Terör örgütü PKK mensuplarının Karadeniz'de bazı eylemlerde bulunması üzerine bölge halkı geçici 'gönüllü köy korucusu' olmak için devlete başvurdu. Özellikle yüksek kesimlerdeki köylerde yaşayanlar, gönüllü köy koruculuğuna büyük ilgi gösterdi. Yapılan başvurular kaymakamlıklar, Jandarma, belediye ve muhtarlardan oluşan kurul tarafından değerlendirildi. Başvuranlardan 750'sine ilçelerdeki jandarma komutanlıklarında uzun namlulu silah kullanımı konusunda 1 aylık eğitim verildi.

CEPLERİNDEN HARCADILAR

İstenen belgeler ve eğitime gidiş-geliş masrafı olarak ceplerinden yaklaşık 500 lira harcayan gönüllü korucular, uzun namlulu silahlarını teslim alarak nisan ayında göreve başladı. Bulundukları yörenin coğrafi şartlarına hâkim olan kişilerden seçilen korucular, özellikle yapılacak askeri operasyonlarda güvenlik kuvvetlerine yol güzergâhları, geçiş noktaları gibi konularda destek sağlayacak. İlçelerindeki jandarma ekiplerine bağlı olarak çalışacak olan gönüllü korucular, göreve başlarken 3 sayfalık bir taahhütname de imzaladı. Korucular attıkları imza ile 'devletten maaş istemeyecekleri, terörle mücadelede başlarına gelebilecek herhangi bir durumda (ölüm, yaralanma) devletten tazminat dahil hiçbir şey talep etmeyecekleri, silahı amaç dışı kullanmayacakları ve bulundukları köy sınırı dışına çıkarmayacakları' taahhüdünde bulundu.

'SIZMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Göreve başlayan koruculardan A.O., neden gönüllü köy korucusu olduğunu şöyle anlattı: "Biz vatanını, milletini, toprağını seven insanlarız. Bu nedenle ülkemizi bölmeye çalışan teröristlerle biz de mücadele etmek istiyoruz. Son yıllarda bölgemize sızmaya çalışan teröristlere karşı toprağımızı korumak için bu göreve talip oldum. Emniyet güçlerine yardım etmek istiyoruz." Gönüllü korucu A.Y. ise "Biz devletimizden maaş istemedik, sadece silah istedik; bunu da aldık. Gencecik kardeşlerimiz bu uğurda şehit oluyor. Şimdi bu hainler Karadeniz'i de hedef aldılar" dedi. Giresun'a son 4 ayda 5 şehit cenazesi geldiğini belirten Y.S.K. ise "İçimiz yanıyor, analar ağlıyor. Bu hainler Güneydoğu'da gencecik evlatlarımızı şehit ediyor. Şimdi bölgemize sızmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

KARAKOLA SALDIRI SON DAMLA OLDU

Giresun'un Güce İlçesi'nde 27 Eylül 2015'te jandarma karakoluna yönelik saldırıda 4 vatandaşın yaralanmasının bardağı taşıran son damla olduğunu belirten Kuluncak Köyü Muhtarı Birol Kara, "Biz 2009'dan beri bölgemize sızmaya çalışan terör örgütlerine karşı gönüllü mücadele etmek için başvuru yaptık ama olumlu cevap verilmedi. Geçen eylül ayındaki saldırıdan sonra il genelinde alınan kararla gönüllü köy koruculuğu hayata geçti" diye konuştu. Gönüllü köy koruculuğunun Güce'de başlatıldığını ifade eden Güce Belediye Başkanı Aytekin Geçgel ise "Bu yörenin insanı vatanına, bayrağına, toprağına sadıktır ve 7 yıldır gönüllü korucu olmak için mücadele ediyor. Biz de onlara destek verdik. Teröristlerin Karadeniz'e sızma girişimi halkımızı daha hırslandırdı. 3 bin nüfusluk ilçeden 150 kişi gönüllü korucu olmak istedi. 25 kişi seçildi" dedi.

"GÖNÜLLÜLER ÜLKENİN 'KIYI BAŞI'DIR"

Güvenlik analisti Abdullah Ağar, 'gönüllü koruculuk sistemi'ni şöyle değerlendirdi: "Gönüllü koruculuk ülkenin bekası için çok önemli bir gelişmedir. Gönüllülerin olduğu bölgelere teröristlerin sızma ve organize olma şansı çok azdır. Çünkü bu insanlar devletini, bayrağını gönülden korumanın mücadelesini yapan, paranın, pulun hesabını yapmayan vatansever insanlardır. Bu nedenle gönüllüler ülkenin 'kıyı başı'dır. PKK'nın 12 Mart'ta silahlı ve silahsız eylemler için Radikal sol örgütlerle eylem planı deşifre edildi. Bunun için Karadeniz'de çalışmalar yapılıyor. Bölücüler bölge halkının hassasiyetlerini de araştırıyor. Bunları kaşıma yoluna giderek devlet ile halkı karşı karşıya getirme çabası içerisindeler. Güneydoğu'da da halk askerin yanında olunca PKK oradan tasfiye ediliyor, barınamıyor."

NASIL ALINIYOR?

Gönüllü köy korucuları, 442 sayılı Köy Kanunu'nun 74. maddesine göre alınıyor. Madde, "Köy muhtarı ve ihtiyar meclisi mahsul zamanlarında çapulcular ve eşkıya türemişse yağmadan köy halkını korumak için köylünün eli silah tutanlarından lüzumu kadarını gönüllü korucu ayırarak isimlerini bir kâğıda yazıp kaymakama götürür. Kaymakamın müsaadesi olursa bu gönüllü korucular asıl korucularla yağmacılara ve eşkıyaya karşı köy ve köylüyü korurlar."

'750 KORUCU VAR'

Giresun Valiliği'nce yapılan açıklamada, şöyle denilmişti: "Terör örgütü mensupları ile mücadele maksadıyla il ve ilçelerde 750 köy korucusu göreve başladı. Köy korucuları, Karadeniz insanının vatanseverlik duygusu ve silaha karşı olan ilgilerinden dolayı iç güvenlik, muharebe, köy savunma ve atış eğitimlerinin her safhasında başarı göstererek nisan ayı itibarıyla terör örgütü mensuplarına karşı Giresun İl Jandarma Komutanlığı tarafından icra edilen operasyonlara aktif olarak katılmakta. Korucuların bölgenin arazi yapısına hâkim olması, nişancılık yetenekleri kolluk kuvvetlerinin gücüne güç katmaktadır."

KARADENİZ'DEKİ TERÖR SALDIRILARI

27 Haziran 2012: Trabzon'un Düzköy İlçesi'nde jandarma karakolunun yanındaki çöp konteynerine konulan uzaktan kumandalı bombanın patlatılmasıyla 3 asker yaralandı.

2 Ağustos 2015: Gümüşhane'nin Kürtün İlçesi Üçtaş Köyü kırsalında güvenlik güçleriyle PKK'lılar arasında çatışma çıktı.

27 Eylül 2015: Giresun'un Güce İlçesi'nde jandarma karakoluna uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Karakolun yanındaki düğün salonunda 4 sivil yaralandı.

1 Mayıs 2016: Gümüşhane Kürtün'de Yaşmaklı Barajı'na bombalı düzenek kurmak isterken fark edilen teröristlerin açtığı ateşle, görevli teknisyen Adil Bülbül hayatını kaybetti.

6 Mayıs 2016: Giresun Çaldağ'da teröristlerin saldırısında, Astsubay Kıdemli Başçavuş Zafer Çalışkan şehit edildi.

Kaynak: Habertürk

 

Editör: TE Bilisim