Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 40 meslekte getirdiği “mesleki yeterlilik belgesi” zorunluluğu bundan sadece 12 gün sonra, 25 Mayıs 2016’ta yürürlüğe girecek. Bundan da en çok inşaat sektörü etkilenecek. İnşaat sektörü temsilcileri, şu ana kadar 20 bin kadar işçinin bu belgeyi aldığını, 40 bin kadar da başvuru olduğunu belirtiyorlar. Ancak inşaat sektöründe yaklaşık bir milyon işçi çalışıyor.

BELGE NASIL ALINIYOR?

Çalışma Bakanlığı’nın 25 Mayıs 2015’te Resmi Gazete ’de yayınlanan tebliği uyarınca, 40 meslekte “mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu” getirilmiş, bu belgeyi almak için de bir yıl süre tanınmıştı.

Tebliğ’de yer alan, 25 Mayıs 2016’tan itibaren belgesiz çalışamayacak olan meslekler şunlar;

Ahşap kalıpçı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı (seviye 3 ve 4),betonarme demircisi, betoncu, çelik ekaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğazaltyapı kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve yakıcısı cizhaz personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnomatikçi (seviye 4 ve 5),  ısı yalıtımcısı, ısımta ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı (seviye 3,4 ve 5), otomotiv elektromekanik işçisi, otomotiv mekanik işçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, panel kalıpçı, plastik kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı, yangın yalıtımcısı.

HER BİR İŞÇİ İÇİN 500 TL CEZA ÖDENECEK

25 Mayıs’tan itibaren mesleki yeterlilik kurumundan onaylı belgesi olmayan kişileri çalıştıran işverenlere, çalıştırılan belgesiz her bir işçi için 500 TL ceza kesilecek.

İKİ AYRI SINAVDAN GEÇİYORLAR

İşçiler, mesleki yeterlilik belgesi alabilmek için bakanlığın yetkilendirdiği kurumlarda eğitim alıp, iki ayrı sınavdan geçiyorlar. Biri uygulama sınavı, diğeri yazılı bilgi sınavı olmak üzere iki kademeli  sınav için 2017’ye kadar işçilerden ücret alınmayacak.

Editör: TE Bilisim