Koalisyon seçeneği AKP-CHP değil, CHP-AKP

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve kurmayları bugün toplanacak Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde, CHP açısından “mümkün görünen” koalisyon seçeneklerinin listesini tamamladı. CHP tabanının tepkisini çeken “AKP- CHP Koalisyonu” seçeneği bulunmuyor. CHP’nin “AKP- CHP Koalisyonu” seçeneğine karşı hamlesi “CHP- AKP Koalisyonu”.

HÜKÜMET kurma çalışmaları Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile başlayacak olması nedeniyle, CHP’nin “Koalisyon Seçenekleri” listesinin ilk sırasında, Davutoğlu’na verilecek yanıt bulunuyor. CHP, Davutoğlu’na “Hükümeti MHP ile kurabiliyorsanız, kurun. Bizimle kurmak istiyorsanız, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığında kurulacak bir hükümete ‘Evet’ deriz. En az 2 yıl için hükümetin başbakanı Kılıçdaroğlu olur, siz de Başbakan Yardımcısı. Aksi bir seçeneği müzakere etmeyiz” diyecek; Davutoğlu’nun ya da AK Partili başka bir ismin başbakanlığını öngören AKP-CHP hükümetine kapı kapanacak.

Davutoğlu, hükümet kurma çalışmalarında başarılı olamaması halinde görev Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Kılıçdaroğlu’na verilecek.  CHP lideri, Davutoğlu’na “Gel Başbakan Yardımcım ol” önerisini yenileyecek. Davutoğlu’nun “Hayır” yanıtı vermesi halinde Kılıçdaroğlu, CHP-MHP-HDP Koalisyonu’nu önceleyecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin HDP’li bir koalisyona kapı kapatmış olması bu seçeneğin şansını azaltmış görünse de Kılıçdaroğlu’nun, başlangıç teklifi “CHP-MHP-HDP Koalisyonu” olacak. Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile HDP Eşgenel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a “Üçlü koalisyon” önerisinde bulunacak.

MHP’YE FORMÜL

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının MHP ile görüşmelerinde önereceği bir diğer teklif ise HDP’nin dışarıdan destek vereceği CHP-MHP Koalisyonu. CHP yönetimi, MHP’ye “AK Parti’siz bir hükümetin gerekleri” çerçevesinde bir sunuş yapacak, Türkiye’nin restorasyonunu amaçlayan koalisyonun ilkeleri ve hedeflerinin üç partinin de onayıyla belirleneceği, bu ilke ve hedeflerin dışına çıkmadan yol alınabileceği aktarılacak. Ancak HDP’nin “Çözüm Süreci” şartıyla CHP-MHP Koalisyonuna dışarıdan destek verebilecekleri” şartı, MHP’nin ikna edilmesini tek başına yeterli kılmıyor. MHP’yi ikna etmesi halinde CHP, HDP’ye de “Çözüm Süreci’nin sıfırlanmaması; gelinen noktadan geri adım atılmaması sözüyle dondurulması” önerisinde bulunması bekleniyor. CHP, HDP ile temaslarında “CHP-HDP koalisyonu” ihtimalini de tartışmaya açacak.

CHP AZINLIK HÜKÜMETİ

CHP’nin AK Parti’siz hükümet seçeneklerinde son tercih ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Asıl niyeti” olarak nitelendirilen erken seçimle ilgili. AK Parti ve CHP’nin hükümet kuramaması halinde Erdoğan’ın Türkiye’yi erken seçime götüreceğini savunan CHP’nin, MHP ve HDP’nin önüne koyacağı bir diğer seçenek “En az bir yıllık CHP azınlık hükümeti” olacak. HDP’nin yakın olduğu bilinen “CHP erken seçim azınlık hükümeti” önerisine MHP’nin vereceği destek hükümet senaryolarının kaderini de belirleyecek. CHP’nin önerisinin genel hatları şöyle: “AKP’nin kuracağı erken seçim ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yeniden seçim’ hükümeti yerine CHP’nin kuracağı erken seçim hükümetini destekleyin. Nasıl ki bazı gensoru ve önergelere, bazı yasa maddelerine MHP ve HDP’nin aynı oyu vermesi, sizleri aynı zeminde buluşturmuş olmuyorsa, CHP’nin kuracağı hükümete güvenoyu vermeniz de aynı anlamı taşır. Bu sayede AKP’yi iktidardan düşürmüş olur, iktidar imkanlarını kullanmasından mahrum edilir, hakkaniyetli bir seçim dönemi yaşanır; 17- 25 Aralık için yargı süreci yeniden başlar, emekliye ikramiye, asgari ücretin arttırılması ve vergi dışı

bırakılması, taşeronlara kadro verilmesi gibi üç partinin ortaklaştırılabilecek seçim vaatleri kısa sürede yasalaşır.”

ÖNDER İLE GÖRÜŞTÜ

Ankara’dan milletvekili seçilen HDP’li Sırrı Süreyya Önder, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu TBMM’deki makamında ziyaret etti. Önder’in “Hayırlı olsun” ziyareti olarak nitelendirdiği görüşme resmi koalisyon görüşmeleri taraflarının pozisyonlarının öğrenilmesi açısından önem taşıyor.

Editör: TE Bilisim