AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) Kritik Toplantısı, Yaklaşık 40 Dakika Sürdü. Ak Parti'nin Genel Başkan Seçimli Olağanüstü Kongresinin 22 Mayıs'ta Yapılacağı Öğrenildi.

Davutoğlu'nun Konuşmasından Satır Başları

25 Yıllık Tarihte Bir Akademisyen Olarak Aziz Milletimizin Hizmetinde Olmak Benim İçin Büyük Bir Gururdu. Bugün Geldiğimiz Bu Noktada Artık Perspektifimizi Paylaşma Zamanımız Geldiği Görüşündeyim. Benim Ak Parti Başkanlığım Dönemimde Tek Bir İstifa Yaşanmamış Tek Bir İhtilaf Veya Ayrılık Olmamıştır. Bu Konuda Bana Katkıda Bulunan Bütün Arkadaşlarıma Teşekkür Ediyorum.

20 Aylık Dönemde Canla Başla Çalıştım. Millet Şahidim.

Benim Ak Parti Başkanlığım Dönemimde Tek Bir İstifa Yaşanmamış Tek Bir İhtilaf Veya Ayrılık Olmamıştır. Bu Konuda Bana Katkıda Bulunan Bütün Arkadaşlarıma Teşekkür Ediyorum.

-Sonra Partimizi Seçime Götürdük. Paralel Yapı Faaliyetleri, Suriye'de Ortaya Çıkan Görüşmeler, Suhuletle Ülkeyi Seçime Götürmenin Yanında Hamt Olsun 62. Hükümetimiz Ülkeyi Seçime Götürdü.-

-Kaos Bekleyenler Çelikleşmiş İradeyle Karşılaştı.

 --Ülkemiz Kapsamlı Savaş İlanıyla Karşı Karşıya Kaldı

-1 Kasım Sonrası İse Yeni Bir Döneme Girdik. 3 Ayda Vaatlerimizi Yerine Getirdik.

-Benim Dönemimde Bizzat İçinde Yar Aldığım Sivil Anayasanın Temelleri Atıldı

-Terörle Mücadele Operasyonu Başarıyla Sürüyor.

-Ekonomik İstikrar Ortada. İhracatamız Arttı. Allah Ekonomimizin Bereketini Artırsın. Bugünlerde Aldığımız Kararlar Ne Olursa Olsun Hiç Kimse Ekonominin İç Dengeleriyle Oynamaya Kalkmasın.

Güven Ve İstikrar Ortamının Devam Etmesi İçin Uğraşıyoruz Yatırımcılar Tereddüt Etmesin İstikrara Sürecek.

Kimse Spekülasyon Yapmasın.

Bu Dönemde Önemli Zirveler Geçekleşti.

CUMHURBAŞKANI "EMANETÇİ BAŞBAKAN İSTEMİYORUM" DEMİŞTİ

Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü Başbakan Dönemiydi. O Gün 'Emanetçi Başbakan İstemiyorum' Demişti. Ben Emaneti Üstlendim Ama Hakkını Vermek İçin Gece Gündüz Çalıştım. Teşkilatlarda Atamalarda Şahsi Yetkimi Kullanmamışımdır. Partiler Geleneğiyle Yaşar. Bu Dokunun Sağlam Kalmasını Asli Unsur Gördüm Ve Sadık Kaldım. Adım Atmadığım Vilayet Kalmadı, 81 İle Gittim. Bazı İllere 7-8-9 Kere Gittim.

Türkiye Cumhuriyet Başbakanı Olarak Her Cephede Üzerimize Düşeni Yaptık. Emaneti Üstlendim. Gece Gündüz Çalıştım.  Partimizin Geleneklerinin Yaşatılmasını Asli Unsur Olarak Gördüm Uğraştım.

Herhangi Bir Atamada Şahsi Bir Müdahalem Olamadı.

AK Parti Genel Başkanı Olarak Görevi Bırakıyorum. 22 Mayısta Olağanüstü Kongreye Gitme Kararı Aldım

Kongrede Aday Değilim. Bundan Dolayı Pişman Değilim. Hiç Bir Zaman Mevki Makam Peşinde Olmadım. Bugünde Böyle Bir Talebim Olmadı.

Makam İçin Lobi Yapmadım. Benim İçin En Güçlü İnsanın Kendisidir. Hayatta İnanmadığım Hiç Bir Şey Yapmadım Savunmadım.

Bu Bağlamda Son MKYK'da Yaşananlar Parti Usulleri Açısından Çok Önem Arz Etmiyor. Ancak Refik Olmadım. Mutabakatın Olmadığı Yerde Aday Olmayı Düşünmem.

Refik Değişmesindense Genel Başkanın Değişmesi Daha Doğrudur.

JET KONGRE

Ak Parti'nin Genel Başkan Seçimli Olağanüstü Kongresinin 22 Mayıs'ta Yapılacağı Öğrenildi.

Mevzuat Gereği Olağanüstü Kongrenin En Az 15 Gün Öncesinden İlan Edilmesi Gerekiyor. 15 Günlük Süre 20 Mayıs'ta Sona Erecek. Yani Ak Parti, Kongresini 20 Mayıs'tan Önce Yasal Olarak Toplayamazdı. Kongre, Pazar Gününe Denk Gelmesi Nedeniyle 22 Mayıs'ta Yapılacak. Böylece Ak Parti'nin Olağanüstü Kongresi Yasal Sürenin Öngördüğü En Kısa Zaman İçinde Yapılmış Olacak.

GECİKMELİ BAŞLADI

Ak Parti MYK Toplantısının 11.00'de Yapılması Planlanıyordu. Ancak Toplantı Gecikmeli Olarak Saat 12.10'da Başladı. Davutoğlu Başkanlığındaki Toplantıya Katılan Parti Yöneticileri Şöyle: Mehmet Ali Şahin, Mustafa Ataş, Mehmet Doğan Kubat, Ömer Çelik, Fatma Betül Kaya, Nükhet Hotar, Mehmet Özhaseki, Mehdi Eker, Selçuk Özdağ, Vedat Demiröz, Recep Akdağ, Ayhan Sefer Üstün, Çiğdem Karaaslan, Abdülhamit Gül, Nurettin Canikli, Mehmet Naci Bostancı, İlknur İnceöz, Bülent Turan, Coşkun Çakır, Lütfiye Selva Çam Ve Melih Ecertaş.

Davutoğlu, Erdoğan’ın 2014 Yılı Ağustos Ayında Cumhurbaşkanlığı’na Seçilmesinin Ardından Ak Parti Kongresinde Bin 382 Delegenin Oyunu Alarak Genel Başkan Olarak Seçilmişti.

Davutoğlu, 12 Eylül 2015 Tarihindeki Kongrede De, İkinci Kez Genel Başkan Seçildi.

TÜZÜK YETKİ VERİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İle Davutoğlu Arasında Dün Akşam Cumhurbaşkanlığı'nda Yapılan Görüşmede, Davutoğlu'nun Genel Başkanlık Ve Başbakanlığı Bırakması Konusunda Anlaşma Sağlandı.

Ak Parti Tüzüğünün 70. Maddesinde, "Büyük Kongre, Genel Başkan'ın Veya Merkez Karar Ve Yönetim Kurulu'nun Yahut Büyük Kongre Delegelerinin En Az Beşte Birinin Yazılı Talebi Üzerine Olağanüstü Toplantıya Çağırılır. Olağan Üstü Toplantı

Gündemi Çağrıyı Yapan Tarafından Belirlenir Ve Gündem Dışında Başka Konu Görüşülemez" Hükmü Yer Alıyor.

Ankara Kulislerinde, Davutoğlu'nun Yetkisini Kullanarak Büyük Kongreyi Olağanüstü Toplantıya Çağıracağı Konuşuluyor. Olağanüstü Kongrenin Genel Başkanın Çağrısı İle Mi Yoksa MKYK'nın Çağrısıyla Yapılacağı Konusunda MYK'da Karar Alınması Bekleniyor.

DAVUTOĞLU NE YAPACAK?

Davutoğlu, Kongrede De Genel Başkanlığa Aday Olmayacak. Eğer Olağanüstü Bir Gelişme Olmazsa Davutoğlu, Genel Başkanlığa Aday Olmayarak Başbakanlık Görevini De Dolaylı Olarak Bırakmış Olacak. Böylece Genel Başkanlıktan İstifa Yerine Kongrede Aday Olmama Modeli Hayata Geçirilecek. Eğer Davutoğlu, İstifa Etseydi Partiyi Kongreye, Seçilecek Genel Başkan Vekili Götürecekti.

Kongrenin Mayıs Ayının Sonunda Yapılması Planlanıyor. Davutoğlu, Kongreden Sonra Konya Milletvekili Olarak Görev Yapacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin İlk Olağanüstü Kongresinde 27 Ağustos 2014 Tarihinde Genel Başkan Seçilmişti. Davutoğlu, Yaklaşık 20 Aydır Başbakanlık Koltuğunda Oturuyordu.

Editör: TE Bilisim