Fındıkta Tek Dal Sistemli Bahçelerin Yaygınlaşması İçin Çalışılıyor

Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğu tarım ürünlerinin başında gelen fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için yapılan çalışmaların içinde yer alan aşılı tek dal sistemli bahçelerin yaygınlaştırılacağı bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsası’nın önderliğinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Fındık Araştırma İstasyonu’nun katkılarıyla uygulamaya konulan ve sektörle ilgili kurum ve kuruluşlarca da desteklenen “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi “ kapsamında Türkiye’de ilk defa Trabzon’da kurulan aşılı tek dal sistemli bahçenin bulunduğu Ortahisar ilçesinin Çukurçayır mahallesinde toplantı yapıldı.

Çukurçayır Merkez Camisi avlusunda yapılan toplantıda konuşan Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu Ünye’den başlayıp Trabzon’a kadar yayılan bahçelerdeki fındık ağaçlarının önemli bir bölümünün asırlık ağaçlar olduğuna dikkat çekti. Köleoğlu, “Bu bahçelerimizin bu güne kadar gelinen sürede doğru dürüst bakımı yapılmamış. Yıllık rekolte ve fındık alanlarını hesap ettiğiniz zaman rakam ortaya çıkıyor. 80-90 kg civarında. Ama Düzce-Akçakoca tarafında yeni dikim yapıldığı için oradaki ağaçlar 30-40 yıllık. Dolayısıyla oradaki verim 200 kg’ın üzerinde olduğu belli. Bizim burada aslında bahçeleri yenileme yanında doğru budamanın bahçe yenileme kadar önemli olduğunu vatandaşımıza anlatmamız gerekiyor. İnsanlarımız bir Ocakta 15-20 dal fındık olursa daha çok fındık alırız sanıyorlar. Yanılıyorlar. Onun için bu tek dal tipi uygulamayı burada örnek olarak gösteriyoruz. Bunu görenlerde bundan sonra kendilerince bir şeyler yapmaya başlayacaktır. Burada çalışan kazanacak. Yani kim bahçesine girerse o kazanacak” dedi.

"BU YIL 600-650 BİN TON CİVARINDA FINDIK OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUM"

Köleoğlu, bu yıl ki fındık rekoltesi ile ilgili de görünen tablonun geçen yıldan daha iyi olacağını ifade ederek “Bu yıl 600-650 bin ton civarında fındık olacağını tahmin ediyorum. İnşallah havalarda herhangi bir değişiklik olmazsa bütün şartlar iyi giderse 650 bin ton fındıkta Türkiye’ye yetecek miktardır” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay da, projenin devlet tarafından değerlendirmeye alındığını ve yasal düzenlemeler yapılarak verim ve kalitenin artması için ülke genelini kapsayacak bir hazırlığın içine girildiğini belirterek verim ve kalite için sadece yaşlı bahçelerin sökülmesi değil, mevcut bahçelerin budama ve bakımlarının da en iyi şekilde yapılması gerektiğini bildirdi.

Toplantı sonrası Türkiye’de aşılı tek dal sistemli fındık bahçesi gezilirken, 40 fidanın yer aldığı bahçedeki bazı ağaçlarda fındık oluştuğu gözlendi.

Editör: TE Bilisim