Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev İle Görüşmesinin Ardından Basın Toplantısında Açıklamalarda Bulundu. Erdoğan, Nazarbayev İçin Tecrübeli Ve Vizyon Sahibi Gibi Anlamlara Gelen 'Türk Dünyasının Aksakalı" Hitabını Kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülke Olarak FETÖ İle Mücadelemizi Sadece Kendimiz İçin Değil, Aynı Zamanda Dost Ve Kardeşlerimizin Güvenliği İçin De Yürütüyoruz. Bu Süreçte Aksakalımızın Verdiği Desteğe Teşekkür Etmek İstiyorum. El Birliği İçinde Çalışarak Her İki Ülkenin De Milli Güvenliğini Tehdit Eden Bu Çeteyi İnşallah Tasfiye Edeceğiz. Önümüzdeki Süreçte DEAŞ, FETÖ Ve El Kaide Gibi Terör Örgütleriyle Mücadele Noktasındaki İş Birliğimizi Daha Da Artıracağız." Dedi.

"Türk Dünyasının Aksakalı Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'in Daveti Üzerine Buradayız." İfadesini Kullanan Erdoğan, EXPO Toplantısı Ve İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi Dolayısıyla Astana'nın Hareketli Günler Geçirdiğini Belirtti.

Şahsına Ve Heyetine Gösterilen Misafirperverlikten Dolayı Şükranlarını Sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Nazarbayev'in Tarihi Ziyaretinden Bir Yıl Sonra Kazakistan'da Bulunmaktan Büyük Bir Memnuniyet Duyuyorum. Kendisine Ülkemizdeki Hain Darbe Girişiminden Hemen Sonra Dayanışma İçin Gerçekleştirdiği Ziyaret Dolayısıyla Huzurlarınızda Bir Kez Daha Teşekkür Ediyorum. Türk Dünyasının Aksakalı Nazarbayev Bu Ziyaretiyle Türk Milletinin Gönlündeki Müstesna Yerini Bir Kez Daha Perçinlemiştir." Diye Konuştu.

Türkiye İle Kazakistan Arasındaki İlişkilerin 2009 Yılında Stratejik Ortaklık Seviyesine Çıkarıldığını, 2012 Yılında İse Bunu Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni İhdas Ederek Kurumsal Bir Mekanizmaya Kavuşturduklarını Anlatan Erdoğan, İlk Toplantılarını 2012 Yılında Türkiye'de, İkincisini İse Kazakistan'da 2015'te Gerçekleştirdiklerini Anımsattı.

Yapacakları Yeni Toplantı İçin Nazarbayev'i Gelecek Yıl Türkiye'de Ağırlayacaklarını Bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kazakistan, Orta Asya'da Ekonomik Ve Ticari İş Birliğimiz Bakımından Önem Ve Öncelik Verdiğimiz Bir Ülke." İfadesini Kullandı.

Astana'nın İnşası Başta Olmak Üzere, Kazakistan'daki Birçok Projenin Türk Firmaları Tarafından Hayata Geçirildiğini Aktaran Erdoğan, Nazarbayev'e Firmalara Gösterdiği İtimat Dolayısıyla Teşekkürlerini İletti.

Türk Firmalarının Da Başarı Grafiklerini Yükselterek Bu Güvene Layık Bir Performans Sergilediklerine İnandığını Belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah Önümüzdeki Dönemde Türk Firmaları, Kazakistan'ın Kalkınması İçin Daha Büyük İşlere De İmzalarını Atacaklar." Dedi.

Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da Çok Ciddi Bir Badire Atlattığına İşaret Eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şöyle Devam Etti:

"Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Anayasal Demokratik Düzenimize Kastettiği Hain Darbe Girişimi, Milletimizin Cansiparane Duruşuyla Engellendi. Bu Süreçte 250 Vatandaşımızı Şehit Verdik, 2 Bin 193 İnsanımız Da Gazi Oldu. Çıkarları İçin Kan Dökmekten Çekinmeyen Bu Karanlık Yapıyla Mücadelemiz Kararlı Bir Şekilde Sürüyor. Ülke Olarak FETÖ İle Mücadelemizi Sadece Kendimiz İçin Değil Aynı Zamanda Dost Ve Kardeşlerimizin Güvenliği İçin De Yürütüyoruz. Bu Süreçte Aksakalımızın Verdiği Desteğe Teşekkür Etmek İstiyorum. El Birliği İçinde Çalışarak Her İki Ülkenin De Milli Güvenliğini Tehdit Eden Bu Çeteyi İnşallah Tasfiye Edeceğiz. Önümüzdeki Süreçte DEAŞ, FETÖ Ve El Kaide Gibi Terör Örgütleriyle Mücadele Noktasındaki İş Birliğimizi Daha Da Artıracağız."

Görüşmelerinde Bölgesel Ve Uluslararası Gelişmeler Hakkında Da Görüş Alışverişinde Bulunduklarını Aktaran Erdoğan, "Diplomatik İlişkilerimizin 25. Yılında Adeta Zirve Yapan Bu Dayanışmamızı Çok Daha İlerilere Taşımanın Arzu Ve Gayreti İçerisinde Olacağız. Genel Olarak Benzer Görüşleri Paylaştığımızı Memnuniyetle Gördüm." Diye Konuştu.

Ziyareti Kapsamında EXPO Fuar Alanına Giderek Türkiye Ve Kazakistan Pavilionlarını Ziyaret Edeceğini, Yarın Başlayacak İslam İşbirliği Teşkilatı Birinci Bilim Ve Teknoloji Zirvesi'ne Katılacağını İfade Eden Erdoğan, Kazakistan'ı Başarılı Organizasyonlara Ev Sahipliği Yaptığı İçin Kutladı.

Kazakistan'ın Uluslararası Başarılarının Bunlarla Sınırlı Olmadığını Kaydeden Erdoğan, "Suriye Barış Görüşmeleri Şu Anda Astana'da Yapılmaktadır. Az Önce Zat-I Devletlerinin De İfade Ettikleri Gibi Ayın 14'ünde Burada Şu Ana Kadar Yapılan Çalışmaların Zirvesi Mesabesinde Yine Bir Buluşma Gerçekleşecek." Dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine Seçilen İlk Orta Asya Ülkesi Olduğunu Anımsatarak, Şunları Söyledi:

"Tüm Bu Gelişmeler Kazakistan'ın Artan Bölgesel Ve Küresel Önemine İşaret Ediyor. Kazakistan'ın Bu Kazanımları Bizleri De Ziyadesiyle Sevindiriyor. Diğer Yandan Kazakistan'ın Dünyanın Rekabet Gücü En Yüksek 50 Ülkesi Arasına Girme Hedefine Ulaşacağına İnanıyorum. 2050 Stratejisi Ve 'Nurlu Yol Programı'nın Başarılı Olacağından Eminim. Bu Kapsamda Kazakistan'a Her Alanda Yardımcı Olmaya Hazırız."

Kazakistan İle Türkiye'nin Uluslararası Ve Bölgesel Teşkilatlarda Da Verimli Bir İş Birliği İçerisinde Bulunduklarını Bildiren Erdoğan, "Kuruluşuna Beraber Öncülük Ettiğimiz Türk Konseyi'nin, Tüm Üye Ülkelerin Çabalarıyla Bölgemiz İçin Yararlı Projeler Gerçekleştireceğine İnanıyorum. Türk Konseyi'nin Önümüzdeki Dönemde Yeni Üyelerle Genişlemesini De Arzu Ediyorum." Değerlendirmesini Yaptı.

İMZALANAN PROTOKOLLER

Basın Toplantısı Öncesinde İki Cumhurbaşkanı'nın Huzurunda İki Ülke Arasındaki Protokoller Ve Mutabakat Zabıtları İmzalandı.

"Türki̇Ye-Kazaki̇Stan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komi̇Syonu Onuncu Dönem Toplantısı Protokolü", Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu İle Kazaki̇Stan Başbakan Bi̇Ri̇Nci̇ Yardımcısı Askar Mami̇N Tarafından İmzalandı.

"Türki̇Ye Cumhuri̇Yeti̇ Cumhurbaşkanı İ̇Le Kazaki̇Stan Cumhuri̇Yeti̇ Cumhurbaşkanı Hi̇Mayeleri̇Nde Oluşturulan 'Yeni̇ Si̇Nerji̇-Ortak Ekonomi̇ Programı' 2017-2020 Dönemi̇ Eylem Planı Protokolü"Nü İse Ekonomi Bakanı Ni̇Hat Zeybekci̇ İle Kazaki̇Stan Yatırım Ve Kalkınma Bakanı Jeni̇S Kasımbek İmzaladı.

"Büyük Almatı Çevre Yolu İnşaası Ve İşletmesi İle İlgili Alsim Alarko, Avrupa İmar Ve Kalkınma Bankası Ve Kazakistan Cumhuriyeti Yatırım Ve Kalkınma Bakanlığı Arasındaki Mutabakat Zaptı"Na Alsim Alarko Başkanı Ayhan Yavrucu İle Kazaki̇Stan Yatırım Ve Kalkınma Bakanı Jeni̇S Kasımbek, İmza Attı.

123456---kopya-20170909161110.png

Editör: TE Bilisim