Akçaabat esnafı adeta isyanda, hastanenin yaylacık mevkiine taşınması, Akçaabat esnafını olumsuz yönde etkilemiştir. Özellikle Akçaabat merkezdeki esnaflarımız bu durumdan oldukça şikayetçiler. Esnaflarımız eski işlerin, eski canlılığın olmadığını söylemekteler. Aslında eskiye inildiğinde, Tütünün bitmesi, tekellerin kaldırılması Akçaabat’ı olumsuz yönde etkilemiştir. Sonrasında hastanenin merkezden, yaylacık mevkiine taşınmasıyla beraber Akçaabat’ın ana merkezinde eskisi gibi yoğunluk ve kalabalığın olmaması esnafları zor durumda bırakmıştır. Hastanenin yaylacık tarafına taşınmasının artı getirileri de vardır. Yeni iş sahalarının açılması, o bölgenin hareketlilik kazanması gibi ve Akçaabat’ımızın yaylacık tarafına doğru genişlemesi sağlamıştır. Fakat köylü vatandaşların oraya kadar gelip geri dönmeleri esnafın bu durumdan zarar görmesine sebep olmuştur. Köyden gelen vatandaşlarımızın işlerini görüp hemen geri dönmeleri, Akçaabat içine, merkezine uğramamaları, hastane yanlarında açılan işyerlerinden ihtiyaçlarını gidermeleri özellikle yemek sektörünü olumsuz etkilemiştir. Bunun yanında şuna da değinmekte fayda var. Büyük AVMlerin, alış-veriş merkezlerinin açılması, halkın küçük esnaflardan alış-veriş yapmamasına neden olmuştur. Halk olarak duyarlılık gösterip önce kendi esnaflarımızı kalkındırmak amacıyla hareket etmeliyiz. Zor durumda kalmadıkça büyük alış-veriş merkezlerine talep göstermemeliyiz. Akçaabat’ın kalkınması için önemli bir meseledir. Esnaflarımıza destek için bunu yapmamızı doğru bulmaktayım.

Esnaflarımız trafik ve park sorunundan da şikayetçiler. Esnaflarımız bu durumdan oldukça rahatsız. Sadece İstiklal caddesin işlek olması, mezarlık camiinden, eski tekelin üst tarafından geçen yolun kapalı olması önemli bir soru arz etmektedir. Hem halkımız hem de  esnaflarımız bu durumdan dolayı zor durumda kalmaktadır. Bu yolların işleklik kazanması tek yönlülüğü ortadan kaldırarak ve hem halk hem de esnaflar bir nevi rahatlayacaktır. İstiklal caddesindeki tek yönlülük Akçaabat’ın gelişimi açısından bir sorundur. Üst sokaklarımızın, caddelerin canlılık ve işleklik kazanmasını sağlayarak Akçaabat’ın daha geniş bir alanda hizmet vermesi sağlanabilir. Helim Topal sokağının trafiğe açılması, trafik yoğunluğunun azalmasını sağlayacaktı. Tek bir caddenin işlek olması, yoğunluğun yaşanmasına sebep olmakta ve esnafı da zor durumda bırakmaktadır.

İşyerlerinin önüne yapılan otoparklar esnafları zor durumda bırakmaktadır. İnsanlar istedikleri gibi rahatça alış-verişlerini yapamamaktadır. Ve bu park durumu Akçaabat’ın içinde bir trafik yoğunluğu yaratmaktadır. Belediyemizin otopark yapması ve bu durumu çözüme kavuşturması gerekmektedir. Hem esnaflarımızın rahatça hizmet vermelerini engellemekte hem de halkı zor durumda bırakmaktadır.

Bir de Akcamii civarının ışıklandırılması, park civarlarının yıkanması, ağaçlara güzellik verilmesi, şehir içi görünümü ve canlılığı açısından önemli olduğunu düşünmekteyim.

Esra YILMAZ

Editör: TE Bilisim