Doğu Karadeniz'in Körfez Ülkelerinden Sonra Turizmde İkinci Pazarı İran Olacak

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde geçen yıllara oranla bu sezonun ilk yarısında turist sayısında azalma olduğunu söyledi.

Dünyanın herhangi bir yerinde bir kriz çıkmadığı sürece bölgedeki turist sayısının önümüzdeki yıllarda giderek artacağını belirten Gürkök, “Körfez’den gelen turizmin giderek gelişeceğini düşünüyorum. Oluşabilecek herhangi bir olumsuzluk turizme direkt etki ediyor. Bununda toparlanması zor olur. Yeni pazar arayışları da yapıyoruz. Bizim ikinci hedef pazarımız İran olacak. Ulaşımda bir sıkıntımız var. Karayolu güvenli olmuyor. Havayolu ile ilgili görüşmelerimiz var” ifadelerini kullandı.

“YUNANİSTAN’DAKİ KRİZ; BÖLGEYİ FAZLA ETKİLEMEDİ”

Geçen yıllara göre Yunanistan’dan gelen turist sayısında azalma olduğunu söyleyen Gürkök, “Ama tabi gelen gruplarda oluyor. Genel olarak turist sayısında azalma da görüldü. Belliydi böyle olacağı. Yunanistan’dan gelenler özellikle Sümela Manastırı için geliyorlardı. En fazla o yöreleri ziyaret ediyorlardı. Tabi ekonomik krizin etkisi olmuştur. Şimdi ise Türkler Yunanistan’a tatil yapmaya gidiyor. Şuana kadar Yunanistan’dan 5-6 grup geldi. Krizin fazla bir etkisi olmadı diyebiliriz. Kriz olmasaydı 10-15 grup gelecekti, 5-6 grup ancak geldi” şeklinde konuştu.

“KRUVAZİYER TURİZM AZALDI”

Trabzon Limanının alt yapısının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Gürkök, “Kruvazör turizmde geçen yıllara oranla azaldı. Hemen hemen yarıya düştü. Geçen yıl 39 civarında kruvazör gemisi geldi bu sene 20’yi bulur. Bir gerileme yaşandı. Liman altyapısının iyileştirilmesi gerekiyor. Rusya ve Ukrayna’daki Kırım krizinin de etkisi oldu” diye konuştu.

“20-25 GÜN SONRA TRABZON’DA BOŞALACAK”

Doğu Karadeniz’e genellikle yerli turistlerin geldiğini vurgulayan Gürkök, “Bölge olarak bu yılın ilk iki ayında geçen yıla oranla yüzde 10-15 civarında artış oldu. Ancak bu artış Mart-Temmuz dönemine yansımadı. Bizim Yunanistan veya Avrupa’dan bölgeye gelen turist sayısı zaten fazla değil, buraya yerli turistler geliyor. Bizim sıkıntımız Ramazan dolayısıyla bu sene turizm mevsiminin 2 ay olmasıdır. Arabistan’da okullar erken açılacak, dolayısıyla 20-25 gün sonra burası boşalmış olacak” dedi.

Editör: TE Bilisim