İşte en çok öldüren kanser türü

Türk Toraks Derneği, sigara içme alışkanlığındaki artışa paralel olarak akciğer kanseri görülme sıklığının da giderek arttığını bildirdi.

GLOBOCAN verilerine göre, son yıllarda dünyadaki en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğu, 2012 yılında 1,8 milyon yeni vaka ile tüm yeni saptanan kanserlerin yüzde 12,9’unu oluşturduğu kaydedildi

Dernek'ten yapılan yazılı bilgilendirmeye göre, akciğer kanseri akciğer dokularında bulunan anormal hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalık. Vücuttaki herhangi bir kanser, hücrenin genetik materyalini taşıyan DNA’sının yapısındaki bir hata veya mutasyon nedeniyle başlıyor. DNA’daki mutasyonların normal yaşlanma süreciyle veya çevresel faktörler nedeniyle oluştuğu sonraki aşamada kontrolsüz çoğalan bu hücrelerin çevre dokulara ve akciğer dışındaki organlara yayılabiliyor. Tütün sarma makinasının keşfinden sonra tütün ürünlerinin tüketiminin giderek arttığı ve sigara içme alışkanlığındaki artışa paralel olarak akciğer kanseri görülme sıklığının da giderek artıyor.

GLOBOCAN verilerine göre, son yıllarda dünyadaki en sık görülen kanser türü akciğer. Akciğer kanseri, 2012 yılında 1,8 milyon yeni vaka ile tüm yeni saptanan kanserlerin yüzde 12,9’unu oluşturuyor.

Türkiye’nin Akciğer Kanseri Haritası Projesi’nden alınan verilere göre ise akciğer kanserinin, erkeklerde görülme oranı 100 binde 75, kadınlarda 100 binde 10 olup, yıllık beklenen yeni hasta sayısı yaklaşık 30 bin. Akciğer kanseri hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için önemli bir ölüm nedeni olduğunun altı çizen Dernek, dünya genelinde ve Amerika’da hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni olduğu, tüm kanser ölümlerinin kabaca 1/5’inden yani yüzde 19,4’ünden sorumlu olduğunun altını çizdi. Bu sayı her yıl meme, kolon ve prostat kanserinden dolayı kaybedilen hasta sayısı toplamından daha yüksek.

Editör: TE Bilisim