Dünyanın En Uzun İkinci Mağarası Olarak Kabul Edilen Çal Mağarası, Şelaleleri Ve Göletleriyle Ziyaretçilerini Büyülüyor.

Dünyanın En Uzun İkinci Mağarası Olarak Kabul Edilen Çal Mağarası, Sarkıt Ve Dikitleri, Zaman Zaman 1,5 Metre Derinliğe Ulaşan Deresi, Şelaleleri Ve Göletleriyle Ziyaretçilerin İlgisini Çekiyor. Trabzon'un Düzköy İlçesinde, Deniz Seviyesinden Bin 50 Metre Yükseklikte Bulunan Ve Dışarısındaki Doğal Güzelliklerin Yanı Sıra İçindeki Sarkıt Ve Dikitleriyle Dikkati Çeken Çal Mağarası, Yaklaşık 14 Yıldır Yöre Turizmine Hizmet Ediyor. Üzerinde Bulunan Kalesi Ve İçinden Geçen Deresiyle Ziyaretçilerini Karşılayan Mağara, Yaklaşık 200 Metrelik Tahta Merdiven Üzerinde Yürüyüşün Ardından İki Ayrı Kola Ayrılıyor. Sol Bölümde 150 Metrelik Yürüyüşün Ardından Kalker Platolar Üzerinde Görülen, Oval Şekilli Erime Çukuru Olarak Bilinen Dolinden Gelen Suyun Aktığı Baca Göze Çarpıyor.

Astım İle Sinüzit Rahatsızlığına İyi Geliyor

Mağaranın Yaklaşık 400 Metrelik Yürüyüş Yolu Olan Sağ Kolunun 60'ıncı Metresindeki Göl Ve Çağlayan İse Farklı Bir Güzellik Sunuyor. Dış Atmosfere Dolinlerle Olan İrtibatı Sebebiyle Rahat Bir Hava Hareketi Bulunan Ve Astım İle Sinüzit Rahatsızlığına İyi Geldiği Belirtilen Mağaranın İçerisinden Geçen Derenin Debisi Mevsimsel Olarak Değişiyor. Yağışlı Mevsimlerde Mağaranın İçindeki Suyun Derinliği 1,5 Metreye Yükselirken, Yaz Aylarında Su Seviyesi 25 Santimetreye Kadar Düşüyor.

Kireç Taşları İçindeki Çatlak İle Halen Gözle Net Şekilde Görülebilen Faya Bağlı Gelişen Ve 8 Milyon Yılda Oluştuğu Tahmin Edilen Çal Mağarası'nın, Bugünkü Şekline İse İki Aşamada Ulaştığı Belirtiliyor. Birinci Aşamada Yüzeyden Sızan Suların Kireç Taşını Çözerek Kırıkları Genişletip Bir Yeraltı Su Kanalı Oluşmasını Sağladığı, İkinci Aşamada İse Bölgesel Yükselmeye Bağlı Olarak Mağara Gelişimini Sağlayan Su Akımının Azaldığı Ve Mağaranın Gelişiminin Durduğu İfade Ediliyor.

Yıl Boyunca Ziyarete Açık Tutulan, Yerli Ve Yabancı Yaklaşık 25 Bin Turistin Ziyaret Ettiği Mağaranın Yaklaşık 1 Kilometrelik Bölümü Gezilebiliyor. Şu Ana Kadar 8 Kilometre Uzunluğuna Kadar Ulaşılabilen Ancak Birçok Kısmı Halen Tam Olarak Keşfedilemeyen Mağarada, Konaklama Sorununun Çözümü, Mağara İçindeki Yürüyüş Yolunun Uzatılması Ve Işıklandırmanın Geliştirilmesi Hedefleniyor. 

123456---kopya-503.pngslayt3-003.jpg

Editör: TE Bilisim