Depresyona Meydan Okuyan Vitaminler

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, Beslenmenin Depresyon Üzerindeki Etkisine Dikkat Çekerek, “Sağlıklı Beslenmek Birçok Psikolojik Soruna Karşı Direncinizi Artırır” Dedi.

Beslenme Ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, Depresyonun Duygusal, Zihinsel, Davranışsal Ve Bedensel Bazı Belirtilerle Kendisini Gösteren Bir Durum Olduğunu, En Dikkat Çekici Belirtisinin İse Çökmüş Bir Ruh Hali İle İlgi Ve Zevk Almada Görülen Belirgin Azalmalar Olduğunu, Ayrıca Depresyondaki Kişilerin Duygusal Açıdan Mutsuz, Karamsar Ve Ümitsiz Olduklarını İfade Etti. Depresyonun Giderek Çoğalan Ve Kronikleşen Ciddi Bir Sağlık Sorunu Olarak Önümüze Çıktığını Söyleyen Akgül, Bireylerin Beslenme Alışkanlıkları Ve Vitamin-Mineral Eksikliklerinin Depresyonu Önemli Ölçüde Etkilediğini Söyledi.

Özellikle B Grubu Ve D Vitamini Eksikliklerinin Depresyona Girmede Etkili Olduğunun Belirten Akgül, “Araştırmalar, Amerika Birleşik Devletleri'nde Yetişkin Nüfusunun Yaklaşık Yüzde 6.7’sinin, Türkiye’de İse Yüzde 11.6’sının Depresyonda Olduğunu Söylüyor. 2020 Yılına Kadar Depresyonun Dünyadaki Sağlık Sorunları İçinde İkinci Sıraya Yükseleceği De Öngörülüyor. Aynı Araştırmalar, Vitamin-Mineral Eksiklikleri Giderildiğinde Depresyon Oranlarının Düştüğünü De Bize Gösteriyor” Dedi.

Sağlıklı Beslenme Çare Olabilir

Yeterli Ve Dengeli Beslenmenin Depresyon Üzerinde Etkisi Olduğunu Vurgulayan Akgül, "Örneğin B-12 Vitamini Eksikliği Depresyon, Hafıza Kaybı, Zihinsel İşlev Bozukluğu, Baş Ağrısı, Yorgunluk, Unutkanlık Ve Benzeri Bilişsel İşlev Yetersizliklerine Sebep Olabiliyor. B-12 Vitamini De Balık, Yumurta, Süt Ve Süt Ürünleri Gibi Hayvansal Kaynaklı Besinlerde Bolca Bulunuyor. B Vitaminleri Ayrıca Sinir Sistemi Ve Kırmızı Kan Hücrelerinin Yapımı, Normal Tat Duyusu, İyi Görme Ve Sağlıklı Bir Cilt Yapısı İçin De Önemli" Diye Konuştu.

B Grubu Vitaminlerden Olan Tiaminin İse En Zengin Kaynaklarının Buğday, Bulgur, Rafine Edilmemiş Un, Nohut, Mercimek Ve Kuru Fasulye Olduğunu Söyleyen Akgül, “Depresyona Karşı Etkili Olan Seratonin Birçok Metabolik Süreçte Görev Alıyor Ve Bu Döngünün Bozulması Depresyona Neden Olabiliyor” Şeklinde Konuştu.

Depresyonda D Vitamini De Etkin

Merkezi Sinir Sistemi İçin En Önemli Vitaminlerden Biri Olan D Vitamininin Depresyon Üzerinde De Etkili Olduğunu Kaydeden Akgül, En Zengin D Vitamini Kaynakları Olarak Balık, Yumurta, Mantar, Süt Ve Süt Ürünleri İle Günde 10-15 Dakika Güneş Işınlarına Gösterecek Şekilde Omuz Ve Kolları Açıkta Bırakmanın Yeterli Olacağını Söyledi.

Folik Asit Eksikliğinin Depresyon Gelişmesi Olasılığını Yükselttiğini Ve Kişiye Ek Olarak Folik Asit Takviyesi Yapıldığında Antidepresan İlaçların Etkisini Arttırdığını Söyleyen Beslenme Ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, “Folikasitin En Yoğun Bulunduğu Besinler İse Kuru Baklagiller Ve Yeşil Yapraklı Sebzelerdir. Beslenme Alışkanlıklarımız Sonucunda Alınan Folik Asit Miktarındaki Azalmanın Depresyon Gelişmesi Riskini Arttırdığı Saptanmıştır” Dedi.

Editör: TE Bilisim