Karadeniz Alabalığı, Norveç Somonuna Rakip

Karadeniz Alabalığının, Norveç Somonuyla Benzer Besin Değerlerine Sahip Olduğu Belirlendi.

Zengin Besin Değeri Nedeniyle Tercih Edilen Norveç Somonu İle Karadeniz Alabalığının Besin Değerlerinin Birbirine Çok Yakın Olduğu Tespit Edildi.

Ege Üniversitesinden (EÜ) Yapılan Açıklamaya Göre, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Dinçer, Araştırma Görevlisi Dr. Alper Erdem İle Yüksek Lisans Öğrencisi Başak Alkan, Norveç Somonu İle Karadeniz Alabalığını Besin Değerleri Açısından İnceledi.

Açıklamada Görüşlerine Yer Verilen Doç. Dr. Dinçer, Türkiye’nin Ağırlıklı Olarak Somon (Salmo Salar) Balıklarını Norveç’ten İthal Ettiğini Belirtti.

Somon Yetiştiriciliğinin En Uygun İklimsel Şartlara Sahip Karadeniz’de Dahi Başarılı Sonuçlar Vermediğini İleri Süren Dinçer, Şunları Kaydetti:

“Karadeniz Alabalığı, Başta Doğu Anadolu, Karadeniz Ve İç Anadolu Olmak Üzere Pek Çok Su Kaynağında Doğal Olarak Bulunmakta Ve Yetiştiriciliği Yapılmaktadır. Karadeniz Alabalığı, Norveç Somonu İle Kıyaslandığında Yüzde 50 Daha Az Yağ Oranına Sahip Fakat Yakın Protein Değerleri İçeren Bir Tatlı Su Balığıdır. Yetiştiricilik Aşamasında Deniz Suyuna Da Uyum Sağlamaktadır. Norveç Somonu Filetosunun Kilogram Fiyatı Yaklaşık 100 Lira, Yerli Ürün Karadeniz Alabalığı İse 35 Lira.”

Araştırma Görevlisi Dr. Erdem De Doğal Karadeniz Alabalığının Yüzde 8 Omega 3 Değerine Sahip Olduğunu Vurguladı.

Yetiştirilen Karadeniz Alabalığında İse Yüzde 15 Omega 3 Belirlediklerini Aktaran Erdem, Bu Değerin Norveç Somonunda Yüzde 18 Civarında Olduğuna İşaret Etti.

Toplam Çoklu Doymamış Yağ Asitleri (PUFA) Değerlerinin Doğal Karadeniz Alabalığı Ve Norveç Somonunda Yüzde 37 Civarındayken Yetiştiricilik Ürünü Olan Karadeniz Alabalığında Yüzde 45 Değerlerini Gördüklerini Kaydeden Erdem, “Sonuç Olarak Norveç Somonunun Sağlıklı Ve Omega 3 Oranı Yüksek Bir Tür Olduğu Gerçektir. Fakat ‘Bir Alternatifi Yok Mudur’ Sorusunun Cevabı, Yetiştiriciliği Yapılan Karadeniz Alabalığıdır. ‘Asla Somon Tercih Etmeyin’ Demiyoruz Ancak Yerli Balığımız Olduğunu Ve Daha Düşük Fiyatla Daha Fazla Tüketiminde Somondan Alabileceğiniz Değerlere Ulaşabileceğinizi Belirtmek İstiyoruz.” İfadelerini Kullandı.

ayder-turizm-logo-koksal-071-298.png

Editör: TE Bilisim