmış olur.

Kurban ibadeti, İslam toplumlarının ‘şiarı’ sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Dini kaynaklarda Hz. Muhammet’in kurbanını daima kestiği belirtilmektedir.

Kurban Bayramının anlam ve önemi

Kurban, kelime anlamı ile yakınlaşma demektir.Kurban kesmek; Allah'a yakınlaşma gayesiyle, O'nun verdiği hayvanlardan, kurban edilmesi mümkün olan birini, yine O'nun rızası için kesmek demektir.

Kurban Bayramını, her yıl hac ibadetini yerine getiren yüz binlerce mü'min kardeşimizle birlikte, vecd ve huzur içinde idrak ederiz. Ve bu mübarek bayramın, bütün İslâm dünyası için fetihlere, hayırlara ve maddi-manevi gelişmelere vesile olmasını niyaz ederiz.

Cenab-ı Hakka kul olmanın ebedi hazzını namazlarımızla, tekbir ve tehlillerimizle ve kurbanlarımızla bütün kâinata ilan eder; tükenmez bir şükran ve minnet duygusu içinde Cenab-ı Hakka sonsuz şükürlerimizi arz eder ve mukaddes dinine bağlılığımızı yenileriz.

Kurban Bayramı Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail'i kurban etmek istemesi ve Hz. İsmail'in buna razı olması, sonunda Allah'a karşı gösterilen büyük sadakatin karşılığı olarak hayvan kurban edilmesinin hâtırasını taşımakta ve mü'minler bu günlerde kurban kesmek suretiyle bu iki peygamberin Allah'a karşı verdikleri başarılı imtihanın sevincini yaşamaktadırlar.

Özellikle hacca gidenlerin ifa ettikleri hac ibadeti sırasında bu hatıraları diğerleriyle de takviye ederek Kurban Bayramının sevincini daha büyük bir heyecanla tadarlar.

Kurban hakkında hadis ve ayetler!

Enes b. Mâlik (r.a.)’ten rivayet edildiğine göre: “Resulullah (s.a.v.) boynuzlu, alaca renkli iki koçu kendi eliyle keserek kurban etti. Besmele çekti, tekbir aldı ve keserken ayağını koçların sağ yanı üzerine koydu.” (Buhârî, Edâhî: 7; Müslim, Edahî: 3)

“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’ âm 6/162)

Berâ b. Âzib (r.a.)’dan merfu olarak rivayet edilen hadisinde Resulullah (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Topal hayvan, tek gözlü hayvan, hastalığı belli olan hayvan, zayıf ve cılız hayvan kurban edilmez.” (Ebû Dâvûd, Dahaya: 5; İbn Mâce, Edahî: 8)

“Biz, her ümmete -(Kurban kesmeye uygun) hayvan cinsinden kendilerine rızık olarak verdiklerimiz üzerine Allah’ın adını ansınlar diye- kurban kesmeyi gerekli kıldık. İmdi, İlahınız, bir tek İlah’tır. Öyle ise, O’na teslim olun. (Ey Muhammed!) O ihlaslı ve mütevazı insanları müjdele!” (Hac 22/34)

“Resulullah (s.a.v.), Ramazan Bayramı namazına bir şeyler yemeden çıkmazdı. Kurban Bayramı’nda ise, namazdan dönünceye kadar bir şey yemezdi.” (Büreyde, Kütüb’ü-Sitte: Hadis no: 3048)

“Biz, büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın (dininin) işaretlerinden (kurban) kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Şu hâlde onlar, ayakları üzerine dururken üzerlerine Allah’ın ismini anınız (ve kurban ediniz). Yan üstü yere düştüklerinde ise, artık (canı çıktığında) onlardan hem kendiniz yiyin hem de ihtiyacını gizleyen/gizlemeyen fakirlere yedirin. İşte bu hayvanları biz, şükredesiniz diye sizin istifadenize verdik.” (Hac 22/36)

“Kendilerine ait birtakım yararlara tanık olsunlar. Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. İşte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun”. (Hac 22/28)

“Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes.” (Kevser 108/2)

“Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.” (Sâffât 37/107)

KURBAN BAYRAMI HİCRİ TAKVİME GÖRE HANGİ GÜNLER?

Kurban Bayramı, müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir Kurban Bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ GÜNLERİ

11 Eylül 2016 Pazar Arefe

12 Eylül 2016 Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)

13 Eylül 2016 Salı Kurban Bayramı (2.Gün)

14 Eylül 2016 Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)

15 Eylül 2016 Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)

02 Ekim 2016 Pazar Hicri Yılbaşı

11 Ekim 2016 Salı Aşure Günü

11 Aralık 2016 Pazar Mevlid Kandili

yesyeni-logo-final-190.png

Editör: TE Bilisim