Yüksek Askeri Şura'nın ilk gününde, TSK'nın komuta kademesi büyük ölçüde şekillendirildi.

İlk gün alınan kararlar uyarınca emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar getirilecek. Akar'dan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ise 1. Ordu Komutanı Salih Zeki Çolak'ın getirilmesi bekleniyor.

Salih Zeki Çolak kimdir?

20 Temmuz 1954, Akçaabat, doğumlu olan Çolak 1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan Asteğmen rütbesiyle, 1975 yılında da Topçu ve Füze Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1988 yılına kadar Kara Kuvvetleri'nde çeşitli topçu birliklerinde takım komutanlığı, batarya subaylığı ve batarya komutanlığı görevi yaptı. 1988 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olduktan sonra sırasıyla 4. Piyade Tümen Komutanlığı'nda Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü, 49. Piyade Alayı'nda Tabur Komutanlığı, Genelkurmay Mali Plan Program Daire Başkanlığı'nda Program Subayı, Brüksel/Belçika'da Batı Avrupa Birliği Türkiye Askeri Temsilciliği ve Kurmay Başkanlığı, 108. Topçu Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü.

2001 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Başkanlığı ve 19. Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

2005 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı görevlerini yürüttü.

2009 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti ve 7. Kolordu Komutanlığı'na atandı. 2011 yılında KKK Kurmay Başkanlığı'na atandı.

2013 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve KKK Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atandı. 2014 yılında 1. Ordu Komutanlığı'na atandı.

Evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce ve Fransızca bilmektedir.

 

Editör: TE Bilisim