Ödemelerini Süresinde Yapmadıkları İçin Yeniden Yapılandırma Uygulamasının Getirdiği Hakları Kaybeden Borçlular, Ödemelerini Mayıs Ayı Sonuna Kadar Yaparak Kanundan Yaralanmaya Devam Edebilecek. Ödenmesi Gereken Taksitlerin Süreleri, Taksit Ödeme Sürelerinin Bitim Tarihinden İtibaren Dörder Ay Uzatılacak. İşte Detaylar...

Ödemelerini Süresinde Yapmadıkları İçin Yeniden Yapılandırma Uygulamasının Getirdiği Hakları Kaybeden Borçlular, Ödemelerini Mayıs Ayı Sonuna Kadar Yaparak Kanundan Yaralanmaya Devam Edebilecek.

Maliye Bakanlığının, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği" Resmi Gazete'de Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi.

Söz Konusu Tebliğ İle Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanuna Eklenen Geçici İkinci Maddenin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar Belirlendi.

Buna Göre, Kanun Kapsamında Yapılandırma İçin Başvuruda Bulunan Ancak Ödemelerini Süresinde Ödemeyerek Kanun Hükümlerini İhlal Eden Borçlular, Ödeme Yapmaları Gereken Tarihten 27 Ocak 2017 Tarihine Kadar Geçen Süre İçin Hesaplanacak Geç Ödeme Zammıyla Birlikte Ödemelerini 31 Mayıs 2017 Tarihine Kadar Yaparak, Kanundan Yaralanmaya Devam Edebilecek.

Yıllık Gelir Veya Kurumlar Vergisi, Gelir (Stopaj) Vergisi, Kurumlar (Stopaj) Vergisi, Katma Değer Vergisi Ve Özel Tüketim Vergisi İçin Başvuruda Bulunan Borçluların Belirtilen Vergi Türlerinden, Taksit Ödeme Süresince Beyan Üzerine İlk Taksit Ödeme Süresinin Başlangıç Tarihinden Mükellef Tarafından Seçilen Son Taksit Ödeme Süresinin Sonuna Kadar, Erken Ödeme Halinde Borcun Tamamen Ödendiği Tarihe Kadar, Tahakkuk Edenleri Vadesinde Ödemeleri Gerekecek.

27 Ocak'a Kadar Cari Dönem Ödeme Şartını İhlal Eden Mükellefler Cari Dönem Yükümlülüklerini Mayıs 2017 Sonuna Kadar Yerine Getirecek Ya Da Çok Zor Durumda Olmaları Nedeniyle Bu Yükümlülüklerini Yerine Getiremediklerini Tecil Başvuruları İle Belirtecek.

TAKSİT SÜRELERİNİN UZATILMASI

Kanun Kapsamında 2017 Yılının Ocak Ayından İtibaren Ödenmesi Gereken Taksitlerin Ödeme Süreleri, Taksit Ödeme Sürelerinin Bitim Tarihinden İtibaren Dörder Ay Uzatılacak. Taksitlerin Ödeme Süreleri Tahsil Dairelerince Kendiliğinden Uzatılacağından, Borçlulardan Ayrıca Yazılı Başvuru Aranmayacak. Uzayan Ödeme Süreleri İçin Herhangi Bir Zam, Faiz Uygulanmayacak Ve Tercih Edilen Taksit Süresine İlişkin Katsayıda Herhangi Bir Değişiklik Yapılmayacak. Taksitlerden İlk İkisinin Süresinde Ödenmemesi Veya Eksik Ödenmesi, Bir Takvim Yılında İkiden Fazla Taksitin Süresinde Ödenmemesi Veya Eksik

Ödenmesi, Taksitlerin Geç Ödeme Zammıyla Birlikte Son Taksiti İzleyen Ayın Sonuna Kadar Da Ödenmemesi Halinde Kanun Hükümlerinden Yararlanma Hakkı Kaybedilecek.

Kanun Kapsamında Ödenmesi Gereken Taksitlerden İlk İkisinin Süresinde Ve Tam Olarak Ödenmesi Kanundan Yararlanma Hakkının Devamı İçin Zorunlu Olduğundan, Taksitli Ödeme Seçeneğini Tercih Eden Borçluların 31 Mayıs'a Kadar İlk İki Taksiti Tam Olarak Ödemeleri Gerekecek.

PEŞİN ÖDEME İNDİRİMİ

Öte Yandan Borçluların Peşin Veya Taksitli Ödeme Tercihine Bakılmaksızın, Yapılandırılan Tutarların Tamamını Bu Yılın Mayıs Ayı Sonuna Kadar Ödemeleri Halinde Yİ-ÜFE Tutarından Yüzde 50 İndirim Yapılacak.

Ayrıca, Taksitli Ödeme Seçeneğinin Tercih Edilmesi Nedeniyle Hesaplanan Katsayı Tutarları, Alacağın Tamamının Ödenmesi Halinde Tahsil Edilmeyecek, Tahsil Edilmiş Olan Tutarlar İle Bu Tutarlar Üzerinden Hesaplanarak Tahsil Edilmiş Geç Ödeme Zamları Red Ve İade Edilecek.

ÖDEME SEÇENEĞİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

Peşin Ödeme Seçeneğini Tercih Ettiği Halde Öngörülen Süre Ve Şekilde Ödeme Yapmayarak Kanundan Yararlanma Hakkını Kaybeden Borçlulara, Talep Etmeleri Halinde Yapılandırılan Borçlarını Taksitler Halinde Ödeme İmkanı Getirilecek. Bu Durumda, Peşin Ödeme Seçeneği Tercih Edildiği Tarihte, Taksitli Ödeme Seçeneğine Göre Ödenmesi Gereken İlk Taksitin Ödeme Süresine Göre Oluşacak Taksit Ödeme Süreleri Esas Alınacak. Bunun İçin Borçluların İlgili Vergi Dairelerine Başvuruda Bulunmaları Gerekecek. Söz Konusu Borçluların Taksit Sayısını Değiştirerek Artırmaları Mümkün Olmayacak.

Ayrıca, Daha Önce Peşin Ödemelerini İndirim Uygulanmaksızın Ödeyenlere, 31 Aralık 2017 Tarihine Kadar Yazılı Olarak Talep Etmeleri Durumunda, Fazla Ödenen Tutarlar, İlgili Mevzuat Hükümlerine Göre İade Edilecek.

Borçlular, Yenilenen Ödeme Planlarını, İlgili Vergi Dairelerinden Ya Da Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Sitesinden (www.gib.gov.tr) Temin Edebilecek.

123456---kopya-469.pngyesyeni-logo-final-981.png

 

Editör: TE Bilisim