Dortmund’taki Etkinlikler Trabzon İçin Büyük Fırsat

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Almanya’nın Dortmund kentinde 24-28 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri öncesi değerlendirmelerde bulundu.

BARIŞI VE KARDEŞLİĞİ DÜNYA İLE PAYLAŞACAĞIZ

Trabzon’un, dokuz yıldır üst üste Ankara’da gerçekleştirilen bu etkinliklerle farkını ortaya koyduğunu kaydeden başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon, son yıllarda Trabzon etkinlikleriyle farkını ortaya koymuş kadim bir şehir. Dünya barışı ve kardeşlik yolunda olan milletimiz ve devletimiz olarak, bu yılki etkinlikleri kardeş şehrimiz olan Almanya’nın Dortmund kentinde gerçekleştirerek aynı mesajı, barışı ve kardeşliği, demokrasiyi ve kültürel zenginliklerimizi tüm dünya ile paylaşmak istedik” dedi.

KARDEŞ KENTİMİZ DORTMUND ETKİNLİKLERİ İSTEDİ

Etkinliklerin Dortmund kentinde düzenlenmesinin sebebini açıklayan Gümrükçüoğlu, “Bugüne kadar dokuz yıl boyunca Ankara’da, 24-28 Mart gibi tarihlerde Trabzon’un kurtuluşu münasebetiyle düzenlenen etkinlikleri, Avrupa’da en çok vatandaşımızın yaşadığı ve diğer milletlerinde katılacağı şekilde Almanya’nın en gelişmiş şehirlerinden biri olan Dortmund’da yapmaya karar verdik. Dortmund yerel yönetimi, Büyükşehir Belediyesi ve o büyükşehir belediyesinin başkanı Sayın Ullrich Sierau’dan büyük bir destek alıyoruz. 1990 yılından itibaren kardeş şehir uygulamasına gitmeyen Dortmund, Trabzon ile önce proje partnerlikleri gerçekleştirdi. Bu proje partnerliklerinde çok iyi bir iletişim gerçekleştirildi. Oradaki insanlarımızın entegrasyonu, Türkiye’yi ve Doğu Karadeniz’i çok iyi tanımaları bakımından çok olumlu sonuçlar ve mesafeler alındı. Bu gelişmeler üzerine Dortmund Büyükşehir Belediye Meclisi Trabzon ile kardeş şehir olma kararı aldı. Biz de bu kararı inceleyerek, onaylayarak kabul ettik. Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Sierau bizzat Trabzon’a geldi, şehrimizi çok sevdi, tarihin, tabiatın, yeşil ve mavinin harikulade tablosu olan Trabzon’da yaşadı. Bizim misafirimiz olduğu sürece de ilişkilerimiz daha da gelişti. Bizler Avrupa’da, kentimizi, ülkemizi, milletimizi, kültürümüzü tanıtmak için yola çıktığımız da Sayın Sierau bu etkinliklerin kendi şehirlerinden gerçekleştirilmesini talep etti. Bizlere her türlü kolaylığı gösterdiler. Bu bakımdan kendilerine teşekkürü borç biliyorum” ifadelerini kullandı.

MEDENİYETİMİZİN ÖZELLİKLERİNİ TANITACAĞIZ

“Dortmund’da 24-28 Şubat tarihlerinde gerçekleştireceğimiz etkinliklerde Trabzon’un karakteri, yani insan sevgisi ve uygarlık anlayışı ön plana çıkacak” diyen Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Trabzon’umuzun bu ana özelliklerine, tarihimizin önemli değerlerinin, medeniyetlerinin Trabzon’umuzda bıraktığı eserler, 5 bin yıllık tarih boyunca bu topraklarda hangi devletler kurulmuşsa, onların Trabzon’umuza kazandırdığı tarihi ve mimari eser olan yapıtlar; kültür, edebiyat, spor ve folklor yönünden bir hazine olan zenginliklerimiz sergilenecek. Yani Trabzon’umuz orada medeniyetinin bütün özelliklerini tanıtırken hem dünyaya barış ve kardeşlik mesajlarını verecek, hem de Avrupa’daki evlatlarıyla kucaklaşacak. Bu etkinlikler sayesinde Trabzonlu olsun ya da olmasın Avrupa’daki tüm kardeşlerimize ve oranın yerel halkına kendi kültürümüzü aktarma şansını da elde etmiş olacağız. Tüm bu bakımlardan bizim için son derece önem arz eden Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri için hazırlıklarımızı ciddi şekilde sürdürüyoruz. Avrupa’daki tüm hemşehrilerimizi ve Avrupa’nın yerel halkını bu kucaklaşama davet ediyoruz. 

Editör: TE Bilisim