Devlet, Çalışanıyla Ve Vatandaşla Olan Uyuşmazlıklarını, Arabuluculukla Çözüme Kavuşturacak.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, AA Muhabirine, İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında Arabuluculuğun Dava Şartı Haline Gelmesine Yönelik Düzenlemeleri De İçeren İş Mahkemeleri Kanunu'na İlişkin Açıklamalarda Bulundu.

Öztatar, 1 Ocak 2018'den İtibaren İşe İade Davaları Dahil Olmak Üzere Bireysel İş Uyuşmazlıklarında, Alacak Ya Da Tazminat Taleplerinde Arabulucuya Başvurmanın Dava Şartı Haline Getirildiğini Hatırlattı.

İşçi Ve İşverenin Dava Açmadan Önce Arabulucuya Başvuracağına İşaret Eden Öztatar, Anlaşma Halinde Sorunun Tamamen Çözüleceğini, Anlaşma Sağlanamaması Durumunda İse Dava Açma Hakkının Bulunduğunu Bildirdi.

Arabuluculuk Görüşmelerinin Üç Hafta İçerisinde Tamamlanacağını, Zorunlu Durumlarda Arabulucu Tarafından Bu Sürenin En Fazla Bir Hafta Daha Uzatılabileceğini İfade Eden Öztatar, Devletin De Çalışanıyla Yaşadığı İş Uyuşmazlıklarını Dava Şartı Haline Getirilen Arabuluculukla Çözeceğini Aktardı.

Öztatar, İş Uyuşmazlıklarının Yanı Sıra İdarenin Vatandaşla Yaşadığı Uyuşmazlıkların Da Arabulucuya Götürülmesinin Önünün Açıldığını Vurguladı.

"Vatandaşla İdare Sorunlarını Barışçıl Şekilde Çözecek"

Arabuluculuk Müzakerelerinde İdareyi, İki Üst Yönetici Ve Bir Hukuk Müşavirinden Oluşan Üç Kişilik Komisyonun Temsil Edeceğini Anlatan Öztatar, Devletin Vatandaşla Ve Çalışanıyla Yaşadığı Sorunların Bu Komisyon Aracılığıyla Çözüme Kavuşturulacağına Dikkati Çekti.

Yeni Uygulamayla Devlet-Vatandaş Arasındaki Özel Hukuk Kapsamında Yer Alan Ticaret, Alacak, Tazminat Ve Kira Uyuşmazlıkları Gibi Konularda Arabulucu Huzurunda Anlaşma Sağlanabileceğini Belirten Öztatar, Şöyle Devam Etti:

"Devlet Çalışanıyla İş Hukuku Uyuşmazlığında Arabulucu Huzurunda Buluşacak. İdare Diğer Uyuşmazlıklarda Da Arabulucuya Gidebilecek. Komisyon, İdarenin Özel Hukuk Uyuşmazlıklarında Vatandaşla Rahatlıkla Bir Araya Gelerek Anlaşma Yapabilecek. Artık İdarenin, Devletimizin, Vatandaşla Ve Çalışanla Olan Uyuşmazlıklarında, Arabuluculuk Uygulamasıyla Uzlaşmasının Yolunu Açmış Durumdayız. Vatandaşla İdare, Sorunlarını Çok Rahatlıkla, Barışçıl Şekilde Çözecek."

İŞÇİ-İŞVEREN UYUŞMAZLIKLARI ARABULUCUDA ÇÖZÜLECEK

  • İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarının, Uzun Yıllar Süren Mahkemeler Yerine Yeni Yılda Zorunlu Olarak Uygulanmaya Başlanacak Arabuluculukla En Fazla Bir Ay İçerisinde Çözüme Kavuşturulması Öngörülüyor.
  • İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında Zorunlu Hale Getirilen Ve 1 Ocak 2018'de Uygulanmaya Başlanacak Arabuluculukla, Mahkemelerde Uzun Yıllar Süren Davaların Sona Ermesi, Uyuşmazlıkların En Fazla Bir Ay İçerisinde Çözüme Kavuşturulması Öngörülüyor.
  • Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, AA Muhabirine, İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında Arabuluculuğun Dava Şartı Haline Gelmesine Yönelik Düzenlemeleri De İçeren İş Mahkemeleri Kanununa İlişkin Açıklamalarda Bulundu.
  • Önemli Bir Reformun Hayata Geçirildiğine İşaret Eden Öztatar, 1 Ocak 2018'den İtibaren İşe İade Davaları Dahil Olmak Üzere Bireysel İş Uyuşmazlıklarında, Alacak Ya Da Tazminat Taleplerinde Arabulucuya Başvurmanın Dava Şartı Haline Getirildiğini Belirtti.
  • Kanun Çıkmadan Önce Söz Konusu Uyuşmazlıklarda Talep Halinde Arabulucuya Gidildiğini Hatırlatan Öztatar, Bu Kapsamda Çözüme Kavuşturulan 20 Bin Uyuşmazlığın Yüzde 93'ünün En Fazla Bir Günde Sonuçlandırıldığını Dile Getirdi.
  • İşçi Ve İşverenin Dava Açmadan Önce Arabulucuya Başvuracağını Anlatan Öztatar, Anlaşma Halinde Sorunun Tamamen Çözüleceğini, Anlaşma Sağlanamaması Durumunda İse Dava Açma Hakkının Bulunduğunu Bildirdi.
  • "Alın Teri Kurumadan Emeğine Kavuşmuş Olacak"
  • Arabuluculuk Görüşmelerinin Üç Hafta İçerisinde Tamamlanacağını, Zorunlu Durumlarda Arabulucu Tarafından Bu Sürenin En Fazla Bir Hafta Daha Uzatılabileceğini İfade Eden Öztatar, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:
  • "İş Mahkemelerimizde Davaların Ortalama Görülme Süresi İlk Derecede 434 Gün, İstinaf Ve Yargıtay'ı Da Eklediğimizde İki Ya Da Üç Yıl Sonra İşçimiz Alacağına Kavuşurken Burada En Fazla Bir Ay İçerisinde İşçimiz Hakkı Olan Alacağına Kavuşacak. Böylelikle De Alın Teri Kurumadan Emeğine Kavuşmuş Olacak."
  • Başvuruların Adliyelerde Kurulan Arabuluculuk Bürolarına Yapılacağını Kaydeden Öztatar, 107 Adliyede Bu Merkezlerin Kurulduğunu Aktardı.
  • Başvurularda Herhangi Bir Ücret Alınmadığını Bildiren Öztatar, Yargı Gideri, Harç, Tanık, Bilirkişi Ücreti Gibi Bir Ödeme Yapma Zorunluluğunun Olmadığına Da Dikkati Çekti.
  • Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar, Kanunun, Parası, Maddi Gücü Olmaması Nedeniyle Hakkını Aramayan İşçilerin Hakkını Aramasını Da Sağlayacağını Söyledi.
  • Tarafların Anlaşamaması Durumunda İki Saatlik Arabuluculuk Ücretinin Adalet Bakanlığı Tarafından Karşılanacağını Aktaran Öztatar, Anlaşma Sağlanması Halinde İse Arabuluculuk Hizmeti Karşılığında Anlaşılan Miktarın Yüzde 3'ünün Bir Taraf, Yüzde 3'ünün De Karşı Tarafça Ödeneceğini Bildirdi.
  • Ücretin Tamamını Taraflardan Birinin De Ödeyebileceğini Aktaran Öztatar, Arabuluculuk Sürecinin Gizli Olacağını Ve Emsal Oluşturmayacağını İfade Etti.
  • İşçi Ve İşverenin Kendi Aralarında Yaptığı Anlaşmanın Anlaşma Metninde Gizli Kalacağını Anlatan Öztatar, Arabulucunun Da Bu Gizliliğe Uymak Zorunda Olduğunu Vurguladı.
  • İşverenlerin De Yıllarca İş Davalarıyla Uğraştığına İşaret Eden Öztatar, "İşverenlerimiz İçin Vakit, Nakittir. Geç Gelen Adalet, Adalet Değildir. Onlar Da Bir An Önce Bu Sorununun Çözülmesini İstiyor. İşçi Ve İşveren Yıllarca Bir Aradalar. Arabuluculuk Sürecinden Sonra Belki İşçi İşten Ayrılmaktan Vazgeçecek, Belki İşveren 'Gel Beraber Devam Edelim' Diyecek." Değerlendirmesinde Bulundu.
  • "Taraflar El Sıkışıyor, Kucaklaşıyor"
  • Tek Tarafın Başvurması Halinde Arabuluculuk Bürosunca Bir Arabulucu Atanacağını Bildiren Öztatar, Bu Süreçten Sonra Arabulucunun Karşı Tarafa Mektup Göndererek, Görüşmenin Yapılacağı İlk Oturuma Davet Edeceğini Söyledi.
  • İlk Oturuma Katılmanın Zorunlu Olduğunu Anlatan Öztatar, Şöyle Devam Etti:
  • "Taraflar Anlaştığında Arabulucu Bir Anlaşma Metni Hazırlayacak, Anlaşılan Hususlarla İlgili Bir Daha Dava Açılamayacak. Böylece Sorun Tamamen Çözülmüş Olacak. İşçimiz Hakkını Almış, İşveren De Bu Sorunla Uğraşmayı Bırakmış Olacak. Mahkemelerde Husumetler Doğuyor. Arabuluculuk Sürecinde Taraflar El Sıkışıyor, Kucaklaşıyor."
  • Öztatar, Yeni Düzenlemenin Hayata Geçmesiyle Yaklaşık 400 Bin Dosyanın Arabuluculuğa Gideceğini Düşündüklerine Ve Böylece Yargıdaki İş Yükünün De Azalacağına Vurgu Yaptı.
  • Türkiye'de 7 Bin 300 Arabulucunun Görev Yaptığını İfade Eden Öztatar, Tarafların Görüşmelere Avukatlarıyla Da Gelebileceğini Dile Getirdi.
  • Arabulucuların Hak Kayıplarına Müsaade Etmeyeceğinin Altını Çizen Öztatar, Arabulucunun, Bir Tarafın Hakkını Bilmediğinin Farkına Vardığında, Süreci Sonlandırabileceğini Veya Hukuki Bir Danışmandan Ya Da Avukattan Yardım Alınması İçin Süreci Erteleyebileceğini Kaydetti.

UZMAN ARABULUCULAR GELİYOR

  • Adalet Bakanlığınca Yapılan Çalışmayla Arabulucuların Belirli Alanlarda Uzmanlaşması Ve Bu Konularda Uyuşmazlıkları Çözüme Kavuşturması Sağlandı.
  • Adalet Bakanlığı Tarafından Yürütülen Çalışmayla Arabulucuların Belirli Alanlarda Uzmanlaşması Ve Bu Konularda Uyuşmazlıkları Çözüme Kavuşturması Sağlandı. İlk Uzman Arabuluculuk Alanı İse İş Hukuku Oldu.
  • Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Arabuluculuk Uzmanlığı Uygulamasının Hayata Geçirileceğini Belirterek, Arabulucuların Farklı Alanlarda Uzmanlaşacağını Kaydetti.
  • İş Mahkemeleri Kanunu İle İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında Arabuluculuğun Dava Şartı Haline Getirilerek Zorunlu Olduğunu Dile Getiren Öztatar, Bu Konuda Da Görev Alacak Arabulucuların Uzmanlaşacağını Bildirdi.
  • Öztatar, Uzman Arabuluculuk Döneminin Başlayacağını, Arabulucuların Farklı Alanlarda Uzmanlaşacağına Dikkati Çekti. İlk Uzmanlık Alanı Olarak İş Hukukunun Belirlendiğini Vurgulayan Öztatar, İşçi Ve İşverenin Konuyu İyi Bilen, Taraflara Çözüm Önerileri Getirebilen Uzman Arabulucularla Karşılaşacağını İfade Etti.
  • Arabuluculara Uzmanlık Konusunda Çeşitli Eğitimler Verileceğine İşaret Eden Öztatar, Konuyla İlgili Uygulamaların Da Yapılacağını Söyledi.
  • "İş Uyuşmazlıklarının Uzman Arabulucularla Çözülmesi Hedef"
  • Öztatar, Eğitimlerin Ardından Arabulucuların Uzmanlaşarak, Gerçek Bir Olayla Karşılaştığında Uyuşmazlığı Rahat Çözüme Kavuşturabilecek Hale Geleceğin Dikkati Çekti.
  • İlk Eğitimlerin İş Hukuku Alanında Yapılacağını Bildiren Öztatar, 1 Ocak 2018'e Kadar Bu Konuda Eğitimler Verileceğini Belirtti.
  • İş Hukuku Konusunda Ocak Ayına Kadar Yeterli Uzman Arabulucuların Göreve Başlayacağını Anlatan Öztatar, Uzman Arabulucuların Olmadığı Yerlerde Diğer Arabulucuların Da Görev Yapacağını Dile Getirdi. Öztatar, Konuşmasına Şöyle Devam Etti:
  • "Amacımız, Ocak Ayına Kadar İş Hukukuyla İlgili Bütün Eğitimleri Bitirmemiz. 1 Ocak'ta Artık İş Hukuku Alanında Uzman Arabulucularımız Tarafından Dava Şartı Olan Arabuluculukla İş Uyuşmazlıklarının Çözülmesini Hedefliyoruz. Vatandaşımız 1 Ocak Tarihinden İtibaren Karşısında Nitelikli Uzman Arabulucular Bulacaktır."
  • İş Hukuku Ve Diğer Alanlardaki Uzman Arabulucuların, Arabuluculuk Siciline Kayıt Edileceğini Bildiren Öztatar, Böylece Vatandaşlar Ve İş Adamlarının Uzman Arabuluculara Rahatlıkla Ulaşabileceğini Söyledi.

123456---kopya-20171115190711.png

 

Editör: TE Bilisim