Güçlü Bir İnsan Nasıl Olunur?

Güçlü olmak, hemen herkesin sahip olmak istediği kişilik özeliklerinin başında gelir. Sorunların üstesinden kolaylıkla gelmek ve hiçbir engel karşısında yıkılmamak gibi özellikleri içerisinde barındırdığı düşünülen “güçlü olmak” kavramı ve “güçlü bir insan nasıl olunur?” sorusuna uzman bakışı ile cevapları, Gonca Yener Thomas  veriyor.

Güç, fiziksel ve mental olarak her canlının sahip olmak isteyeceği bir yetidir. Ancak her canlı kavramına burada özellikle odaklanmak gerekir. Zira “güç” kavram olarak aslında ilkel güdülerle özdeş bir yetidir. Örneğin; doğada fiziksel olarak güçlü canlılar besin zincirinin üzerinde yer alır ki, mental olarak güçlü canlıların ise hayatta kalma kabiliyetleri oldukça fazladır. İnsan için ise güç, doğadaki formunun evrimleşmiş hali gibi yorumlanabilir. Ancak yine de benzer özellikleri barındırır.

Yani bu söylemle aslında ifade etmek istenen; gücün her zaman aslında her sorunu çözmüyor olduğudur. Daha doğrusu, insan için tanımlanan güçlü olmak kavramının, yıkıcı bir özellik olarak değil, yapıcı bir özellik olarak tanımlanması gerektiği söylenebilir.

Güçlü olmak, birkaç şekilde tanımlanabilir. Bunların başında dirençli olmak gelebilir. Sorunlar karşısında ayakta kalabilmek ve mücadele motivasyonu kazanabilmek; insanın sahip olacağı gücün en önemli bileşenidir. Bunun için ise mental olarak stabil olmak ve sakin kalabilmek gerekir. Kimilerinin “gamsızlık” olarak tanımladığı, ancak belli ölçeğe kadar faydalı olan sorunlara sakin yaklaşabilme özelliği, önemli bir güç bileşenidir.

1652962784-1652108836-dsc-3031-1-32dbe1a6-1920w.jpeg

Özgüveni Arttırmak

Güçlü olmak için, kendinizden emin olmanız gerekir. Elbette her sorunla savaşabilecek hiç kimse yoktur ancak sorunlarla nasıl baş edebileceğinizi öğrenme kabiliyetiniz olduğunu kendinize kabul ettirmeniz gerekir. Özgüven eksikliği, güç kavramının en büyük düşmanıdır ve öncelikle bunun üstesinden gelmek için çalışmak gereklidir. Bu konuda size uzmanlar destek verebilir ki, çoğunlukla profesyonel destek ile aradığınız sonuçları elde edebilirsiniz.

Güçlü olmak ve özgüveninizi arttırmak için kendi kendinize yapabilecekleriniz ise şu alt başlıklarla göz atabiliriz.

İyi olmak

Yalnızca yardımsever biri gibi davranmak değil gerçekten öyle biri olarak güçlü bir kişiliğe adım atabilirsiniz. Bir kişinin sizin yardımınıza ihtiyacı olduğunu anladığınız zaman o kişiye yardımcı olabilir ya da başka birine yönlendirebilirsiniz. Vereceğiniz küçük bir tavsiye bile elde ettiğiniz tatmin ile sizin kişilik gelişiminize katkı sağlayacaktır.

Gerçekten değişmeye ihtiyacınız olup olmadığını test edin

Değişmeniz gerekip gerekmediğini anlamak için bazı ufak detaylara dikkat edebilirsiniz. Karşınızda biri ile konuştuğunuzda cevap alamıyorsanız ve kişi sizinle ilgilenmiyorsa başka insanlarda uzun uzun sohbet ederken sizinle olduğunda uzun sessizlikler oluyorsa bu durumları sık sık yaşıyorsanız artık kendinizde değişiklikler yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

İç güzelliğin önemini kavrayın

Herkes dış görünüşün önemli olduğunu düşünür ve dış görünüşü iyileştirmek için çaba sarf eder. Aslında iç güzelliğin çok daha önemli olduğunu fark etmelisiniz. Dış görünüşünüz mükemmel olabilir ama hareketlerinizden, davranışınız ve konuşma tarzınızdan her şey karşı tarafa aktarılır. Bu sebeple iç güzelliğinizi ya da kişiliğinizi değiştirmek için çalışırsanız aslında o zaman tam anlamıyla harika bir görünüme kavuşursunuz. Güçlü bir kişilik için iç güzelliğin önemini kavramak oldukça önemlidir.

Güven seviyeniz ne durumda ölçün

Kaygısız ve güvenli bir tutum sergilemek ve bu düşünce yapısında olmak güçlü bir kişilik için önemlidir. İnsanlar çok fazla kıskançlık yaptığınız için sizin hakkınızda olumsuz düşüncelere sahip olabilirler. Kıskançlık, kaygı ve güvensizlikten uzak durun arkadaşlarınızın konuşmalarına katılım gösterin hem kendinize hem de çevrenize karşı güven kazanın.

1652962786-1652108838-dsc-3808.jpeg

Hatalardan ders çıkarın

Herkes hata yapabilir önemli olan yaptınız hatalardan ders çıkarmak ve hatanızın ardından içten bir şekilde özür dileyebilmek. Hatalarından der almayan aynı hatayı defalarca yapan kişiler kibirli davranışları ile insanların uzak durmak isteyeceği kişiliğe sahiptirler. Güçlü bir kişiliğe sahi olan insanlar hatalarının farkındadır ve özür dilemesini bilir.

Kendinizi değerlendirin ve diğer insanların geribildirimlerine kulak verin

Özgüveninizi arttırmak için yapacağınız bir takım değişiklikler ile güçlü bir kişiliğe bir adım daha yaklaşırsınız. Yapmış olduğunuz değişiklikler ile kendinizi ilerleyen zamanlarda sürekli olarak değerlendirin ve notlar tutun. Aynı zamanda çevrenizden alacağınız geribildirimler ile de kendinizde oluşan değişikliklerin farkında varın. Arkadaşlarınızın bu konuda bu kadar bilgin olduğunu bilmiyordum tarzında geribildirimlerini almaya başladıysanız işte tam da doğru noktadasınız demektir.  Unutmayın ki kimse bir anda değişmez sizde güçlü bir kişiliğe adım adım yaklaşarak ilerleyeceksiniz ve başaracaksınız.

zzzzz-034.png

Editör: TE Bilisim