İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabulünün 95.yıldönümü ve İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri Trabzon’da gerçekleştirildi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ortaklaşa düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş’ın açılış konuşmasının ardından öğrenciler tarafından çeşitli eserler okunarak, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın kabulüyle ilgili gösteriler yapıldı.

ÖZ: ULUSUMUZUN HER ZAMAN DÜŞMANLARI OLMUŞTUR

Programda günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, “Gençlerimizin okuduğu eserlerdeki duygu yoğunluğu bizim millet olarak bugünlere nasıl geldiğimizi ve yarınlara da umutla baktığımızı gösteriyor. Hiçbir zaman başkalarının egemenliği altında yaşamayı kabul etmeyen ulusumuzun, bugüne kadar kurduğu bağımsız devletlerin ve son olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman düşmanları olmuştur. Bu düşmanlar içerideki işbirlikçileriyle bizlere yüklenmişlerdir ama milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde bunların üstesinden gelmiştir. Bu hain saldırılar bizim yarınlara birlik ve beraberlik içerisinde yürümemizi daha da güçlendirecek, birbirimize kenetlenmemizi daha fazla sağlayacaktır. Bu millet hiçbir zaman korkmadı, korkmayacaktır. Bu vesile ile İstiklal Marşı’mızın kabul yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy’u ve ebediyete intikal etmiş bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, Ankara’da menfur saldırıda ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: ÜZERİNDE PALTOSU YOKKEN ÖDÜLÜ REDDETTİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise konuşmasında özellikle gençlere seslenirken önemli mesajlar verdi. “Gençlerimize bir şeyi hatırlatmak istiyorum: Öğretmenlerinize çok tabi olun. Onlar sizin için he türlü fedakârlığa katlanıyorlar” diyen Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Rahmetli Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nın yazılmasında o günkü para ile 500 TL mükafat koyulduğu için yarışmaya katılmamış. Maarif Vekilimiz Hamdullah Suphi Tanrıöver o zaman kendisinden özellikle rica etmiş ve bu mükafatı kaldırdığını da beyan etmiş. O soğuk havada giyecek bir paltosu olmayan Mehmet Akif Ersoy, bu milletin istiklal için haykırışını böylece dile getirmiş ve o haykırışının en büyük temsilcileri olan başta Mustafa kemal Atatürk ve silah arkadaşları ‘ya istiklal ya ölüm’ demişler.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: HİÇBİR ŞEKİLDE YOLUMUZDAN VAZGEÇMEYİZ

Başkan Gümrükçüoğlu konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Bugünde o günlerde olduğu gibi memleketimizi milletimizi bölüp parçalamak isteyen hainler ve yerli işbirlikçileri sahne almak istemektedirler ama biz ordumuzla, emniyet güçlerimizle, canlarını kanlarını gözünü kırpmadan o günkü gibi feda edenlerle birlikte ilelebet varlığımızı sürdüreceğiz. Bu şuurla yetişen siz gençlerimizle iftihar ediyoruz. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, tarihimizdeki bütün şehitlerimiz, bugün can ve kan vermekte olan bütün emniyet ve silahlı kuvvetle mensuplarımız, hemen dün akşam insanlık katili olanların saldırısı sonucu şehit olan sivil vatandaşlarımızla birlikte hiçbir şekilde yolumuzdan vazgeçmeyeceğimizi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar olacağını ifade ediyoruz. Bütün bu mücadelemiz devam ederken Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği gibi tek devlet, tek vatan, tek millet ve tek bayrak ideal ve paydasını benimsemiş herkesi hiçbir şekilde ayırt etmeden 79 milyon olarak siz gençlerimizle iftihar edip yolumuza devam edeceğimizi sizin bu programınızdan çok iyi görüyoruz. ‘Allah (c.c.) milletimizin bekasını, istiklalini böylece daim edecek diye dua ediyor’ hepinize bütün öğrenim hayatınızda bu şuurda olmakla en iyi yetişenler olacağınıza inanarak sevgiler ve saygılar sunuyorum.”

Törenler çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’ndeki kutlama programına Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun yanı sıra ’ Garnizon Komutanı Albay Okçin Akşit, ilgili kurum müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Editör: TE Bilisim