CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Akçaabat Ortamahallenin Silüetini Bozan Duvara Tepki Göstererek “Tarihi Değere Yakışmadı! Açıklamasında Bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’da Gerçekleştirdiği Ziyaretler Esnasında İlçelerin Önemli Sorunlarına Dikkat Çekmeye Devam Ediyor.

Akçaabat Orta Mahalle’de Vatandaşlarla Bir Araya Gelerek Bölgede İncelemelerde Bulunan Kaya, Tarihi Orta Mahalle Evlerinin Silüetini Bozan Ve Görüntü Kirliliğine Sebep Olan Yol Ve İstinat Duvarı Çalışmalarına Tepki Gösterdi. Milletvekili Kaya, Akçaabat’taki Tarihi Orta Mahalle Evlerinin Trabzon’un En Önemli Turizm Değerlerinden Olduğuna Dikkat Çekerek; “Burası Trabzon'umuza Ve Akçaabat'ımıza Değer Katan, İzlemeye Doyamadığımız Harika Bir Yer. Ağaçların İçinde Birbirinden Güzel, 100-150 Yıllık Tarihi Evler Bulunuyor. Burası Akçaabat’ımızla Özdeşleşen Bir Marka Değerimiz, Önemli Bir Turizm Merkezimiz. Dünyanın Birçok Ülkesinden, Arap Coğrafyasından, Orta Doğu’dan Yüzlerce İnsan; Ankara’dan, İstanbul’dan Türkiye’nin Muhtelif Yerlerinden Binlerce İnsan Sırf Bu Güzelliği Görmek İçin Burayı Ziyaret Ediyor. Fakat Burada Yapılan Ucube Bir Yol İnşaatı Var Ve Bu Yolun Kenarına Yapılan Ucube Bir Duvar. Bu Ucube Ötesi Duvar Bölgenin Silüetini Ve Doğal Güzelliğini Adeta Katlediyor. Hangi Akıl Yaptı Bu Duvarı, Kendinize Gelin, Bu Güzelliklerimize Bu Değerlerimize Yazık Etmeyin” Dedi.

dsc_0708-003.jpg

“BU UCUBE DUVARI HANGİ ANLAYIŞ YAPIYOR?”  

Orta Mahalle’deki Yol Ve Duvar İnşaatının Bu Tarihi Değere Ve Doğal Güzelliğe Yakışmadığını Belirten Kaya, “Orta Mahalle Evlerine Baktığımız Zaman, Oradan Geçen Yol Kenarına Yapılan O Duvar Hemen Dikkatleri Çekiyor. Yolun Bir Kısmına Taş Duvar, Bir Kısmına Perde Beton Ucube Bir Duvar Yapılmış. Orada Sözde Bir İstinat Duvarı Yapılıyor. Arazi Eğimi Belli, Bu Kadar Yüksek Bir Duvara Ne Gerek Var? Duvardan Evler Görünmüyor. O Duvar 4,5 Metre Daha Kısa Yapılarak O Güzelim Orta Mahalle Silüeti Bozulmayabilirdi. Duvarın Bir Kısmı Beton Bir Kısmı Taş, Bu Nasıl İmalattır? Zemin Uygun Değilse Bir Karar Verirsin Duvarı Betonsa Beton Taşsa Taş Yaparsın.  

dsc_0710-001.jpg

BU NASIL BİR ANLAYIŞTIR?  

Bu Nasıl Bir Mühendisliktir? Bu Nasıl Bir Çirkinliktir? Bu Doğal Ve Tarihi Güzelliğin İçine Böyle Ucube Bir Duvar İmalatını Hangi Akıl Yapmıştır? Hangi Akıl Yapmaya Devam Etmektedir?” Diye Sordu. “Orta Mahalle’de Gerçekleştirilen Restorasyon Ve Çevre Düzenleme Çalışmaları Parça Parça Değil Bir Bütün Halinde Planlanmalıdır, Orta Mahalle Evleri’nin Tarihi Dokusuna Ve Doğal Güzelliğine Uygun Bir Şekilde Yapılmalıdır. Trafo Ve Eski Elektrik Direkleri Kaldırılmalı, Havai Hatlar Ve Elektrik Telleri Yer Altına Alınmalıdır.” Diyen Kaya, Silüeti Bozan Ucube Duvarın Gereksiz Yere Çok Yüksek Yapıldığını Belirterek 4,5 Metre Boyunun Tıraşlanması Gerektiğini Söyledi.  

dsc_0718.jpg

“ORTA MAHALLE EVLERİ İNSANLIK MİRASIMIZDIR”  

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya: “Buradaki Evler, Buranın Doğal Dokusu Bizim Çocuklarımıza, Gelecek Nesillere Aktarmamız Gereken Ortak İnsanlık Mirasımızdır. Tarihi Ve Turistik Bölgelerdeki Restorasyon Ve Çevre Düzenlemesi Çalışmaları, İşi Bilmeyen Taşeron Düzenin ‘Yaptım Oldu’ Anlayışıyla Yapılacak İşler Değildir. Bu Çalışmaları İşin Ehli İnsanlar Tarafından, Akıl, Bilim, Proje Ve Tecrübe İle Yürütmelidir. Bu İşin Sorumlularını Ve Yetkilileri Göreve Çağırıyor; Bu Yanlıştan Bir An Önce Dönülmesini İstiyoruz.” Dedi. 

dsc_0733.jpgdsc_0743.jpgb-735.jpg

 

Editör: TE Bilisim