Bu Yıl Fitre Ne Kadar? Diyanet 2019 Fitre Bedelini Açıkladı

2019 Fitre Miktarı Diyanet Tarafından Belirlendi. Fitre Bedeli Oruç Tutma Durumu Mümkün Olmayan Kişiler Tarafından Her Yıl Olduğu Gibi Bu Yıl Da Ödenecek. Peki, Bu Yıl Fitre Ne Kadar Ve Bu Bedel Neye Göre Belirleniyor?

Fitre Miktarı Bir Kişinin Günlük Doyum Parası Göz Önüne Alarak Belirleniyor. Bu Yılın Fitre Miktarı Olarak Günlük 23 TL’yi Belirleyen Diyanet, 2019 Yılının Sadaka-İ Fıtır Tutarını Açıklamıştı. Peki, Fıtır Sadakası Olarak Da Bilinen Fitre Kimlere Verilmeli Ve Kimlere Sadaka-İ Fıtır Geçmez?

FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Üyesi Ve İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama Ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem CNN Türk’e Özel Yaptığı Açıklamada Fıtır Sadakasının Hayır Kurumlarına Da Verilebileceğini İfade Etti. Kur’an’da Yer Alan Ayete Göre Hayır Kurumlarının Da Bu Ücreti Zekat İçin Ayrılmış Olan Kısımlardan Kullanması Gerektiğini Belirten Yeprem, Bu Kuruluşların Çok Çeşitli Faaliyetlerinin Olduğunu Hatırlattı. Öte Yandan Önce Ailesel Ardından Da Bölgesel Yakınlığın Dikkate Alınması Gerektiği Belirtildi. Fitre Akrabalara Ve Aileye Farklı Hanelerde Yaşaması Halinde Verilebilirken Aynı Hane İçerisinde Yaşayan Akrabalara Verilmesi İse Uygun Görülmüyor.

FITIR SADAKASINI KİMLER VERMELİ?

Fidye, Bir Kimseyi Bulunduğu Sıkıntılı Durumdan Kurtarmak İçin Ödenen Bedel Demektir. Dinî Bir Terim Olarak İse, Oruç İbadetinin Eda Edilememesi Sebebiyle Veya Hac İbadetinin Edası Sırasında İşlenen Birtakım Kusurların Giderilmesi İçin Ödenen Maddi Bedeli İfade Eder.

Kur’an-I Kerim’de, “Oruç Tutmaya Güç Yetiremeyenler, Bir Yoksul Doyumu Fidye Öder.” (Bakara, 2/184) Buyrulmaktadır. Buna Göre İhtiyarlık Ve Şifa Ümidi Olmayan Bir Hastalık Sebebiyle Oruç Tutamayan Kimse, Daha Sonra Bu Oruçları Kaza Etme İmkânı Bulamazsa, Her Gününe Karşılık Bir Fidye Öder (Serahsî, El-Mebsût, III, 100; İbn Kudâme, El-Muğnî, IV, 395-397).

Öte Yandan Şâfiîlere Göre Ramazan Ayının Kaza Borcu Herhangi Bir Mazeret Olmaksızın Yerine Getirilmeden, Öteki Ramazan Gelecek Olursa, Kaza Borcuna İlaveten Bir De Fidye Ödeme Yükümlülüğü Ortaya Çıkar (Nevevî, El-Mecmû’, VI, 364; Şirbînî, Muğni’l-Muhtâc, I, 645).

Şâfiî Mezhebinde Fidye Ödeme Yükümlüğünün Ortaya Çıktığı Bir Diğer Mesele De Gebe Ve Emzikli Kadınlarla İlgilidir. Emzirme Ve Hamilelik Sebebiyle Çocuğunun Sağlığı Hakkında Endişe Duyan Annelerin, Oruç Tutamadıkları Günleri Hem Kaza Etmeleri Hem De Fidye Vermeleri Gerekir. Fakat Çocuk Hakkında Değil De Kendileri Hakkında Endişe Ederlerse O Zaman Sadece Kaza Gerekir (Nevevî, El-Mecmû’, VI, 267).

a-443.gif

 

 

Editör: TE Bilisim