Coronayı Atlatanlarda En Çok Hangi Şikayet Görülüyor?

Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Yaşar Bildirici, Corona Virüsü Hastalığını Atlatmış Kişilerin Şikayetleri İle İlgili Bilgiler Verdi. Bildirici, "Genelde Çok Yaygın Olan Gezici Eklem Ağrıları, Genel Bir Halsizlik Ve Yorgunluk Semptomunu Hastalarımızın Çok Önemli Bir Kısmı Tarif Ediyor" Dedi.

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde, Covid-19 Hastalığını Atlatmış Kişilerin Uzun Dönem Takiplerinin Yapılacağı ‘Covid Sonrası İzlem Merkezi’ Bir Ayda 500’e Yakın Hasta Kontrolden Geçirildi. Eskişehir’in Yanı Sıra Çevre İllerden De Gelen Coronayı Yenmiş Kişilerde Halen Solunum Yetmezliğinin Yanı Sıra Eklem Ağrısı, Halsizlik, Yorgunluk, Uyku Bozuklukları, Dalgınlık Ve Unutkanlık Gibi Nörolojik Rahatsızlık Şikayetlerinin Devam Ettiği Belirlendi.

Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Yaşar Bildirici, Şu Anda Türkiye’de Sağlık Bakanlığının Standardize Ettiği Formları Kullanan İki Kovid-19 İzleme Merkezinden Birinin Eskişehir Hastanesi Olduğunu Söyledi. Bugüne Kadar Covid-19 Hastalığını Yenmiş Yaklaşık 850 Hastaya Telefonla Ulaşarak Merkeze Davet Ettiklerini İfade Eden Dr. Bildirici, “Davet Ettiğimiz Bu 850 Hastanın 100 Kadarına Da İleriye Dönük Randevu Verdik. Bir Ay İçerisinde Yaklaşık 500 Civarında Hastayı Bu Merkezde Takip Ettik. Gelen Hastalarımızın Bilgilerini Standardize Ederek Formlara İşledik, İleriye Dönük Ne Yapabileceğimize Dair Bir Plan Yapma Şansımız Oldu. Bu Covid İzleme Merkezinde Hastalar Yaklaşık 2 Yıl İzlenecekler. Bu Ki Yıllık Süre İçerisinde Belirli Periyotlarla Takip Edilecekler. Covid İzlem Merkezine Gelen Hastaların Yüzde 10’u Yoğun Bakımda Yatmış Ve Oradan Taburcu Olarak Evlerine Gitmiş Hastalar. Biz Bu Hasta Grubunu Önemsiyoruz Çünkü Yoğun Bakımda Uzun Süre Yatan Hastaların Takip Ve İzlemlerinde Birçok Organları İle İlgili Sorunlarla Karşılaşabileceğimizi Öngörüyoruz” Dedi.

“En Yaygın Şikayet Eklem Ağrısı Ve Halsizlik”

Merkezde Yapılan İncelemelerde Coronayı Yenmiş Kişilerde Halen Eklem Ağrısı Ve Halsizlik Gibi Şikayetin Devam Ettiğini Anlatan Dr. Bildirici, “Genelde Çok Yaygın Olan Gezici Eklem Ağrıları, Genel Bir Halsizlik Ve Yorgunluk Semptomunu Hastalarımızın Çok Önemli Bir Kısmı Tarif Ediyor. Diğer Taraftan, Yoğun Bakıma Girmeyip Serviste Yatan Hastalarımızın Da Yüzde 20sinde, Yoğun Bakımda Yatan Hastalarımızın Da Yüzde 10unda Bir Solunum Güçlüğü Şikayetine Rastlıyoruz. İlginç Bir Şey Daha Var, Özellikle İleri Yaş Grubunda Her 4- 5 Hastada Bir Genelde Uyku Bozuklukları, Dalgınlık Ve Unutkanlık Gibi Nörolojik Semptomlara Da Denk Gelebiliyoruz. Biz Gelen Bu 500 Hastayla, Merkezle İlgili Düşünceleri Ve Merkezden Memnunlar Mı Diye Bir Anket Çalışması Yaptık. Yaklaşık Yüzde 90nun Üzerinde Bir Memnuniyet Gördük. Hastanemizde Daha Çok Randevu Sistemi İle Çalışıyoruz. Çünkü Bu Hastalara Ciddi Vakitler Ayrılıyor. Bir Hastaya Minimum 40 Dakika Vakit Ayrılıyor. Bu Sebeple Randevu İle Hasta Kabulünü Tercih Ediyoruz Ancak Diğer Hastalarımız Da Çekinmeden Başvurabilirler” Şeklinde Konuştu.

“Kalp Çarpıntısı, Uykusuzluk, Bel Ağrıları”

Kovid-19 İzleme Merkezinde Kontrolden Geçen Pilot Dilek Gündar, 2 Ay Önce Corona Virüsüne Yakalandığını Ve Atlattığını Söyledi. Ancak Bazı Şikayetlerinin Devam Etmesi Üzerine Merkeze Başvurarak Kontrolden Geçtiğini Anlatan Gündar, “Burada Tedavi Olmak İstiyorum Çünkü Şikayetlerim Oldukça Fazla. Covid Sonrası Kalp Çarpıntısı, Uykusuzluk, Ağrılarımın Dinmemesi Özellikle Bel Ağrılarım Oldu. Aynı Zamanda Konsantre Olmakta Zorluklar Çekiyorum. Bir Takım Şeyleri

Daha Fazla Unutur Oldum. Kulaklarımda Ve Gözlerimde Bir Hassasiyet Hissediyorum Ki Bu Benim Mesleğimde Oldukça Önemli” Dedi.

Şikayetler Belirlendi, Covid İzlem Merkezi Kuruldu

Eskişehir Şehir Hastanesi Kovid Sonrası İzlem Merkezinde Corona Virüsünü Atlatmış Kişilerde Görülen Kardiyoloji Ve Göğüs Hastalıkları Şikayetleri Üzerine Hastaların Egzersiz Yapabileceği Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Merkezi Kuruldu.

Merkezde Kontrolden Geçen Kişilerin Efor Kapasitelerini, Yürüyüş Kapasitelerini Ve Mesafelerini Artırmak, Halsizlik Ve Yorgunluk Düzeylerini Azaltmak Amacıyla Rehabilitasyon Uygulanmaya Başladı. Merkezin Sorumlusu Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fulya Bakılan, Ünite İçerisinde Çeşitli Cihazlardan Faydalandıklarını Belirterek, “Bu Cihazlara Almadan Önce Hastalarımızı Çeşitli Değerlendirmelere Tabi Tutuyoruz. Uygun Olan Hastalarımıza Bisiklet Ergometri, Koşu Bandı, Kol Ergometri Gibi Çeşitli Cihazlar Yardımıyla Rehabilitasyon Uyguluyoruz. Bu Rehabilitasyon Sırasında Da Hastalarımızı Ekg Eşliğinde Monitörize Ediyoruz. Öncesinde Ve Sonrasında Kan Basıncı, Nabız Ve Oksijen Saturasyonu Gibi Değerlerinin Kontrolünü Yapıyoruz. Fizyoterapist Arkadaşlarımız Hastalarımıza Evde Yapacakları Solunum Egzersizlerini Ve Aerobik Egzersizlerini Birebir Gösteriyorlar. Egzersizin Yanı Sıra Diyet De Hastalarımız İçin Çok Önemlidir. Hastalarımıza Diyet Uygulamaları Da Veriyoruz. Akapunktur Ve Ozon Terapi Gibi Yöntemleri De Uygulayarak Çok Olumlu Geri Bildirimler Alıyoruz” Şeklinde Konuştu.

Merkeze Orta Ve Ağır Şiddette Covid-19 Tanısı Almış, Servis Veya Yoğun Bakımlarda Takip Edilip, Taburcu Edilmiş Kişilerin Başvurabileceği Belirtildi. (DHA)

1-(2)-121.jpg

Editör: TE Bilisim