Düzköy Haçka Yaylası’nda Neler Oluyor…

Doğu Karadeniz’deki Yaylalarda 2017’den Sonra İnşa Edilen Kaçak Yapıların Yıkılması İçin Başlatılan Mücadelenin Birdenbire Durdurulması Tepkileri De Beraberinde Getirdi.

Düzköy Kaymakamlığı Tarafından Yayımlanan Listede, Düzköy İlçesi Sınırları İçerisinde 31.12.2017’den İtibaren Yayla, Mera Ve Orman Alanlarında Tespit Edilen Kaçak Yapılardan 109 Tanesinin Yıkılacağı Bildirilmişti.

2019’da Trabzon’un Beş İlçesinde Jandarma Ve Zabıta Ekipleri, Geniş Güvenlik Önlemleri Altında Bazı Yaylalarda Yapılan Kaçak Yapıların Yıkımını Gerçekleştirmişti. Trabzon’un Düzköy İlçesi Haçka Yaylası’nda Mera Arazisinde İnşa Edilen Evlerden 15 Tanesinin Yıkıldığı, Tepkiler Üzerine İse Geriye Kalan Evlerin Yıkılmadığı İddia Edildi.

Haçka Yaylası’nda Evi Yıkılanlardan Eski Akçaabat Belediye Başkanı Cavit Doksanbir’in Torunu Yakup Kadri Doksanbir, “Kadimden Beri Koruyup Kolladığımız, Dedemizden Babamızdan Kalan Arazimize Yaptığım Ev Yıkıldı. Pişman Mıyım, Pişmanım. Devletin Arazisine İnşaat Yaptım. Bizim Evlerimizi Yıktılar, Kaçak Yapılan Diğer Evleri Neden Yıkmıyorlar? Hata Yaptım, Cezasını Çektim. Başım Gözüm Üstüne. Ama Adalet Bunun Neresinde?” Dedi.

“EVLERİ TAMAMLADIK YIKIM KARARI GELDİ”

Haçka Yaylası’ndaki Arazide Dedesinden Kalan Eski Evin Yanına Arkadaşları Ve Kardeşi İle Birlikte Aynı Yerde Bulunan Arazinin Üzerine Hiçbir Ticari Amaç Gütmeden Ev Yaptığını Belirten Doksanbir Şunları Söyledi:

“Bunda Hiçbir Ticari Amaç Yoktu. 2015’te Yapacağımız Evlerin Yerini Açtık. Bize, Ev Yapılmayacak Bekleyin Denildi, Biz De Devletimizin Emrine Uyduk. Bekledik Ama Her Yerde Evler Yapılmaya Başlandı. Biz De Beklemeyi Bırakıp Evleri Yapmaya Başladık. Su Aboneliklerini Aldık, Sonrasında Belediye İptal Etti. Aksa Tarafından Elektrik Projelerimiz İstendi Alındı. 2018 Haziran’da İnşaata Başladık. Yani 5 Ayla Hak Talep Edemedik. İmar Barışı Yapmak İstedik, Parasını Da Ödedik. Birçok Ev Yapıldı Oraya. Evlerimizi Tamamladıktan Sonra Yıkımlarının Yapılacağı Haberi Geldi.”

“BİR KAÇ EV YIKILDI YIKIMLAR DURDU”

“Yıkılacak Evlerin Listesi Asıldıktan Sonra Bize Zaman Verilmedi. Yıkım Kararından Sonra Evlerimizi Boşaltmak İçin Vakit Verilmedi. Karar Telefonlarımıza Mesajla Bildirildi. Yıkım Kararı, Evlerimiz Yıkıldıktan 3 Gün Sonra Elimize Ulaştı. O Dönem Haçka Yaylası’nda 15 Civarında Ev Yıkıldı. Beş Ev Benim Ve Arkadaşlarımındı. Bizim Evlerimiz Yıkıldıktan Sonra Da Yaylada Yıkımlar Durdu. 3 Yıl Geçti Hâlâ Yıkım Yapılmıyor Ama İnşaatlar Devam Ediyor.

Bizim Evlerimiz Yıkıldı Üstüne Bir De Mahkeme Görüyoruz. Pişman Mıyız, Pişmanız. Devletin Yerine Yaptık. Ama Hatayı Ben Yaptım, Ceremesini Çektim. Başım Gözüm Üstüne. Hem Evimizi Yıktılar Psikolojik Travmasını Çektik, Ayrıca Maddi Olarak Da Cezasını Çektik. Biz Adaletin Herkese Eşit Uygulanmasını İstiyoruz. Kimsenin Evi Yıkılsın İstemiyoruz Sadece Adalet İstiyoruz. Benim Evimin Önünde Yıkıldıktan Sonra Tekrar Ev Yapan Adamın Evini Yıkmıyorsanız, Nerede Bu Adalet? Hak Mıdır Bu? Biz Hata Yaptık Bedelini Ödedik, Ancak Herkese Eşit Davranılsın.”

“YAPTIĞIMIZ MASRAFI ÖDESİNLER”

Haçka Yaylası’nda Evleri Yıkılan Vatandaşların Hukuk Mücadelesinin Devam Ettiğini Belirten Yakup Kadri Doksanbir, “Yetkililerden İsteğimiz, Ya Bizim Mahkememizi Sonlandırıp Yaptığımız Masrafı Ödesinler. Ya Da Yıkım Listesindeki Tüm Evleri Yıksınlar. Bundan Sonra Ev Yapılmasına İzin Vermesinler. Benim Başka Bir Talebim Yok. 109 Ev Varken Kalkıp, 10-15 Tanesi Yıkıp Diğerlerini Yıkmazsan Ben De Buna İtiraz Ederim” Dedi.

“İLK DEFA MAHKEMELİK OLDUM”

Trabzon’un Bütün Yaylalarında Kaçak Yapılaşmaların Devam Ettiğini Öne Süren Doksanbir, “İmar Barışından Sonra Orada Yapılaşma Devam Etti. Yıkım Listesindeki Bu Kadar Evi Kim Belirledi? Burada Yıkılacak 109 Tane Ev Vardı. Bunların Öncelikle 15 Tanesi Yıkılsın Diyen Biri Mi Vardı. Bu İsimleri Kim Verdi? Niye Önce Bunlar Yıkıldı? Diğerleri Neden Yıkılmadı? Sebep Ne? Ben Hayatımda İlk Defa Mahkemelik Oldum. Neden Gittim? Devletin Malının Üstüne Ev Yapmak Ve Çevre Kirliliğine Sebep Olmaktan Dolayı Gittim. Ama Bunu Sadece Ben Yapmadım. Bunu Binlerce İnsan Yaptı Ve Hâlâ Devam Ediyorlar” Şeklinde Konuştu.

Haber: İnan Kalyoncu

1-(2)-448.jpg

Editör: TE Bilisim