Arazi Sorunu Bulunan Yaylada Çığ Ve Rüzgar Riski Taşımayan Tek Yamacına İnşa Edilen Ahşap Ve Tek Katlı Evlerin Kapı Ve Pencereleri Neredeyse Birbirine Açılıyor. Yaylacılar Birbirine Yakın Evlerin Komşuluk İlişkilerini Geliştirdiğine İnanıyor.

Kent Merkezine 65 Kilometre Uzaklıktaki Yanıklı Köyü’nün 2 Bin 100 Rakımlı Yaylasında Aralarında Asırlık Yapılarında Yer Aldığı 170 Dolayında Ev İnşa Edildi. Arazi Sorunu Bulunan Yaylada Çığ Ve Rüzgar Riski Taşımayan Tek Yamacına İnşa Edilen Ahşap Ve Tek Katlı Evlerin Kapı Ve Pencereleri Neredeyse Birbirine Açılıyor. Yaz Aylarında Büyükbaş Hayvanları İle Yaylaya Göç Edenler Yaklaşık 2 Ay Buradaki Yaylada Yaşıyor. Elektriğin Olmadığı Yaylada Gaz Lambaları İle Aydınlatmalarını Sağlayan Yaylacılar Yemeklerini İse Sobada Odun Ateşinde Pişiriyor. Yaylada Hayvanlarından Elde Ettikleri Süt İle Yağ, Peynir Ve Kaymak Üreten Yaylacılar Aile Ekonomilerine De Katkı Sağlıyor.  Doğal Ortamda Yaşamlarını Sürdüren Yaylacılar Birbirine Çok Yakın İnşa Edilen Evlerin Komşuluk İlişkilerini De Geliştirdiğine İnanıyor.

'ESKİ GÜNLERİ ARIYORUZ'

Küçük Yaştan İtibaren Yaylacılık Yaptığını Anlatan 73 Yaşındaki Zenifer Avcı, Eskiden Yaylaların Daha Güzel Olduğunu Ve Herkesin İç İçe Yaşadığını Söyledi. Avcı, Şöyle Dedi:

"Günümüzde Bu Biraz Azaldı. Keşke O Günler Bir Daha Geri Gelse. Mayıs Ayının 15’inde Papatyalar Çıkar Yaylada İnsan Hastaysa Bile İyileşirdi.”

Yayladaki 55 Yaşındaki Kibar Altun Da Geçimini Hayvancılıkla Sağladığını Anlatırken, “Eskiden Yaylalar Çok Eğlenceli Olurdu. Şenlikler Olurdu Şimdi O Günleri Arıyoruz” Diye Konuştu.

'EN KORUNAKLI ALANDA EVLER İNŞA EDİLDİ'

Yanıklı Köyü Muhtarı Cemal Genç İse Zor Bir Coğrafyaya Sahip Yaylalarında Evlerin Çığdan Ve Rüzgârdan Korunaklı Tek Alanda İç İçe İnşa Edildiğini Söyledi. Atalarından Kalan Yaylacılık Geleneğini Sürdürmeye Çalıştıklarını Da Vurgulayan Genç “Büyüklerimiz Zamanında En Doğru Yeri Seçmiş. Yayladaki Evlerin Tamamı Ahşap Ve Doğal” İfadelerinde Bulundu.

1-183.png

Editör: TE Bilisim