Günde 5 Bardaktan Fazla Çay İçiyorsanız Bu Habere Dikkat

Türkiye’nin Çay Tüketimini Değerlendiren Beslenme Ve Diyetetik Uzmanı Gökçen Özüpek, “Günde 5 Bardak Çaydan Fazlası Zararlı Etki Yapıyor. Aşırı Çay Tüketimi Tansiyon Artışına Ve Anemiye Neden Oluyor” Dedi.

Dünya Çay Komitesi’nin 2018 Yılında Hazırladığı ‘Dünya Çay Raporu’na Göre Kişi Başına Çay Tüketiminde Türkiye Yılda 3,5 Kilogramlık Çay Tüketimiyle Birinci Sırada Yer Alıyor. Raporda İkinci Sırayı Kişi Başına Yıllık 2,4 Kilogramlık Tüketimle Afganistan Alırken Üçüncü Sırada 2 Kilogramlık Tüketimle Libya Bulunuyor. Diğer Ülkelere Kıyasla Türkiye’nin Çay Tüketiminin Fazla Olduğunu Belirten Beslenme Ve Diyetetik Uzmanı Gökçen Özüpek, Çay Tüketiminin Tamamen Masum Olmadığını Söyleyerek Önemli Bilgiler Verdi.

“Aşırı Çay Tüketimi Anemiye Sebep Olabilir"

Aşırı Çay Tüketiminin Neden Olabileceği Sağlık Sorunlarına Değinen Özüpek, “Çay Tüketiminin Tamamen Masum Olduğunu Söyleyemeyiz. Bizim İçin Elzem Olan Çay Tüketim Miktarıdır. Aşırı Çay Tüketimi, İçeriğinde Bulundurduğu ‘Tanenler’ Sebebi İle Vücutta Demirin Emilimini Engelleyeceğinden Anemi (Kansızlık) İsmini Verdiğimiz Sağlık Problemine Sebep Olmaktadır.

Ayrıca İçeriğinde Bulunan Kafein İse, Fazla Çay Tüketimine Bağlı Olarak Tansiyonu Yükseltip, Bireylerde Taşikardiye Sebep Olabilmektedir. Ayrıca Aşırı Tüketildiğinde Su Kaybının Oluşmasını Da Tetiklemektedir” İfadelerini Kullandı.

'Yeşil Çay Daha Sağlıklı'

Yeşil Çayın Antikanserojen Maddeler Bakımından Zengin Olduğunun Altını Çizen Gökçen Özüpek, “Siyah Çayın İçeriğinde Tanen Ve Kafein Fazla Miktarda Bulunurken, Yeşil Çayda İse Polifenol Olarak Adlandırılan Antikanserojen Maddeler Yoğunluktadır. Yeşil Çay İçeriğinde Kanser Hücreleri İçin Etkili Olan Polifenolleri Bulundurmasına Rağmen Günde Maksimum 5 Bardaktan Daha Fazla İçilmemesini Belirten Yayınlar Mevcuttur. Aşırı Tüketiminin Tansiyon Artışına Sebep Olduğu Bildirilmektedir.

Günde 5 Çay Bardağını Geçmeyin!

Her İki Çayda Da Kafein Bulunmaktadır, Ancak Yeşil Çaydaki Kafein Oranı Daha Düşüktür. Siyah Çayın Da Yeşil Çay Gibi Antioksidan Özellikleri Vardır, Ancak Siyah Çay Daha Fazla İşlem Gördüğü İçin Antioksidan Miktarı Daha Azdır. Siyah Çay Tüketiminin Günde Beş Çay Bardağını Geçmemesi Önerilmektedir. Bitki Çaylarının İse Üç Bardağı Geçmemesi Önerilir” Diye Konuştu.

ayder-turizm-logo-koksal-071-413-060.png

Editör: TE Bilisim