Eyvah..Yine Akçaabat Yine Karantina!

Üretimi Yasaklandı

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Avni Aydın, Türkiye’de Olduğu Gibi Patates Üretimi Yapan Tüm Ülkelerde “Patates Siğili, Halkalı Çürüklük” Hastalığı Mevcut Olduğunu Belirterek, Bu Hastalıktan Karantina Tedbirleriyle Uygulamasıyla Mümkün Olduğunu Söyledi.

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Avni Aydın, Türkiye'de Olduğu Gibi Patates Üretimi Yapan Tüm Ülkelerde “Patates Siğili, Halkalı Çürüklük” Hastalığı Mevcut Olduğunu Belirterek, Bu Hastalıktan Karantina Tedbirleriyle Uygulamasıyla Mümkün Olduğunu Söyledi.

Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Türkiye Genelinde 25 İlde Karantinaya Tabi Zararlı Organizma Tespiti Nedeniyle 141 Bin 650 Dekar Alanda Patates Üretim Alanında Patates Ekiminin Yasaklandığını Belirtmesinin Ardından 25 İl Arasında Yer Alan Trabzon'un Akçaabat İlçesinin Bazı Mahalleleri Karantina Altına Alınarak Patates Ekimi Yapılmıyor. Trabzon'un Akçaabat İlçesinde 18 Mahalleden Alınan Numunelerde “Patates Siğili Hastalığı” Tespit Edilirken Bu Kapsamda Karantina Altına Alınan Yerlerde Patates Ekimi Yapılmadığı Belirtildi.

Türkiye Genelinde Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat, Gibi İllerdeki Bazı Bölgelerde Karantina Nedeniyle Patates Ekiminin Yasaklandığını İfade Edilirken Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Avni Aydın, Bitki Hastalığı Sonucunda, Ürünün Yenmesinde İnsan Sağlığı Açısından Bir Zararı Olmadığını Söyledi.

"Türkiye'de 25 İlimizde Patates Ekimi Yasaklaması Var"

 Türkiye Genelinde 25 İlde Olduğu Gibi Trabzon'da Patates Ekimi Yapılması Yönünde Bir Uygulamanın Olduğunu Belirten Aydın, “Sayın Bakanın Yaptığı Açıklamalar Sonucunda Bizde Bir Çalışma Yaptık. Türkiye'de 25 İlimizde Patates Ekimi Yasaklaması Var. Trabzon'da İse Bu Yasak Akçaabat İlçesinde Uygulanıyor. İlçemizin 18 Mahallesinde Yaklaşık 40 Dekar Alanda Yani Bunun Tamamı Değil De Üretim Parselleri Bazında Karantina Tedbirleri Uygulanmakta. Bu, Hastalığın Sönmesine Bağlı Olarak Sürüyor. Yapılan Çalışmalarda Bazı Ülkelerde 15-20-30 Yıla Varan Dönemlerde Hastalık Etmenlerinin Toprakta Kaldığı Görüldü. Karantinaya Sebep Olan “Patates Siğil Hastalığı” Halk Arasında Patates Kanseri Diye Söyleniyor, Bakteriyel Solgunluk, Halkalı Çürüklük Gibi Hastalıklar Patates Üretimi Yapan Tüm Ülkelerde De Mevcut. Bunların Mücadelesi Bizim Ülkemizde Olduğu Gibi Karantina Tedbirleriyle Yapılmaktadır. Üreticimiz Üç Yıl Sonra Buraya Patates Ekimi Yapabilir. Karantina Tedbiri Uygulanan Ekimi Yasaklanan Yerlerde Tarım Bakanlığının Destekleme Ödemesi Vardır” Dedi.

"Yenilmesinde Bir Sakınca Yok"

Bitki Hastalıkları Sonucunda Oluşan Ürünün Yenmesinde Bir Sakınca Olmadığını Kaydeden Aydın, “Bitki Hastalık Sonucunda Oluşan Ürünün Yenmesinde İnsan Sağlığı Açısından Bir Zararı Yoktur. Örneğin “Halkalı Çürüklük” Ya Da “Patates Siğili Hastalığı” Bulaşmış Bir Ürünü İnsan Yediği Zaman Ondan Hiçbir Hastalık Kendisine Geçmez. Dolayısıyla Üreticilerimizin, Halkımız Rahatlıkla Bu Ürünleri Yemesinde Bir Sakınca Yoktur” Diye Konuştu.

'Dünyada Bu Bahsedilen Hastalıkların Temel Korunma Yolu Karantina Tedbiridir”

Trabzon'un Her Bölgesinde Analizlerinin Yapıldığını Ancak Akçaabat Dışında Kayda Değer Bir Durum Görülmediğini Belirten Aydın, “İlimizin Diğer Bölgelerinde Analizler Yapıldı Ancak Oralarda Kayda Değer Bir Sonuç Çıkmadı. Akçaabat Diğer Bölgelere Göre Üretim Alanı Daha Fazla. Dolayısıyla Buradaki Çalışmalarımız Daha Yoğun. Buradaki Üreticilerimizde Çok Bilinci En Ufak Bir Olumsuzlukta İlçe Müdürlüklerine Başvuruyorlar Bizde Yaptığımız Tespitlerde Bu Sonuca Vararak Karantina Uygulamasını Yaptık. Dünyada Bu Bahsedilen Hastalıkların Temel Korunma Yolu Karantina Tedbiridir” Dedi.

'Türkiye Dünyada Üretim Miktarında 13 Sırada" Türkiye'nin Patates Üretiminde Dünyada 13 Sırada Olduğunu İfade Eden Aydın, “Dünyada Üretim Miktarı Olarak Bakıldığında 13 Sıradayız. Ortalama Verimimiz Yaklaşık 3 Ton Civarındadır. Ülkemizde Üretilen Patates Her Yıl İhtiyacımızı Karşılamayabilir O Nedenle İthal Edebiliriz. Bunun Da Nedeni O Yılki İklim Koşullarına Bağlı Üretim Miktarı Değişebilir. İlimizde Yaklaşık 60 Bin Ton Kadar Patates Üretimi Var. Bu Rakam İlimiz İçin Hiç De Anımsanmayacak Bir Rakam” Diye Konuştu.

ayder-turizm-karadeniz-reklam-banner-980x200---kopya-002.gif

 

 

 

Editör: TE Bilisim