İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs Partililerle Birlikte Basın Toplantısı Düzenledi

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Bugün İl Başkanlığında Son Dönemde Bölgede Meydana Gelen Ve Heyelan Afetleri İle İlgili Bir Basın Açıklaması Düzenledi.

Toplantı Öncesinde Trabzon Merkez Ve İlçelerinde Köylere Yaptığı Ziyaretlerle İlgili Konuşan Örs, Buralarda Su Ve Kanalizasyon Sıkıntısı Olduğunu Söyledi.

TRABZON, MERKEZ KÖYLERDE SU VE KANALİZASYON SIKINTISI

İl Başkanı Azmi Kuvvetli, Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Aslan Güner, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ın Da Katıldığı Toplantıda Konuşan Örs, “Merkezde Gittiğimiz Köylerde Su, Kanalizasyon Sıkıntısından Bahsettiler. Pandemiden Sonra, Şehir Merkezlerinden Köylere İnsanlarımız Dönüşe Başladılar. Bu Güzel Bir Şeydi. Köy Nüfusu Arttıkça, Köyün Sorunları Da Arttı. Büyükşehir Ve Ortahisar Belediyesindeki Arkadaşlara Sesleniyorum. Merkez Köylerde Bu Sıkıntıların Giderilmesi İçin İvedilikle Adım Atmaları Gerekiyor.  Gittiğimiz Yerlerde Görüyoruz Ki Köylerde Bizi Çağırıyor. İyi Parti Bugün Köylerde Var Ve Vatandaşın Umudu” Dedi.

a3787583-650e-48b1-b002-58ad9803c695-1.jpeg

HES’LER, TAŞ OCAKLARI ÇIKMAKTADIR

Son Günlerde Bölgede Aşırı Yağış Olduğuna Dikkat Çeken Örs, “Bugün Görüyoruz Ki, Uzun Yıllardır Bölgemizde Yaşanmış Olan Benzer Sel Ve Heyelan Felaketlerinden, Can Ve Mal Kayıplarından Gereken Dersler Alınmamış Ve Kalıcı Tedbirler Hayata Geçirilememiştir. Artvin’den Samsun’a Bölgemizi Kapsayan Sahil Şeridinde Meydana Gelen Sel Ve Heyelanlara Bakıldığında Sebep Sonuç İlişkileri Bakımından Karşımıza; Önü Kapatılarak Akış Rejimi Engellenen, İçerisine Konut, Okul, Fabrika, İşyeri Gibi Yapılar Yapılarak Akış Serbestisine Engel Olunan Dere Yatakları Çıkmaktadır. Benzer Şekilde Zayıf Zeminli Ve Yüksek Eğimli Dik Yamaçlara Kontrolsüz Kazılarla Yapılan Binalar, Yollar Gibi Unsurlar Çıkmaktadır. HES’ler Ve Taş Ocakları Çıkmaktadır” Dedi.

İYİ Parti Heyeti Olarak Afet Bölgesinde İncelemelerde Bulunduklarını İfade Eden Örs, Felaketin Boyutu İle İlgili Bilgi Aldıklarını Kaydetti. Örs, “400’e Yakın Ev Ve İşyerinin Hasar Gördüğü Bu Felakette Can Kaybı Olmaması En Büyük Tesellimizdir” Diye Konuştu.

SON 3 YILDA YAŞANAN FELAKETLER

Bölgede Geçmiş Aylarda Ve Yıllarda Yaşanmış Afetleri De Hatırlatan Örs, “Son Üç Yılda Yaşanan Ve Kronolojik Olarak İfade Ettiğim Bu Afet Ve Felaketlerin Yanında Son Yaşanan Felaketten Sonra Yarın İçin Yine Bölgemizde Aşırı Yağış, Sel Ve Heyelan Tehlikesi Olduğu Uyarısı Yapılıyor. Tekrardan Acı Bir Tablo İle Karşılaşmamak Adına Risk Taşıyan Bölgelerdeki Tüm Vatandaşlarımızın Uzmanlarca Ve Meteoroloji Tarafından Yapılan Uyarılara Uyulması Hususunda Gerekli Hassasiyeti Göstermelerini İstirham Ediyorum. Temennimiz Odur Ki Bu Tür Afetler Yaşanmasın Kimsenin Canı Yanmasın.

EN ÇOK ETKİLENEN BÖLGE

Bölgemizde Son 3 Yılda Yaşanan Sel Ve Heyelanları Hatırlatmaktaki Amacımın Bölgemizin Bu Felaketlerden En Çok Etkilenen Bölge Olduğuna Vurgu Yapmak İçindi. Bu Noktada Özellikle Bölgemizi Yakından İlgilendiren Bir Konuyu Hatırlatmak Ve Neler Yapıldığını Sormak İstiyorum. Hatırlarsanız Eğer; Bundan Tam 2 Yıl Önce; Yani 12 Temmuz 2019’da Hem De Trabzon’da Çevre Ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum “Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı”Nı Açıklamış Ve Rize,

Trabzon, Ordu, Samsun, Giresun Ve Artvin’i Kapsayan 15 Maddelik Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı Çerçevesinde Bölgede Alınacak Tedbirleri Sıralamıştı.

SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sayın Bakanın Birkaç Gün Önce Yaptığı Bir Açıklama Daha Var. Bu 6 İlde Öncelikli Olarak Dere Yataklarında Yer Alan Binaların Tespiti Yapılıp,  Risk Arz Eden Binaların Taşınma Süreciyle İlgili Bir Açıklama Bu. Sayın Bakan, Bu Açıklamasında; “Bayramdan Sonra Tebligatların Yapılacağını, Taşınma Ve Kira Yardımı Verileceğini, TOKİ Eliyle İlk Etapta Yapılacak Olan 550 Konutun En Geç 1 Yıl İçerisinde Teslim Edileceğini” Söylediler.  Bu Sözlerinin Takipçisi Olacağız. Değerli Basın Mensupları Bugün Burada Sizlerin Aracılığıyla; “Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı” İle İlgili Bazı Sorularımı Bakanlık Yetkililerine İletmek İstiyorum.

REVİZELER YAPILDI MI?

Mekânsal Strateji Plan Ve Bütün Ölçeklerdeki Mekânsal Planlar İklim Değişikliği Parametreleri Dikkate Alınarak Hazırlanacaktı, Bu Planlar Çerçevesinde Alt Ölçekli Planlar, Buna Uygun Olacak Şekilde Revize Edecekti. Bu Revizeler Yapıldı Mı? Revize Biter Bitmez De 6 İldeki Belediyelerden Alt Ölçekli Planların Gözden Geçirilmesi İstenecekti. Bu Gerçekleşti Mi? Karadeniz Sahil Yolunun Yağış Sularının Denize Ulaşmasına Engel Olan Bölümlerinde Menfezlerin Kapasitesi Arttırıldı Mı? Tüm Köy Yolları Gözden Geçirilerek Bu Yolların Tahrip Olmasının En Büyük Nedeni Olan Köprü, Viyadük Gibi Yapıların Onarımı Yapıldı Mı?

KARADENİZ SAHİL YOLUNDA VE RİSK ALTINDA OLAN…

Karadeniz Sahil Yolunda Ve Risk Altında Olan Karayollarının Altyapısının Belli Noktalarında Ani Oluşan Taşkınların Denize İletilmesini Sağlayan Su Hatları Ve Tüneller Oluşturuldu Mu? Hastane, Okul, Sağlık Ocağı, Kaymakamlık Gibi Kamu Binalarının Riskli Bölgelerden Kaldırılması Yönünde Bir Çalışma Yapılıyor Mu? Yapılıyorsa Hangi Aşamadadır? Ayrıca Doğal Afet Riski Taşıyan Alanlarda Can Ve Mal Güvenliği Açısından Erken Uyarı Sistemleri Kurulacaktı, Bu Uyarı Sistemlerinin Kurulması İle İlgili Çalışma Var Mı? Son Olarak Şunu Sormak İstiyorum:  İklim Değişikliği Ve Etkileri Konusunda Yerel Yönetimlerimizle Birlikte Vatandaşlarımıza Eğitimler Verilecekti. Bu Eğitimler Veriliyor Mu?  Veriliyorsa Yaygınlaştırılabilir Mi?” Diye Konuştu.

b09bd598-6e7c-4d86-a45a-cc12584253c5-1.jpeg

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık İse, “Bakanlığın, Belediyelerle Yapacak İş Birliği Çalışması Var sa Biz Bunlara Hazır Olduğumuz Beyan Etmek İstiyoruz” Dedi.

OTOGARIN DERE YATAĞINA YAPILMASI

Trabzon Otogarı İle İlgili Gele Soruya İl Başkanı Kuvvetli, “Bu Trabzon’da Ki Terminal Binası İhale Öncesinde Düşüncelerimizi Belediye Başkanımıza Söyledik. İnşaat Mühendisi Olmam Hasebiyle Milletvekillerimizin Açıklamasını Yaptığı Heyelan Boyutunu Bilen Bir İnsanım. Tezimi Dere Taşkını Üzerine Yapmış Mühendis Bir Arkadaşınızım. Dere Yatağına Yapılması Planlanan Terminal Binasının Orada Olmaması Noktasında Parti Olarak Belediye Başkanımıza Bildirdik. Kendileri Bizi Ziyarete Geldiğinde Bile Olayı Biraz Daha Düşünmelerini Talep Ettik.  Çatak’ta Felaket Yaşanmış Ve O Dere Yatağında Olmuştu. Dere Taşkınlarının 50 Yılda Bir Olması Muhtemeldir. Hassasiyetlerimiz Dile Getirildi. Akçaabat’ta Et Entegre Tesisi Yapılıyor. 1988’de Aynı Felaketi O Dere Yatağında Yaşadık. Biz Uyarılarımızı Yaptık. İcracı Belediye Ve Merkezi Yönetimdir.“ Dedi.

HABER KAYNAK / 61SAAT HABER SERVİSİ

b-070.png

Editör: TE Bilisim