‘Çocuklarda Diyabet Hastalığı Sinsi Başlıyor’

Çocuklarda Diyabetin Belirtileri Nelerdir? Tanı Yöntemleri Nelerdir? Konuları Hakkında Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Boyraz Önemli Açıklamalarda Bulundu.

Diyabet (Ya Da Tıptaki Adıyla Tip 1 İnsülin Hormonunun Vücutta Bulunmaması Ya Da Azlığından Kaynaklanan Bir Hastalıktır. Bu Hastalık Vücudun Besinlerden Yararlanmasını Sağlayan Normal Süreçleri Bozar Ve Kandaki Glukoz Düzeylerinin Çok Yükselmesine Neden Olur. İnsülin Pankreasın Beta Hücrelerinden Salgılanan Bir Hormondur.

Hastalığın Nedeni Olarak, Genetik Yatkınlıkla Beraber Beta Hücrelerinde Bağışık Yanıtın Bozulmasına Neden Olan Virüsler, Toksinler Ve Bazı Gıda Maddelerinden Söz Edilmektedir. Tip 1 Diyabetin Oluşumunda İnek Sütünün Önemi Büyüktür. 1 Yaş Altı Çocuklarda İnek Sütüne Maruz Kalmanın Tip 1 Diyabet Görülme Sıklığını Arttırdığı Görülmüştür. Bu Yüzden Özellikle 1.Derece Akrabalarında Diyabet Olan Çocuklara Olabildiğince Uzun Süreli İnek Sütü Verilmemesi Önerilmektedir. Gıdaların İçindeki Koruyucu Maddeler Ve Tütsülenmiş Gıdalar Da Otoimmün Diyabeti Başlatan Faktörlerdendir.

BELİRTİLERİ NELER?

Yetersiz İnsülinin Glukozu Hücre İçine Sokamaması Sonucu Kan Glikozu Gittikçe Artar. Bu Durumda Vücut Kan Glukozunu Böbreklerden Atma Yoluna Gider. Böylece İdrarda Glukoz Görülmeye Başlar. Glukoz Atımı İle Birlikte Böbreklerden Sıvı Kaybı Da Oluşacağından, Sık İdrara Çıkma İle Vücudun Sıvı İhtiyacı Da Artar Ve Çok Su İçme Görülür. İnsülin Eksikliği Sonucu Glukozun Hücre İçine Giremeyip Enerji Üretiminde Kullanılamaması Nedeni İle Vücut Yağları Kullanmaya Başlar. Yağların Yakılması İle Kilo Kaybı Ve Kanda Keton Cisimcikleri Birikir. Bu İse Bulantı, Kusma Ve İştahsızlık Oluşturur Ve İdrarda Keton Görülür.

TANI YÖNTEMLERİ NELER?

Klinik Olarak Çok İdrara Çıkma, Çok Su İçme, Çok Yeme, Kilo Kaybı Gibi Belirtilerle Ya Da Daha İleri Dönemler De Ketoasidoz Veya Koma İle Başvuran Hastalarda Aşağıdaki Tanı Yöntemleri Uygulanır:

İdrarda Glikoz Bakılması: Normal Şartlarda İdrarda Glikoz Olmaz İdrarda Glikoz Varlığı Başta Diyabet Olmak Üzere Çeşitli Hastalıkları Düşündürür. Diyabet Hastalığına Bağlı İse İdrarda Glikoz Olması Kan Şekerinin 180 Mg/Dl. Veya Üstü Olduğunu Gösterir.

Kan Şeker Düzeylerinin Tayini: İdrarda Glikoz Görülmesi Üzerine Bakılan Kan Şekerleri Tanı İçin Şarttır. Açlık Kan Şekeri Sağlıklı Bir İnsanda 100 Mg/Dl. Nin Altında Olmalıdır. AKŞ’ Nin 100-125 Mg/Dl. Arasında Olması “Bozulmuş Açlık Glikozu” Olduğunun Göstergesidir. Şeker Yükleme Testi Gerektirir. Herhangi Bir Zamanda Bakılan KŞ 200 Mg/Dl.’Nin Üzerinde İse Yine Şeker Hastalığı Tanısı Konur.

Şeker Yükleme Testi (OGTT) : 120.Dakika KŞ 140 Mg/ Dl.’Nin Altında İse Normal Kabul Edilir. 120.Dakika KŞ 140-200 Mg/Dl. Arasında İse “Bozulmuş Glikoz Toleransı” Olduğunu Gösterir. Diyet Tedavisi Ve Takip Gerektirir. 120.Dakika KŞ 200 Mg/Dl.’Nin Üzerinde İse Şeker Hastalığı Tanısı Konur.

Hemoglobin A 1c (Hba1c): Yaklaşık 6-8 Hafta Öncesindeki Kan Şekerleri Hakkında Bilgi Veren Güvenli Bir Testtir. Kandaki Hemoglobin Adı Verilen Bir Maddenin Glikoz İle Karşılaşma Oranları, Dolayısı İle Kan Şekeri Ortalamaları Hakkında Bilgi Verir. Normalde % 6,5 Un Altında Olmalıdır.

b-166.jpg

Editör: TE Bilisim