GENÇ YAŞAM KONGRESİ’NDE MEME KANSERİNE KARŞI FARKINDALIK

Genç Yaşam Derneği’nin 9. Ulusal Kongresi Kıbrıs’ta Kratos Otel’de Gerçekleşti.
Konuların seçiminde bilimsel ağırlıklı olmak üzere güncel ve aktüel konulara da yer verildi. Genç kalmada cilt uygulamalı kurslar yapıldı.  “Klasik Tıp” yerine “Bütünsel Tıp” anlayışı içerisinde destekleyici yardımcı tıp ve tecrübeye dayalı fikirlerin değerli bulunduğu kongrede,  fikir liderlerimiz yeni görüşleri, uzlaşıları ve algoritimlerini sunumları ile bize aktardılar. Fikirler, bilgiler, paylaşılan zeminlerde eleştirilerle değerlenir ve her yeni bilgi gelişen teknolojik katkıları, trendleri ve günceli izleyerek olgunlaşır. Onun için bilimsel çizgiden ayrılmadan tüm yeniliklere ve fikirlere açık olmalıyız..Kongre düzenleme komitesi başkanı Prof. Dr. Fikret Tüzün ve es başkan Prof. Dr. Cihan Aksoy ve komite üyeleriyle birlikte olmak güzeldi. Kongreye yeni ismi Umut ve Yaşam olan Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki katıldı.

Tüm farklı branşlardaki meslektaşlarımızı sosyal birliktelik ve bilimsel paylaşım için «9. Genç Yaşam Kongresi’ne» davet edilmekten mutluluk duydum. Kongrenin normal programında olmamasına rağmen çalışmalarımızdan çok etkilenen es başkan Prof. Dr. Cihan Aksoy bir oturumunda Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık ayı olduğu için  Meme Kanserine Karşı pembe kurdela takarak Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır sloganıyla bizlere söz hakkı verdi..

Dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden birinin Meme Kanseri olduğunu vurgulayan Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki; "Ülkemizde de neredeyse her 20-25 dakikada bir Türk kadını meme kanserine yakalanıyor. Ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri bu sıklık, ama sıklıktan da öte, geç evrede tanı koyuyoruz ve tedavi de bu nedenle zorlaşıyor" şeklinde konuştu. 

Türkiye'de tarama programlarına başlayalı 3-4 yıl olduğunu ve ülke genelinde dernek olarak 13000 kadına ulaştıklarını aktaran Baki, "13 kadında meme kanseri yakaladıklarını, yüzlerce kadında erken meme kanseri öncül lezyonlar tespit ettiklerini ifade etti. 30 yaşında rahim ağzı kanser taraması, 40 yaşında meme kanser taraması, 50 yaşında da kadın ve erkeklerin kalın bağırsak kanser taramaları yapmaları gerektiğini, taramaları yaygınlaştırıp, taramanın ne zaman başlaması, hangi aralıklarda yapılması gerektiği konusunda bilimsel verileri vurguladı.”

Editör: TE Bilisim