İşsizlik Maaşında Önemli Gelişme!

Sayıları 12 Bin 500 Kişiyi Bulan İşsizleri Yakından İlgilendiren İşsizlik Maaşına Yeni Düzenleme Geliyor. Önümüzdeki 2 Ay İçinde İşsizlik Maaşında 120 Gün Şartı Esnetilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı Kapsamında Son 120 Gün Prim Ödeme Şartını Yerine Getirmeyen 12 Bin 500 Kişiye İşsizlik Maaşı Bağlanabilecek. En Düşük İşsizlik Maaşı Miktarı Bugün 811 Lira...

Çalışanların Büyük Korkusu İşsiz Kalmak. İşsiz Kalan Çalışanlar Belirli Bir Süre İşsizlik Maaşı Alabiliyor Fakat Bazı Şartları Yerine Getirmesi Gerekiyor. İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Son Üç Yılda En Az 600 Gün Sigortalı Olmak Ve Son 120 Gün Sürekli Çalışmak Gerekiyor. 100 Günlük Eylem Planında İşsizlik Maaşı İçin “Hak Kazanma Şartlarını Esneterek İlave 12.500 Kişinin Daha İşsizlik Ödeneğinden Faydalandırılması” İfadesi Bulunuyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR(2018)

2018 Yılı İşsizlik Maaşı En Düşük Miktarı 811 Lira, En Yüksek Miktarı İse Bin 623 Lira Olarak Belirlendi.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIYOR?

İşsizlik Maaşı Ödenmesinde Esas Olan Şey Prim Günü Sayısı Ve Primlerin Ödenmiş Olmasıdır. Bu Şartlara Rağmen İş Akdinizin Sona Erdirildiği Tarihten 30 Gün İçinde Başvuru Yapmazsanız Bu Hakkınızı Kaybedersiniz.

İşsizlik Maaşı Hesabı İse İşçinin Son 4 Aylık Bürüt Maaşlarının Ortalamasının Bir Günlük Ücrete Karşılık Gelen Miktarının %40’ı Olarak Hesaplanır. Bu Tutar 30 Günle Çarpılarak İşsizlik Ödeneği Aylık Tutarı Belirlenir. Ancak Bu Tutar Geçerli Olan Asgari Ücretin %80’ini Geçemez.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜREYLE VERİLİYOR?

600 Gün İşsizlik Sigortası Primi Ödeyenler 180 Gün(6 Ay), 900 Gün Şsizlik Sigortası Primi Ödeyenler 240 Gün(8 Ay) Ve 1080 Gün İşsizlik Sigortası Primi Ödeyenler 300 Gün(10 Ay) Süresince İşsizlik Maaşı Alabiliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI

İşsizlik Maaşının Alınabilmesi İçin Gerekli Şartların Kanunda Tanımlanması Şu Şekildedir;

– Çalışma İstek, Yetenek, Sağlık Ve Yeterliliğinde Olmasına Rağmen, Kendi İstek Ve Kusuru Dışında İşini Kaybedenler. Ancak, ‘Haklı Fesih’ Tanımına Giren Bazı Özel Durumlar Hariç. (Maaşın Ödenmemesi, Gerçek Ücretin Saklanması, Mobbing, İyi Niyet Ve Ahlak Kurallarına Uyulmaması, Sağlık Gerekçeleri Haklı Fesih Kapsamına Giriyor.) Bunların Dışında, Askerlik Durumu Nedeniyle (Mecburi Bir Sebep Olduğundan) İşten Ayrılanlar, Terhis Sonrasında İşsizlik Maaşı Almaya Da Hak Kazanılabiliyor.

– Son 120 Gün İçinde Prim Ödeyerek Sürekli Çalışmış Olmak Kaydıyla Son 3 Yıl İçinde En Az 600 Gün Süre İle İşsizlik Sigortası Primi Ödemiş Olanla, İş Sözleşmesinin Feshinden Sonraki 30 Gün İçerisinde Başvuru Yapmaları Koşuluyla Maaş Başvurusunda Bulunabilirler.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Çalıştığınız İş Yerinde Hizmet Akdiniz Feshedildiyse, Fesih Tarihinden Sonraki 30 Gün İçinde En Yakın İŞKUR Birimine Kimlik Fotokopinizle Birlikte Başvurmanız Gerekir. Başvuru, İŞKUR’un İlgili Birimine Şahsen Veya İnternet Ortamında Www.İskur.Gov.Tr Adresinden Yapılabiliyor. Mücbir Sebepler(Önüne Geçilmesi Elde Olmayan, İstencin Dışında Oluşan Durum) Dışında 30 Günlük Sürede Başvurulmaması Halinde, Gecikilen Süre, Toplam Hak Sahipliği Süresinden Düşülmektedir. Başvurunuzun Durumuyla İlgili Bütün Detayları İŞKUR Ve E-Devlet Üzerinden Öğrenebilirsiniz.

670-925.gif123456---kopya-20180906110405.png

Editör: TE Bilisim