‘Karadeniz’in Efes’inde Çalışmalar Sürüyor

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesine Bağlı Filyos Beldesinde, M.Ö. 6'ncı Ve 7'nci Yüzyıllar Arasında Kurulduğu Tahmin Edilen Ve Karadeniz Bölgesi'nin Kıyı Şeridindeki Tek Antik Kent Olma Özelliği Taşıyan Tieion Antik Kenti'nde Bu Sezon Yürütülen Kazı Çalışmalarında Sona Gelindi. 'Karadeniz'in Efes'i' Olarak Adlandırılan Antik Kentte, Bu Yıl Yapılan Kazıda Su Sarnıcı Ve Roma Tapınağı Gün Yüzüne Çıkarıldı.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı İle Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi’nin Desteğinde Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ve Tieion Antik Kenti Kazı Bilimsel Koordinatörü Doç. Dr. Şahin Yıldırım Başkanlığında Antik Kentte Yürütülen Kazı Çalışmaları, 35 Kişilik Ekip Tarafından Sürüyor. Sahil Beldesi Filyos’ta Bulunan Tieion Antik Kenti’nde 2006’da Başlayan Ve 60 Hektarlık Alanı Kapsayan Kazı Çalışmalarında Elde Edilen Bulgular Ve Eserler, Karadeniz´İn Tarihine Önemli Katkı Sunuyor.

Karadeniz Bölgesinin Kıyı Şeridindeki Tek Antik Kent Olma Özelliği Taşıyan Tieion’da Şu Ana Kadar Yapılan Kazılarda 5 Bin Kişilik Tiyatro, Yazılı Eserler, Çeşitli Dönemlere Ait Hamam, Kilise, Tapınak, Liman, Mezar, Madeni Para Ve Eserler, Sikke, Cam Eserler Ve Seramikler Bulundu. 2019 Yılında Yaz Mevsimi Başında Başlayan Kazı Çalışmalarında, ‘Ortaçağ Sarnıcı’ Ve Milattan Sonra 2’nci Yüzyılın Başlarına Tarihlendirilen 6 Sütunlu Roma Tapınağında Çalışmalar Yoğunlaştırıldı. Kalede Yaşayan İnsanların Kuşatma Sırasında Su İhtiyaçlarını Karşılamak İçin Yaptıkları Düşünülen Su Sarnıcının, Yaklaşık 5 Metrelik Bir Havuz Derinliği İle 10 Metreye Yakın Bir Çapa Sahip Olduğu Tespit Edildi. Zonguldak Tarım Ve Orman Müdürlüğü De Yaptığı Analizde Suyun Ph Değerinin 7,45 Olduğunu Saptayarak, Bugün Dahi İçilebilir Olduğunu Belirledi. Antik Kentin En Önemli Yapısı Olarak Görülen Roma Tapınağının Gün Yüzüne Çıkarıldıktan Sonra Karadeniz Tarihi Konusunda Önemli Bulguların Elde Edilmesi Planlanıyor.

“ANTİK ÇAĞDAN BUGÜNE KULLANILABİLİR BİR SU”

Kazı Çalışmalarında Görev Alan Arkeolog Gürcan Laçin, Bölgede Erken Dönem Yerleşim Yerleri Hakkında Çok Önemli Bulgular Elde Ettiklerini Ve Etmeye De Devam Ettiklerini Söyledi. Gürcan Laçin, “5 Bin Kişilik Tek Tiyatronun Olmasıyla Bakıldığında Bu Kentin Çok Önemli Bir Pozisyonda Olduğunu Gösteriyor. 60 Hektarlık Bir SİT Alanından Bahsediyoruz. 2019 Çalışmalarına Yoğun Başladık. Tapınak, Sarnıç Ve Değirmen Bölgesine Yoğunlaştık. Sarnıcı Açtık Ve Oradaki Çalışmalarda İslami Dönemden Erken Antik Döneme Kadar Devam Ediyor. Kent İçin Çok Önemli Bulgular. Sarnıca Gelen Suyun Hala İçilebilir Ve Kullanılabilir Olduğunu Göstermekte. Yani Antik Çağdan Bugüne Kullanılabilen Bir Su Söz Konusu. Tapınak Çalışmasında İlk Önce Üst Tarafında Düzenleme Çalışmaları Yaptık. Restorasyon Çalışması Söz Konusu. Koruma Kurulundan Geçerse Belki Ayağa Kaldırılması Söz Konusu. Kent İçin Ayrı Bir Öneme Sahip” Dedi.

ayder-turizm-logo-koksal-071-413-214.png

 

Editör: TE Bilisim