Konutlarını Günübirlik Kiraya Verenlerle  Motorlu Araç Kiralayan Firmaların, 1 Temmuz'dan İtibaren Tahsilatlarını Banka Ve  Benzeri Aracı Kurumlar Vasıtasıyla Yapması Zorunlu Olacak.

Maliye Bakanlığının İlgili Sektörlere Yönelik Mevzuat Düzenlemesiyle,  Önümüzdeki Aydan İtibaren Araç Kiralama Faaliyeti Yürüten Firmalar, Kiralama  Hizmet Bedellerini Tutarı Ne Olursa Olsun Banka Ve Benzeri Aracı Finansal  Kurumlar Vasıtasıyla Kredi Kartı, Banka Kartı, Havale, EFT Gibi Yollarla Tahsil  Edecek. Söz Konusu Şirketler Daha Önce 7 Bin Liranın Altındaki Ödemeleri Nakit  Olarak Alabiliyorlardı.

Kamuoyunda "Günübirlik Kiralama" Olarak Bilinen Kısa Süreli Konut  Kiralamalarında Da Kiraya Verenlerin Yapacakları Tahsilatlar Aynı Şekilde Banka  Ve Benzeri Aracı Finansal Kurumlar Vasıtasıyla Gerçekleştirilecek.

Bu Yolla Yapılan Kiralamalarda Tutar Sınırlaması Olmayacak. Söz Konusu  Kurala Uymayan Kişi Veya Firmaya Mükellefiyet Durumuna Göre 350 Lira İle Bin 400  Liradan Az Olmamak Kaydıyla İşlem Bedelinin Yüzde 5'i Kadar Özel Usulsüzlük  Cezası Kesilecek. Bakanlığın Söz Konusu Düzenlemeleri Kayıt Dışılığı Azaltmayı  Amaçlıyor.

"KANGREN OLMUŞ KONUYA DOĞRU DÜZENLEME"

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali  Taylan, AA Muhabirine Yaptığı Değerlendirmede, Günübirlik Konut Kiralamalarına  İlişkin Düzenlemenin Sektörü Kayıt Altına Alma Noktasında Çok Doğru Bir Uygulama  Olduğunu Söyledi.

Taylan, "Konutların Günübirlik Kiraya Verilmesi Kangren Olmuş Bir  Konuydu, Burada Bir Başıboşluk Vardı Ve Düzenleme Uzun Süredir Gündemdeydi. Bu  Kiralamaların Kayıt Altına Alınması, Hem Konutların Kime Verildiğinin Tespiti Hem  De Verginin Kayıt Altına Alınması Noktasında Çok Önemli Bir Adım." Dedi.

"TURİSTLERE KISA DÖNEMLİ ARAÇ KİRALAMADA SIKINTI YARATABİLİR"

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı  Türkay Oktay Da Alınan Kararın Kiralama İşlemlerinde Nakit Para Kullanımını  Tamamen Kaldırdığını Belirterek, Uygulamanın Kiralayanın Kimliğini Ve Finansal  Ödeme Sistemlerini Kullanma Kapasitesini Göstermek Adına Olumlu Sonuçları  Olacağını Kaydetti.

Kiralayan Kişinin Kimliğinin Yanı Sıra Bankacılık Sistemlerini De  Kullanmasının Daha Fazla Bilgi Edinilmesini Ve Daha Etkin Risk Yönetimi  Yapılmasını Sağlayacağına İşaret Eden Oktay, Şöyle Devam Etti:

"Bunun Özellikle Kısa Dönem Kiralama İşlemlerinde Ciddi Sıkıntılar Da  Getireceğini Düşünüyoruz. Türkiye'yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerden Kiralama  İşlemlerinde Banka Veya Aracı Finansal Kuruluş Kullanmasını İstemek Sorunlar  Yaratacaktır. Bu Tip Müşteriler Banka Kredi Kartı Veya Nakit Kartı Kullanarak  İşlem Yapabilirler Ancak Kartları Bulunmayan Müşterilerin İşlem Yapmaları  İmkansız Hale Gelecek Gibi Görünüyor. Bu Da Yabancı Turist Sayısını Artırmaya Ve  Onların Harcama Yapmasını Sağlamaya Çalıştığımız Bu Dönem Olumsuz Sonuçlar  Yaratabilir. Uygulama İşlem Sürelerini De Uzatabilir. Yerli Ve Yabancı  Turistlerin Hızlı Bir Şekilde Yaptığı Kiralama İşlemleri Uzayacağından

Alternatif  Ulaşım Araçlarına Kaymalarını Ve Sektörün Gelir Kaybına Uğramasını Beraberinde  Getirebilir."

Oktay,  Uzun Dönemli Kiralamalarda Müşterilerin Büyük Çoğunluğunun  Şirketler Olduğunu, Bu Tip Kiralamalarda Uygulamanın Bir Sorun Yaratmasını  Beklemediklerini Kaydetti.

123456---kopya-20170629132249.pngyesyeni-logo-final-20170629132249.png

Editör: TE Bilisim