Çal Mağarası'nda Düzenleme Çalışması Başladı

Trabzon’un Düzköy İlçesinde, 8 Kilometre İle Dünyanın En Uzun İkinci Mağarası Olarak Kabul Edilen Çal Mağarası'nda Ziyaret Sezonu Başladı. Sarkıt Ve Dikitlerden Oluşan Doğal Şekilleri, Şelale Ve Göletleriyle İlgi Odağı Olan Mağarada Başlatılan Düzenleme Çalışmaları Yıl Sonunda Tamamlanacak.

Trabzon'un Düzköy İlçesinde, Deniz Seviyesinden 1050 Metre Yükseklikte Yer Alan Çal Mağarası, 2003 Yılında Yerli- Yabancı Turistlerin Ziyaretine Açıldı. Tarihi Kalenin Altında Yer Alan, Sarkıt Ve Dikitlerden Oluşan Doğal Şekilleri, Şelale Ve Göletleriyle Dünyanın En Uzun İkinci Mağarası Olarak Kabul Edilen Çal'da, Yaklaşık 400 Metrelik Yürüyüş Yolunun 60’ıncı Metresinde Yer Alan Göl Ve Çağlayan Görenleri Etkiliyor.

Mağaranın İçinden Geçen, Astım İle Sinüzit Rahatsızlığına İyi Geldiği Belirtilen Derenin Debisi İse Mevsimsel Olarak Değişiyor. Yağışlı Mevsimlerde Mağaranın İçindeki Suyun Derinliği 1,5 Metreye Ulaşıyor. Yıl Boyunca Ziyarete Açık Tutulan Mağaraya, Yerli- Yabancı Turistler, Özellikle Yazın 4 Aylık Sürede İlgi Gösteriyor.

'ZİYARETE AÇIK KALACAK'

Ziyaret Sezonunun Açıldığı Mağarada, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nce Düzenleme Başlatıldı. Çalışma Yıl Sonuna Kadar Tamamlanacak Ve Bu Sürede Mağara Ziyarete Kapatılmayacak. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çal Mağarası'nın Ziyaretçilerine Göz Kamaştıran Güzellikler Sunduğunu Söyledi. Trabzon'da Turizmin Yükselen Bir Değer Olduğunu Belirten Gümrükçüoğlu, ''Biz Turistlik Ve Tarihi Değerlerimizi Gözümüz Gibi Koruyup, Sadece Korumakla Kalmayıp, Bütün Adımlarımızı Planladığımız Şekilde Sürdürüyoruz. Çal Mağarası'nda Bu Değerlerimizden Biri. Çal Mağarası İçin Yapılan İhaleye Katıldık Ve Sunduğumuz Teklif Sonucunda İhale Bize Verildi. Bu Tarihi, Coğrafi, Tabii Değeri Tekrar Bütün Yöremize, Ülkemize Ve Ülke Dışından Teşrif Edenlere Kazandırmak İçin Biz De İhaleyi Aldıktan Sonra Önemli Bir Proje Hazırlattık. Çal Mağarası'nda Düzenleme Çalışmaları Başlarken Süreç İçerisinde Mağara Ziyaretçilere Kapatılmayacak'' Dedi.

Çalışmalarının Yıl Sonuna Kadar Tamamlanacağını Kaydeden Gümrükçüoğlu, Şunları Söyledi: "'Buna Göre Program Ve Projeyi Öngördük Ve Yapımını Başlattık. Bunun İçin De Hem İnsanların Oradaki Hava Koridorlarından İstifade Etmesini Herhangi Bir Risk Oluşması Halinde Nereden Mağaranın Boşaltılmasının Yapılabileceğini Planladık. Risksiz Olmasına Rağmen İhtiyaten Bu Tedbirleri Aldık. Çalışmalar Sırasında Da Mevcut Yürüyüş Yollarının Yeniden İnşa Edilmesi, Çürümeyecek Malzemenin Kullanılması, Işıklandırmanın En İdeal Şekilde Yapılması Ve Uyarı Levhalarının Yerinde Yerleştirilmesi Çalışmalarını Titizlikle Yapacağız. Gerek Gezintiden Önce Gerek Gezintiden Sonra Dışarıdaki Konaklama Tesislerinde Hizmetin O Güzel Tabiat Parçası İçerisinde Devam Ettirilmesini Öngörüyoruz. Bu Çalışmalar Projenin Teslimi İle Birlikte Uygulamaya Başladı. Bu Yılın Sonuna Kadar Çalışmaların Tamamlanmasını Ümit Ediyoruz. Bu Proje İle Çal Mağarası, Önümüzdeki Bahar Mevsiminde Tam Kapasiteyle Dünya Turistlik Değeri Olarak Bütün Ziyaretçilere Kaliteli Bir Hizmet Vermeye Başlayacaktır."

'MAĞARA DAHA DA GELİŞTİRİLMELİ'

Karadeniz Teknik Üniversitesi Eski Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Da Karadeniz Bölgesi'nde 'Mağara' Debilince Akla Karaca Mağarası'nın Geldiğini; Fakat Bu Bölgede De Mağara Oluşturabilecek Özelliğe Sahip Kayaçlar Ve Tektonik Yapılar Olduğunu Söyledi. Bektaş,  "Çal Mağarası Da Bu Mağaralardan Biridir. Bu Mağaraların Bölgede Daha Geniş Turizm Potansiyeline Sahip Olduğuna İnanıyoruz. Çal Mağarası'nın Bugüne Kadar Geri Kalmasının Nedeni Sahile Olan Uzaklığıdır. Turizm, Dediğimiz Zaman Karadeniz'de Sadece Yayla Turizmi Akla Geliyor. Bunun Yanında Son Yıllarda Mağara Ve Termal Kaplıcalarında Öne Çıktığını Görüyoruz. Bu Bölgenin Kalkınmasında Önemli Rol Olacak Olan Turizmin En Önemli Faktörlerinden Biri De Çal Mağarası'dır. Mağara Jeolojik Olarak Veya Bilimsel Olarak

Bulunmuş Bir Yer Değil. Vatandaşlar Tarafından Bulunmuştur Ama Biz İsteriz Ki Bu Mağaralar Daha Da Geliştirirsin Daha Da Büyüsün Ve Turizm Potansiyeline Katkı Sağlasın. Bölgenin Jeolojik Potansiyeli Çal Mağarası Gibi Mağaraların Var Olabileceğini Göstermektedir. Bu Konuya Önem Verilirse Jeofizik Çalışmalara Ağırlık Vererek Bu Tür Çalışmalarla Başka Mağaraları Da Bölgeye Kazandırabiliriz" Diye Konuştu.

670-626.gif123456---kopya-20180523161453.png

Editör: TE Bilisim