Kaçak hafriyat ile ilgili denetim yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığından devralan Trabzon Büyükşehir Belediyesi, hafriyat taşıyan araçlara, araç takip cihazı taktırıp, izinsiz yerlere kaçak hafriyat atığı ve moloz dökümlerini engellemeye yönelik olarak başlattığı Hafriyat Taşıma İzin Belgesinin alınması için verdiği sürenin dolmasıyla birlikte firmalara Taşıma İzin Belgesi vermeye başladı.

Firmaların, Taşıma İzin Belgesi almak için müracaatları artarak devam ederken, hafriyat kamyonlarının yerlerinin anında tespit edilebilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile hafriyatı belirlenen yerlerin dışındaki alanlara dökenlerle ilgili denetimleri Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi koordineli olarak yürütüyor.

Trabzon genelinde hafriyat taşımacılığı yapan tüm kamyonların kayıt altına alınmakta olduğu sistemde, Hafriyat Taşıma Belgesi olmayan araçlar kesinlikle bu amaçla kullanılamayacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından Taşıma Belgesi verilen araçlara uydu takip sistemi takılırken, bu sayede hafriyat sahalarının dışına malzeme döken araç ve firma sahipleri kolaylıkla tespit ediliyor ve haklarında yasal işlem uygulanıyor.

Belgesiz, Büyükşehir Belediyesinin gösterdiği alanın dışına hafriyat döken kamyonlara gerçek kişi olmaları halinde 50 bin 975 TL, tüzel kişi olmaları halinde ise 152 bin 925 TL ceza uygulanıyor. Yapılan denetimler neticesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından kurallara uymayanlara yönelik olarak cezai uygulamalara başlanırken bu zamana kadarki uygulama dâhilinde kurallara uymayan araçlara 254 bin 875 TL para cezası kesildi.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, izinsiz alanlara hafriyat dökülmesine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini söyledi. Gümrükçüoğlu şunları kaydetti: İlimiz genelinde taşkın riski ve çevre kirliliği oluşturan dere yataklarına, su havzalarına, tapulu ve hazine arazilerine; kaçak ve izinsiz olarak hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının dökülmesinin önüne geçmek ve bu atıkların belirlenen depolama sahalarına dökülmesini sağlamak için hafriyat kamyonlarının uydudan takip edilmesi ve böylece il genelinde sağlıklı bir Hafriyat Yönetimi Planı oluşturmak için gerekli hazırlıklarımız tamamlanmıştır.

BELGESİZ TAŞIMACILIK YASAK

Bu kapsamda il sınırlarımız içerisinde belli yerlerde gerekli mevzuat şartları da dikkate alınarak belirlenen hafriyat depolama sahalarına, hafriyat atıklarını nakletmesi sağlanacaktır. Böylece izinsiz ve kaçak hafriyat dökümlerinin önüne geçilmiş olacaktır. Bunun için hafriyat kamyonlarının yerlerinin anında tespit edilebilmesi amacıyla araçlara, Büyükşehir Belediyemiz Çevre Koruma Kontrol Dairemizin kullandığı Hafriyat Yazılım Sistemine entegre uydu takip cihazı takılarak sisteme dahil edilmektedir. Bu sisteme dahil olmayan kamyonların hafriyat atığı taşınması yasaktır. Böyle bir durum tespit edildiğinde ilgili kanunlar gereğince yasal işlemlerin yapılması caydırıcılık oluşturmakta ve kamyonların araç takip sistemine entegre edilmesinin çabuklaştırılmasını sağlamaktadır. Söz konusu uygulama kararlılıkla sürdürülecektir. Sisteme entegre olmayan, ilgili belgeleri bulundurmayan ve depolama sahaları dışında her hangi bir yere kaçak ve ya izinsiz hafriyat atığı boşalttığı tespit edilen araç ve firma sahiplerine 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince yaptırım uygulanmaktadır.”

1-194.png

 

Editör: TE Bilisim