Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43. Yıl Dönümü Yavru Vatan Kıbrıs'ta Bugün Kutlanacak. 20 Temmuz 1974'de Başlayan Kıbrıs Barış Harekatı'nın Parolası İse "Ayşe Tatile Çıktı" İdi. Kıbrıs Barış Harekatı Nasıl Başladı? Tarihi Harekatın Yıl Dönümünden Fotoğraflar. Harekata Neden Gere Duyuldu? Kıbrıs Harekatı Nasıl Başladı? Harekatın Nedenleri Neler?

Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 Tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Garanti Anlaşması’nın III. Maddesine Dayanarak Gerçekleştirildi. 43 Yıl Önce,  Rum Ve Türk Halkının Arasını Bozmak İsteyen Bazı Etnik Grupların Silahlı Saldırılarına Maruz Kalması Sonrasında Kıbrıs Harekatı’na Karar Verildi. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Görüşmelerden Bir Sonuç Alınamayınca TBMM’yi Olağanüstü Toplantıya Çağırdı Ve Kıbrıs Barış Harekatı’na Karar Verildi. TSK 1974 Yılında, Yunanistan’ın Kıbrıs’ı Topraklarına Katma Çabaları Ve Rumların Saldırıları Sonucunda Adaya Çıkarma Kararı Almıştır.

AYŞE TATİLE ÇIKTI

“Ayşe Tatile Çıktı” Parolasıyla Başlatılan Ve Adadaki Türklerin Uğradığı Baskı Ve Zulmü Ortadan Kaldırmak Amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerin Tarafından Gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı 43. Yılında. Harekat, TSK’nın Zorlu Şartlarda Gerçekleştirdiği En Önemli Bir Başarılardan Biri Olarak Görülüyor. Bu Parolada Adı Geçen Ayşe’nin, Dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in Kızı Olduğunu Da Hatırlatmakta Yarar Var.

HAREKAT SONA ERİYOR VE ATEŞKES İMZALANIYOR!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Çağrısı Üzerine Türkiye 22 Temmuz Saat 17.00’den İtibaren Harekata Son Verdi. ABD Ve İngiltere Dışişleri Bakanlıklarının Yetkilileri Aracılığıyla Türkiye İle Yunanistan Arasında Ateşkes Anlaşmasına Varıldı. Yapılan Harekatla Lefkoşa-Girne Kara Yolunun Denetim Altına Alınmasıyla Lefkoşa’nın Türk Kesiminin Denizle Bağlantısı Sağlandı. Bunun Dışında Kalan Başta Magosa Olmak Üzere Diğer Yerleşim Bölgelerinde İse Türklerin Güvenliği Tam Olarak Sağlanamadı. Bu Arada Harekatın Başlamasıyla İstanbul, Ankara, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Adana, İçel Ve Hatay’da Sıkıyönetim İlan Edildi. 20 Ağustos’tan İtibaren Bu İllere Antalya Da Eklendi. Yunan Cuntasının İşbaşına Getirdiği Nikos Sampson 22 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığından İstifa Etti. Harekatta 3 Gün İçinde 57 Şehit Verildi, 184 Asker Yaralandı.

Yunanistan’da Kurulan Sivil Yönetimin Ardından 25 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Görüşmeleri Cenevre’de Başladı. Türkiye, Yunanistan’a Kıbrıs’ta Federasyon Sistemini Önerirken Türk Silahlı Kuvvetleri De 26 Temmuz’da Girne’nin 5 Mil Plajı’na Asker Ve Malzeme Yardımı İçin Çıkarma Yaptı.

HAREKATLA İLGİLİ BİLGİLER

1571'de Osmanlı Yönetimi Kıbrıs'ta Yer Aldı. Daha Önce Ada'da Venedikliler Egemendiler. Osmanlı Yönetimi, Venedikliler'in Elindeki Mülkü Rum Ortodoks Kilisesi'ne Aktardı. Kiliseye Geniş Yetkiler Verdi. Böylece Rum Kilisesi'ne Ve Toplumuna Güç Geldi. Giderek Bu Güç Türkiye'den Gelip Yerleşen Türkler'e Karşı Kullanılacaktı.

1878'de Rusya Karşısında Zor Durumda Kalan Osmanlı, Kıbrıs'ın Yönetimini Geçici Olarak İngiltere'ye Verdi. Birinci Dünya Savaşı'nda Da İngiltere, Kıbrıs'a El Koydu. 1950'lerin Sonlarında Bağımsızlık Hareketi Başladı Ve Uluslararası Anlaşmalara Dayanan Bir Türk-Rum Ortak Devleti Kuruldu. Fakat Rumlar Böyle Bir Ortak Devlet'e Razı Olmadılar. Kıbrıs'ın Tüm Yönetimine Kendileri El Koyma Yoluna Gittiler; Anlaşmaları, Uluslararası Anlaşmaları Çiğneyerek Ve Anayasayı Çiğneyerek Ve Soykırımla Türkler'e Saldırılarda Bulunarak, Rumlar, 1963 Yılında Ortak Devlet'i Yıktılar.

Zürih Antlaşması (11 Şubat 1959)

Madde 3: Bu Antlaşma Hükümlerinin Herhangi Birinin İhlali (Çiğnenmesi) Halinde Yunanistan, Türkiye Ve İngiltere Bu Hükümlere Saygıyı Sağlamak İçin Gerekli Girişimlerin Yapılması Ve Önlemlerin Alınması Maksadıyla Aralarında Danışmalarda Bulunmayı Üstlenirler. Üç Garantör Devletten Biri, Birlikte Veya Birbirlerine Danışarak (İşbirliği Halinde) Hareket Etmek Olanağı Bulunmadığı Taktirde, Bu Antlaşmanın Oluşturduğu Durumu (State Of Affairs) Münhasıran Yeniden Oluşturmak Gayesi İle Hareket Etmek Hakkını Korumaktadırlar.

Atina Yüksek Mahkemesi 21 Mart 1979 Tarihinde Aldığı Kararla Türkiye’nin Müdahalesinin, Garanti Anlaşması’nın IV. Maddesine Göre Yasal Olduğunu Onaylamıştır. Avrupa Konseyi De 29 Temmuz 1974 Tarihinde Almış Olduğu 873 Sayılı Karar İle Türk Müdahalesinin Yerinde Olduğunu Kabul Etmiştir.

5 Temmuz 1974’te Türkiye, Yunanistan Ve İngiltere Dışişleri Bakanları I. Cenevre Konferansı Çalışmalarına Başladı. 30 Temmuz’da Sona Eren Konferansta Türk Tarafının İstekleri Doğrultusunda: ‘Ada’da Bir Güvenlik Bölgesinin Kurulması, Rum Ve Yunan İşgalindeki Türk Bölgelerin Derhal Boşaltılması, Esir Durumda Olan Asker Ve Sivillerin Mübadele Edilmeleri Veya Serbest Bırakılmaları, Barışın Sağlanması İle Birlikte Anayasaya Uygun Bir Hükumetin Yeniden Kurulmasının Temini, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Türk Toplumu İle Kıbrıs Rum Toplumu Olmak Üzere İki Otonom İdarenin Mevcudiyeti’ Kabul Ve İlan Edildi.

Türkiye, Kıbrıs İçin Sürdürdüğü Yoğun Diplomatik Temaslardan Bir Sonuç Alamayınca, Bu Parola İle ‘Kıbrıs Barış Harekatı’na Başladı. Günün Erken Saatlerinde, Türk Ordusunun Kara, Deniz Ve Hava Kuvvetleri Kıbrıs’a Havadan İndirdirme Ve Denizden Çıkarma Yapmaya Başladı.Acil Olarak Toplanan TBMM, Hükümete Genel Savaş Açma Yetkisi Verdi. 14 İlde Sıkıyönetim İlan Edildi.

Bu Karar, İngiltere Ve Yunanistan Büyükelçilerine Bildirildiği Gibi Ankara’da Bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sisco’ya Da İletildi.Pakistan, Afganistan Ve İran Türkiye’ye Yardım Sözü Verdi.Libya Devlet Başkanı Kaddafi İhtiyaç Duyulan Tüm Askeri Mühimmatların Kullanılabileceğini Bildirdi.

Türk Kuvvetleri 22 Temmuz’da Girne’yi Ele Geçirdi. Türk Paraşütçüleri Kıbrıs’ın Başkenti Lefkoşe’nin Türk Kesimine İndi.Yunan Birliklerinin Ada'da Garantör Olarak Bulunan Türk Birliğine Saldırması İse, Çarpışmaların Ada Geneline Yayılmasına Neden Oldu. 22 Temmuz Akşamı Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nin Ateşkes Kararını Kabul Etti. Türk Müdahalesi Sonucu Yunanistan’daki Cunta İdaresi Ve Kıbrıs Nikos Sampson Hükumeti De Yıkılmıştır.

2. BARIŞ HAREKATI

Ancak 8 Ağustos’ta II. Cenevre Konferansı’nın Yapılmakta Olduğu Zamanda Türklerin ‘İyi Niyet Jesti’ Olarak Limasol Ve Larnaka Civarında Bir Miktar Köyü Boşaltmış Olmalarına Rağmen, Milli Muhafız Alayı Ve EOKA-B İşgal Ettikleri Yerleri Tahliye Etmedikleri Gibi Ellerindeki Esirleri De Serbest Bırakmamışlardır.

Türkiye, Rum-Yunan Hükümetleriyle Anlaşmanın Mümkün Olmadığı Kararınr Vararak 14 Ağustos’ta Başlayıp 16 Ağustos’ta Sona Eren Üç Günlük II. Barış Harekatını Gerçekleştirdi.Harekat Neticesinde Bir Taraftan Magosa’ya Diğer Taraftan Lefke’ye Varılarak Türk Tarafının Sınırları Çizildi.

123456---kopya-20170720143413.png

Editör: TE Bilisim