Resmi Gazete ‘de Yayımlanan Ücret Tarifesine Göre, Bilirkişilere Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Dava Ve İşler İçin 380 Lira Ödeme Yapılacak.

Adli Ve İdari Yargı Alanında Yürütülen Bilirkişilik Faaliyetine İlişkin Bilirkişi Ücretlerinin Belirlendiği "2018 Yılı Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi", Resmi Gazete'nin Bugünkü Sayısında Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi.

Tarifeye Göre, Bilirkişilere, İcra Ve İflas Daireleri İle Satış Memurluklarında, Sulh Hukuk Ve Tüketici Mahkemelerinde, İcra Hukuk Ve İcra Mahkemelerinde Görülen İş Ve Davalar İle Cumhuriyet Başsavcılıklarında Yürütülen Soruşturmalar İçin 190'ar Lira Ödenecek. Bilirkişiler, Sulh Ceza Hakimliklerinde Görülen İşler Kapsamında Da 190 Lira Alacak.

Asliye Hukuk, Asliye Ceza, İdare Ve Vergi Mahkemelerindeki Davalar İle Buralarda Görülen İşlerle İlgili 315'er Lira Alacak Bilirkişilere, Aile, İş Ve Kadastro Mahkemelerindeki İş Ve Davalar İçin De 250 Lira Ücret Verilecek.

Bilirkişilere, Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Dava Ve İşler İçin 380 Lira Ödeme Yapılacak.

Kamuoyunda "İstinaf" Olarak Bilinen Bölge Adliye Mahkemelerinde Görülen Dava Ve İşlere İlişkin 400 Lira Ücret Verilecek Olan Bilirkişilere, Yargıtay İle Danıştay'da İlk Derece Mahkemesi Sıfatıyla Görülen Davalar Ve İşler İçin 500 Lira Ödeme Yapılacak.

Ücret Artırımı Ve İndirimi Yapılabilecek

Görevlendirmeyi Yapan Merci, Bilirkişinin Vasfı Veya İlgili Uzmanlık Alanında Bilirkişi Teminde Yaşanan Güçlüğü, Uyuşmazlığın Niteliğini, Dosya Kapsamını, Görevlendirme Yapılan Yere Gidilmesi İçin Gereken Süreyi, İnceleme Ve Keşif İçin Geçirilen Süreyi Dikkate Alarak Ödenecek Ücreti Artırabilecek.

Öte Yandan, Görevlendirmeyi Yapan Merciler, İşin Mahiyetinin Gerektirmesi Halinde Tarifede Yazılı Bilirkişi Ücretlerini İndirebilecek.

Ayrı Bir İnceleme Ve Araştırmayı Gerektirmeyen Seri Dosyalarda İşin Mahiyetine Göre Tarifede Yazılı Bilirkişi Ücretlerinden Görevlendirmeyi Yapan Merci Tarafından Uygun Görülecek Miktarda İndirim Yapılabilecek.

Bilirkişilik Yönetmeliği Uyarınca Görevlendirmeye Aykırı Olarak Rapor Düzenlenmesi Halinde Görevlendirme Yapan Merci Tarafından Ücret Veya Gider Adı Altında Ödeme Yapılmamasına Veya Aykırılığın Niteliğine Göre Takdir Edilen Ücret Ve Giderlerde İndirim Yapılmasına Karar Verilecek.

Ücretler, Vergi Kesintisi Yapıldıktan Sonra Bilirkişilere Ödenecek.

123456---kopya-20180414174356.png670-404.gif

Editör: TE Bilisim