Fındık rekoltesi yeniden belirlensin

Karan, 2015 mahsulü fındık rekoltesinin yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2015 mahsulü fındık rekoltesinin yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Karan, gazetecilere yaptığı açıklamada, külleme hastalığı ile yaşanan fırtına ve dolu gibi doğa olaylarına bağlı olarak yeni mahsul fındık rekoltesinde yüzde 25-30 kaybın söz konusu olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesinin herkesi yanıltacağını savunan Karan, "Sektörün önemli aktör kurumları tarafından temmuz ayında tahmini fındık rekolteleri açıklanmıştı. 590 bin ila 733 bin ton arasında rekolte tahminleri kamuoyuyla paylaşılmıştı. O dönemde yapılan tahminlerin doğru olmadığını, rekoltede yüzde 25-30 kayıp olduğunu ifade etmiştik. Haklılığımız hasat edilen ürünlerin patoza verilerek harmana gelmesiyle ortaya çıkmakta. Tahmini rekolteler ile çuvala giren fındık arasında çok ciddi fark bulunuyor" dedi.

Karan, yapılacak çalışmayla Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesinin yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, "Tahmini fındık rekolteleri gerçeği yansıtmamakta. Çok yüksek ve kamuoyunu yanıltıcı rakamlar olduğu bugünlerde hasat edilen fındıklardan anlaşılıyor. Kurumların rekoltelerini tekrar revize etmelerini istiyoruz. Bu çalışma da en kısa sürede tamamlanmalı ve gerçekçi rakamlar ortaya konulmalıdır" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim