Darıca Su Ürünleri Kooperatifi İle Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) İşbirliğinde Başlatılan "Yöresel Karadeniz Mimarisi İle Balıkçı Barınakları" Projesi Kapsamında, Yöresel Karadeniz Mimarisinin Akçaabat'ta Balıkçı Barınaklarına Yansıtılması Amaçlanıyor.

4

Darıca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İlyas Kolaylı, Akçaabat'ın, Tarihi Ve Kültürel Özellikleri Taşıyan, Geleneksel Mimari Yapıları İle Öne Çıkarak Geçmişi Yaşatan Bir İlçe Olduğunu Söyledi.

Darıca'nın, Akçaabat'ın Sahil Şeridindeki Bir Mahallesi Olduğunu Belirten Kolaylı, "Mahallemiz, Sahil Yolu Geçişi İle Sahil Alanlarının Bir Kısmını Kaybetmiş Durumda. Bu Nedenle Sahile Kıyısı Olan Eski Yöresel Mimarideki Evler, Modern Mimariye Yenik Düşmüş Ve Kaybolmaya Yüz Tutmuştur" Dedi.

Kolaylı, Kaybolmaya Yüz Tutmuş Yöresel Mimariyi Tekrar Canlandırmak İstediklerini İfade Ederek, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

"Bu Kapsamda Darıca Su Ürünleri Kooperatifi Olarak 'Yöresel Karadeniz Mimarisi İle Balıkçı Barınakları' Adlı Bir Proje Hazırlayarak DOKA'ya Sunduk. DOKA Tarafından Kısa Sürede Kabul Edilen Projemizin Maliyetlendirilmesi Tamamlandı. Bundan Sonraki Süreçte Projenin Uygulanması Ve Düzenlemesi Yapılacak. Kısa Sürede Projeyi Tamamlayarak Hayata Geçirmeyi Planlıyoruz."

BALIKÇI MÜZESİ DE YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Yapılacak Barınakları Salacık Su Ürünleri Kooperatifi İle Ortak Kullanacaklarını Vurgulayan Kolaylı, "Amacımız, İki Mahalle Olarak Birlikte Çalışabilmek. Barınaklarda Hiçbir Ayrımcılık Yapmadan Ortak Hareket Edeceğiz" Diye Konuştu.

6

7

8Kolaylı, Şunları Kaydetti:

"Projeyle Oluşturulacak Merkez Sayesinde Dünyada Eşi Olmayan Yöresel Mimaride Bir Balıkçı Barınağına Sahip Olacağız. Proje Tamamlandığında Merkezin İçinde Buz Makineleri Ve Dinlenme Salonlarının Da Bulunacağı Sosyal Tesis Yanında 110 Barınak Olacak.

Bunun Dışında Projenin İçerisinde Küçük Bir Balıkçı Müzesi De Yapmayı Düşünüyoruz. Projenin Kentin Tanıtımının Yanı Sıra Turizmi Denizlere Taşıyarak, Balıkçıların Kıyı Yaşamına Ve Geleneksel Kültür Anlamına Da Önemli Katkı Sağlayacağını Düşünüyorum."

Editör: TE Bilisim