Beşikdüzü’nde Mayıs Yedisi Geleneği

Deniz Kazasında Hayatını Kaybedenler Unutulmadı

Önce 19 Yıl Önce Deniz Kazasında Ölen 38 Kişiyi Andılar, Sonra Denizde İneklerini Yıkadılar.

Trabzon’un Beşikdüzü İlçesinde Bu Yıl 18.`Si Düzenlenen “Mayıs Yedisi Şenlikleri” Kapsamında Önce 2000 Yılında Meydana Gelen Deniz Kazasında Hayatlarını Kaybeden 38 Kişi İçin Anma Töreni Düzenlendi, Ardından Şenlikler Kapsamında Denizde Yayla Göçünü Temsilen İnekler Yıkandı.

İlk Olarak İlçedeki Doğu Gözaçan Parkı'nda, 20 Mayıs 2000'deki Kazada Ölen 38 Kişinin Fotoğraflarının Yer Aldığı Pano Ve Anıt Önünde Tören Düzenlendi. Törende Konuşan Belediye Başkanı Ramis Uzun, “Mayıs Yedisi Büyükliman Bölgemiz İçin Yüzyıllardır Özel Bir Gündür. Şenlikler İnsanların Tanıştığı, Kaynaştığı Gelenek Ve Göreneklerini Yaşatarak Gelecek Kuşaklara Aktarıldığı Önemli Etkinliklerdir. Bölge Halkımız Bu Gün De Canları Kadar Önem Verdiği Hayvanlarını Süsleyip Ağasar Deresi’nin Karadeniz İle Buluştuğu Bölgede Deniz Suyu İle Yıkarlar. Böylece Bağışıklılık Sisteminin Geliştiğine, Döl Ve Süt Veriminin Arttığına İnanırlar. Bu Tarihten Sonra Artık Karadeniz’in Eşsiz Güzelliklerindeki Bereketli Yaylalara Göç Vakti Geldiğine İnanırlar. Yine Bu Günde Bölge İnsanımız Motorlarla Denize Açılıp Delikli Taş Etrafında Dolanarak Dilek Tutarlar. Hastalara Deva, Evleneceklerin Eş, Çocuk Sahibi Olmayanların Çocuklarının Olacağına İnanırlar” Dedi.

ad-(2).jpg

Konuşmasında 19 Yıl Önce 20 Mayıs 2000 Tarihinde Yaşanan Deniz Faciasını Da Hatırlatan Uzun “Kontrolsüz Olarak Motorlarla Denize Açılan 38 Vatandaşımızın Motorun Alabora Olası Nedeniyle Deniz Faciası Sonucu Hayatlarını Kaybettiler. 2001 Yılından Beri ‘Mayıs Yedisi‘ Kontrollü Bir Şekilde Kültür Sanat Ve Deniz Festivali Olarak Yapılmaya Başlandı. Yüzyıllardan Beri Gelen ‘Mayıs Yedisi’ Geleneğimiz Yaşatılarak Gelecek Kuşaklara Aktarılacak, İlçemiz Ve Bölgemiz Türkiye Ve Dünyaya Tanıtılacak” Diye Konuştu.

Törende Beşikdüzü Kaymakamı Cevdet Ertürkmen Ve Belediye Başkanı Ramis Uzun Tarafından, Daha Sonra Denize Ölenlerin Anısına Çelek Atıldı. Ölenler İçin Kuran-I Kerim Okunarak Dualar Edildi.

ad-(3).jpg

Tören Sonrası Çeşmeönü Limanı'nda, Çevre Köylerden Gelenlerin Katılımıyla, Yayla Göçleri Ve "Mayıs Yedisi" Adıyla Sürdürülen Gelenek Kapsamında, Yöresel Kıyafetler Giyinmiş Kadınlar, Başkan Ramis Uzun Ve Eynesil Belediye Başkanı Ahmet Latif Karadeniz İle Beraber İnekleri Deniz Suyu İle Yıkadılar. Yayla Göçlerini Canlandırıldığı Bölümde Hayvanlarının Süsleyen Yöresel Kadınların Giysileriyle Beraber Fotoğraf Severler Renkli Görüntüler Elde Etti.

ad-(4).jpg

MAYIS YEDİSİ GELENEĞİ

Geçmişi Oğuz Türkleri'ne Dayandığı İfade Edilen "Mayıs Yedisi" Geleneğinin Adını, 20 Mayıs'ın Rumi Takvime Göre Mayısın 7'sine Denk Gelmesinden Aldığı Belirtiliyor. Karadeniz'in Bazı Bölgelerinde Sürdürülen Geleneğe Göre, Hayvanlar, Kıyı Kesiminde Akarsuyla Denizin Birleştiği Yerde, İç Kesimlerde İse Irmaklarda Yıkanıyor. Geleneğe Göre Hayvanları Özellikle Deniz Suyu, Denize Ulaşılamıyorsa Irmak Suyu İle Yıkamanın, Yaylalara Çıkmadan Önce Onlara Sağlık, Güç Ve Enerji Vereceğine İnanılıyor. Bu Uygulamanın Aynı Zamanda, Yaz Aylarını Yaylalarda Geçirecekler İçin Sonbahara Kadar Denizle Bir Vedalaşma Anlamına Geldiği De Belirtiliyor.

ad-(7).jpgad-(5).jpgad-(6).jpgad-(1).jpgayder-turizm-logo-koksal-002.png

Editör: TE Bilisim