Kafe Ve Restoranlar Ne Zaman Açılacak?

Corona Virüsü Pandemisi Sebebiyle Çalışma Şekillerinde Değişikliğe Gidilen Kafe Ve Restoranlar, Sadece Gel-Al Ve Paket Servis Şeklinde Hizmet Verebiliyor. Yeniden Başlaması Planlanan Normalleşme Adımları Kapsamında Kafe Ve Restoranların Yeniden Açılması Bekleniyor.

Geçtiğimiz Hafta İçinde Yapılan Kabine Toplantısı Sonrası Açıklama Yapan AKP Genel Başkanı Ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kısıtlamaların Kademeli Olarak Kaldırılacağını Duyurmuştu.

Türkiye'de Başlayan Aşılama Çalışmalarıyla Birlikte, Yeni Normalleşme Adımlarının Atılması Bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Dershane Ve Kursların Yarından İtibaren Yüz Yüze Eğitime Geçmesine Karar Verirken, Kafe Ve Restoranların Da 15 Şubat'tan İtibaren Normal Düzenlerine Geçmesi Bekleniyor.

KAFE VE RESTORANLAR İÇİN HES KODU

Yeni Normalleşme Adımlarının Başlamasıyla Birlikte Kafe Ve Restoranlara Girişlerin HES Kodu İle Yapılması Bekleniyor. Hayat Eve Sığar Uygulaması Üzerinden Alınan HES Kodu İle Birlikte Corona Virüsü İle Enfekte Olan Kişilerin Takibi Daha Kolay Yapılabiliyor.

CORONA VİRÜSÜ İÇİN İŞBİRLİĞİ

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) İle Tüm Restoranlar Ve Turizmciler Derneği (TÜRES), Covid-19 Salgını Ve Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Kapsamında Restoranlarda Sağlıklı Ortamların Geliştirilmesi, Hijyen Koşullarının Sağlanması, Enfeksiyon Kontrol Önlemlerinin Uygulanması İçin İşbirliği Başlattı.

Salgının Üretime, Hizmete Ve Eğitime Etkisini Azaltmak, Pandemi Öncesi Kazanımlarına Dönüşünü Hızlandırmak Üzere “Güvenli Üretim”, “Güvenli Hizmet”, “Okulum Temiz” Belgelendirmesini Başlatan TSE, Yeni Bir Belgelendirme Modelini Hayata Geçiriyor. Kontrollü Normalleşme Süreci Aşamasında Yeme-İçme Sektöründeki İşletmelerin Faaliyetlerinin Güvenli Bir Şekilde Devam Edebilmesi İçin TÜRES Üyesi Restoranlarda Denetimler Gerçekleştirilecek. Gerekli Şartları Sağlayan Restoranlar TSE Covid-19 Güvenli İşletme Belgesi İle Belgelendirilecek. Bu Kapsamda TSE Ve TÜRES Arasında Bir Protokol İmzalandı.

Zoom Üzerinden Yapılan İşbirliği Protokolü İmza Töreninde Konuşan TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, “TSE Olarak Şimdi Yeni Bir Çalışmanın İçerisindeyiz. İmzaladığımız Protokolle TÜRES Üyesi Olan İşletmelerin Belgelendirilmesine Yönelik Çalışmalar Yapacağız. Bu İşbirliğimizin Amacı Covid-19 Salgını Ve Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Kapsamında Restoranlarda Sağlıklı Ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi, Hijyen Koşullarının Sağlanması, Enfeksiyon Kontrol Önlemlerinin Uygulanmasıdır. Ayrıca Gerekli Altyapının Geliştirilmesine Katkı Sağlamak Ve Genel Standartları Belirlemektir” Şeklinde Konuştu.

“BELGELENDİRME PROGRAMI, SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN SEKTÖRE ÖZEL BELİRLEMİŞ OLDUĞU KURALLARI İÇERMEKTEDİR”

Kontrollü Normalleşme Süreci Aşamasında TÜRES Üyesi Restoranların Belgelendirilmesi İçin Denetimler Gerçekleştireceklerini Kaydeden Şahin, “Başlatacağımız Belgelendirme Programı, Sağlık Bakanlığının Sektöre Özel Belirlemiş Olduğu Kuralları Da İçermektedir. Programımızda Müşterilerden Valelere, Mutfak Çalışanlarından Garsonlara Kadar Her Kademede Uyulacak Kuralları, Masa Ve Oturma Düzenine Dair Detayları Belirledik. Normalleşme Aşamasında Sektördeki İşletmelerin Faaliyetlerini Güvenli Bir Şekilde Gerçekleştirilebilmesi İçin TÜRES Üyesi Restoranlarda Denetimler Gerçekleştireceğiz. Şartları Sağlayan Restoranları TSE Covid-19 Güvenli İşletme Belgesi İle Belgelendireceğiz” Diye Konuştu.

“BU BELGEYE SAHİP OLMALARI İŞLETMELERİ ESKİYE ORANLA ÇOK DAHA GÜVENLİ YAPACAKTIR”

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl İse, “Pandemi Etkisiyle İkinci Kez Yerinde Hizmete Kapatılan Restoran, Lokanta Ve Kafelerimizin Özellikle Açılışları Sonrasında Bu Belgeye Sahip Olmaları İşletmeleri Eskiye Oranla Çok Daha Güvenli Yapacaktır. TSE Covid-19 Güvenli İşletme Belgesi'nde Temizlik, Hijyen, Gıda Güvenliği, Standartlar Vb. Bir Çok Detay Göz Önünde Bulundurularak İşletmelerin Kaliteleri Daha Da Arttırılacak Ve Müşterilere De Tercih Ettikleri Bu Belgeye Sahip İşletmelere Güvenmeleri Sağlanacaktır” İfadelerini Kullandı.

“BU BELGEYE SAHİP İŞLETMELERİN BİR AN ÖNCE GÜVENLE AÇILACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Bingöl, TSE'nin Türkiye'nin Her Yerinde Verebileceği Güvenli İşletme Belgesi İçin Denetlemelerde Başarılı Olan TÜRES Üyelerinin Pandemi Sonrasındaki Olumsuzlukları En Aza İndirmesinin Hedeflendiğini Belirterek, “Bu Belgeye Sahip İşletmelerin Bir An Önce Güvenle Açılacağını Öngörüyoruz. Resmi Kurumlar Nezdinde Yaptığımız Temaslarda Da Böyle Bir İzlenim Edindik. Bu Doğrultuda Ülkemizin Köklü Kurumlarından Olan Türk Standardları Enstitüsü İle Yaptığımız Bu Protokol Büyük Önem Arz Ediyor. Hem Üyelerimize Hem De Sektörümüzün Temsilcilerine Bu Belgeyi Edinmelerini Tavsiye Ediyoruz. TSE'ye De Bizlerle Yaptıkları İş Birliği İçin Teşekkür Ediyoruz. Yapılan Protokol Sektörümüze Hayırlı Uğurlu Olsun” Dedi.

0-003.jpg

Editör: TE Bilisim