FINDIK SÖKÜM MÜDÜRLÜĞÜMÜZDEN İŞ GÜCÜ ÇİFTÇİMİZDEN

BAHÇELERİN YENİLEMEMESİ AMACIYLA SÖKÜM ÇALIŞMALARINA 114 Da’lık ALANLA HIZ VERİLDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Trabzon Ticaret Borsası işbirliği ile yürütülen  ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi’ kapsamında daha önce 22 dekarlık alanda başlatılan Yaşlanmış fındık bahçelerinin sökülüp yenilenmesi ile ilgili çalışmalara 114 dekarlık bir alanla hız verildi.

 Örnek fındık bahçesinde yapılan söküm ve dikim uygulamasına,   İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY,  Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan KIZILCI, Trabzon Ticaret Borsası başkanı Şükrü Güngör KÖLEOĞLU ile fındık üreticileri katıldı. TRT’nin de izlediği çalışmalar üreticilerimizden yoğun ilgi gördü.

İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY; bu projenin somut adımlarından ve önemli aşamalarından biri olarak gördüğümüz bu çalışmalar ile fındık üreticilerimize kuracağımız örnek bahçeleri ile öncü olmaktayız. İlimiz genelindeki toplam 114 dekarlık yaşlanmış fındık bahçesinin sökümü İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmekte olup fındık bahçelerinin dal kesimi ile bahçelerin fındık fidan dikimi ve benzeri iş gücüne dayalı işlemleri çiftçilerimiz tarafından yapılarak bakanlığımızın yarısı sizden yarısı bizden sloganına uygun bir şekilde Bahçelerimizin yenilenmesi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca teknik elemanlarımızın gözetiminde yeni modern dikim teknikleri olan tek gövde ve çit dikim şeklinde bahçelerin tesis edilmesi teşvik edilmektedir. Fındık üreticimizin bilgilendirilmesi açısından eğitim toplantıları önem arz etmektedir. Bu anlamda Çiftçi eğitimlerine ağırlık verilerek, teknik sorunların giderilmesi için yoğun bir çalışma içerisine olacağız”. dedi

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör KÖLEOĞLU’da, “Bazı yerlerde 100 yıllık bahçeleri söküyoruz. Fındıkta verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik çalışmalarımız başta üreticiler olmak üzere sektörün tüm kesimleri tarafından büyük bir destek görmektedir. Tarım Bakanlığımızın her yönüyle destek verdiği projeye maddi kaynak ayırması çok büyük bir aşamadır. Sayın Bakanımıza ve Tarım İl Müdürü’ne teşekkür ediyoruz. Artık bu uygulama devlet politikası haline gelecektir. İnanıyoruz ki, yakında bununla ilgili bir kanun da çıkacaktır”” dedi”

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan KIZILCI ise; “Ülkemizin fındıkta, en büyük sorunlarımızdan birisi de birim alandan alınan verimin düşük olmasıdır. Bunun en önemli sebepleri yetiştiricilikte modern tekniklerin uygulanmaması ve bahçelerin yaşlı olmasıdır.

Fındıkta verimi artırmanın tek yolu modern yetiştiricilik tekniklerini uygulamaktır. Bu teknikler, yeni çeşitler kullanmak, yeni dikim sistemleri uygulamak, toprak ve yaprak analizine dayalı gübreleme yapmak ve entegre zirai mücadele yöntemleri uygulanmaktır. Böylelikle üretimimizi 200-250 kg/da seviyelerine çıkarmak mümkündür. Bu şekilde hem üretim maliyetlerini düşürebiliriz, hem de çiftçimizin daha fazla kazanmasını sağlayabiliriz. Bu projenin amacı, örnek bahçeler tesis ederek, bu bahçelerde modern yetiştirme tekniklerine uygun üretim yapmak, sonuçlarını çiftçilerimizin bizzat görmelerini sağlamak ve kendi bahçelerinde de uygulamaları hususunda öncülük etmektir” dedi

İl Müdürlüğümüz ziraat mühendisleri ile Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden ziraat mühendisi H. İrfan BALIK, vatandaşların sorularına cevaplayarak fındıkta yapılacak Toprak numunesi alma, budama ve modern dikim sistemleri hakkında fındık üreticilerine detaylı bir şekilde bilgiler verdiler.

1

2

3

4

5

6

8

9

 

 

 

Editör: TE Bilisim