İşçi İstifa Etse De Yıllık İzin Ücretini Alabilecek

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, Kullanılmayan Yıllık İzinlerin Ücrete Dönüşmesiyle Alakalı Emsal Nitelikteki Karara İmza Attı. Yüksek Mahkeme, İşçinin Yıllık İzin Hakkının Ücrete Dönüşmesi İçin İş Sözleşmesinin Sona Ermiş Olmasının Zorunlu Olduğuna Hükmetti. Kararda, İstifa Eden İşçinin De İzin Ücretini Alabileceği Belirtildi.

2. İş Mahkemesine Başvuran Bir İşçi, İş Akdinin Haksız Sebeple Feshedildiğini İleri Sürerek, Kıdem Ve İhbar Tazminatı İle Yıllık İzin Ve Ulusal Bayram Genel Tatil Alacaklarının Davalıdan Tahsilini Talep Etti. Mahkeme, Toplanan Deliller Ve Bilirkişi Raporu Doğrultusunda Davanın Kısmen Kabulüne Karar Verdi. Karar, Davalı Avukatı Tarafından Temyiz Edildi.

“İZİN HAKKI İZİN ALACAĞINA DÖNÜŞÜR”

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, Emsal Nitelikte Bir Karara İmza Attı. Yargıtay, Kararında 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 59. Maddesinde İş Sözleşmesinin Herhangi Bir Sebeple Sona Ermesi Halinde İşçiye Kullandırılmayan Yıllık İzin Sürelerine Ait Ücretlerin Son Ücret Üzerinden Ödeneceğinin Hükme Bağlandığı Hatırlatıldı. Kararda, ”Yıllık İzin Hakkının Ücrete Dönüşmesi İçin İş Sözleşmesinin Feshi Şarttır. Bu Noktada Sözleşmenin Sona Erme Şeklinin Ve Haklı Sebebe Dayanıp Dayanmadığının Önemi Bulunmamaktadır. Yıllık İzinlerin Kullandırıldığı Noktasında İspat Yükü İşverene Aittir. İşveren Yıllık İzinlerin Kullandırıldığını İmzalı İzin Defteri Veya Eşdeğer Bir Belge İle Kanıtlamalıdır. Bu Konuda İspat Yükü Üzerinde Olan İşveren, İşçiye Yemin Teklif Edebilir. Akdin Feshi Halinde Kullanılmayan Yıllık İzin Sürelerine Ait Ücret, İşçinin Kendisine Veya Hak Sahiplerine Ödenir. Böylece İş Sözleşmesinin Feshinde Kullanılmayan Yıllık Ücretli İzin Hakkı İzin Alacağına Dönüşür” Denildi.

Yargıtay Kararından Sonra İşçi, Yıllık İzin Ücretini Tahsil Edecek.

ayder-turizm-logo-koksal-071-308.png

Editör: TE Bilisim