30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI 93.YILINI KUTLUYORUZ

Bugün burada 30 ağustos zafer Bayramı’nın 93.yıldönümünü onur ve kıvanç içerisinde kutlamak üzere toplanmış bulunmaktayız.

Sözlerime başlamadan evvel, bizlerin bu günlere gelmesini sağlayan başta gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahraman Mehmetçiklerimize aziz milletimize en derin şükranlarımı sunar, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Birinci dünya savaşı sonunda imzalanan Mondros mütarekesi ve Sevr antlaşmasıyla ülkemiz sürekli işgal altında tutulmak, insanlarımız esaret altında bulundurmak isteniyordu. Tarih boyunca hür ve bağımsız bir şekilde varlığını devam ettiren Türk milleti, asla bu durumu kabul etmemiş, büyük önder Atatürk’ün önderliğinde verdiği bağımsız mücadelesini yüz binlerce şehit vererek kazanmasını bilmiştir.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk’ün önderliğinde kurtuluş Savaşı’nı başlatmış, Amasya genelgesini’nin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas kongreleri ile milli birlik ve beraberlik sağlanarak tek bir vücut haline gelmiştir.

23 Nisan 1920’de TBMM kurulmuş, böylelikle hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş, emde kurtuluş Savaşı’nın merkezi Ankara olmuştur. TBMM”Misak-ı Milli sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanmayacağı görüşü’nden hareketle, düşmanla mücadele kararı almış, oluşturulan düzenli ordularla savaşa girilmiştir.

İlk başarı, Doğu’da ermeni çetelerine karşı kazanılmış, batı cephesinde, Yunanlılarla,1.inönü ve 2.inönü savaşları yapılarak elde edilen başarılarla ordu ve milletin moral gücü en üst seviyeye çıkmıştır. İnönü savaşlarının kazanılmasıyla Yunanlılara ağır kayıplar verdirilmiş, ancak yunan ordusu yeniden saldırıya geçmiş, bu saldırı üzerine Mustafa Kemal, Türk ordusuna ”Hattı Müdafaa Yoktur Sathı Müdafaa vardır. Bu Satıh, Bütün Vatandır. Vatanın Her Karış Toprağı Vatandaşın Kanıyla Islanmadıkça Terk Olunamaz. ”emrini vermiştir.

Türk Askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu karara uymuş,23 ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya meydan muharebesiyle, ordumuz savunma durumundan taaruz durumuna geçmiştir. Bu zaferin sonunda, TBMM’nce Mustafa Kemal’e “GAZİ” unvanı ve “MAREŞAL” rütbesi verilmiştir.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı’nın kazanılmasının ardından büyük bir taarruz hareketiyle düşmanın tamamen yok edilmesi kararı alınmış,1922 yılı ağustosuna kadar, hazırlıklar tamamlanmıştır. Bu hazırlıklardan sonra, Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığını yaptığı ordumuz,26 ağustos 1922’de düşmana saldırmış, bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirilmiştir.30 Ağustos’ta düşman çember içine alınmış, sağ kalanlar ise esir alınmıştır.

Atatürk’ün başkomutanlığında yapılan bu savaş ”Başkomutanlık meydan muharebesi “olarak adlandırılmış, büyük taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir’e kadar takip edilmiş,9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtulmasıyla yurdumuz düşmandan tamamen temizlenmiştir.

Düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline “dur”diyen ve kanının son damlasını akıtmadan yurdunu bırakmayacağını tüm dünyaya ispatlayan ordumuzun bu onurlu zaferini, her yıl 30 ağustos günü kıvançla kutlamaktayız.

30 Ağustos zafer bayramını kutladığımız bu günde Türkiye cumhuriyetimizin varlığını devam ettirmek adına var gücümüzle çalışacağımızı ifade ederek, burada bulunan herkesin ve büyük Türk milletinin 30 ağustos zafer bayramını canı gönülden kutlarım.

Saygılarımla…

Jandarma Başçavuş Ergin ARMAĞAN

Editör: TE Bilisim