Berat Kandili Önemi Nedir? Berat Kandil’inde Yapılması Gerekenler Neler, Namaz Nasıl Kılınır, Bugün Hangi İbadetler Yapılır?

Bugün Berat Kandili Yaşanıyor. Yurdumuzun Dört Bir Yanını Kandil Heyecanı Sararken, Manevi Duygularımız Da Yoğun Olarak Hissediliyor. Bugün Hakkında Detaylı Bilgiye Sahip Olmak İsteyenler Berat Kandili Önemi Nedir Sorusunu Araştırıyor. Aynı Zamanda Böyle Bir Önemli Günde Günü Boş Geçirmek İstemeyenler İse Berat Kandili'nde Yapılması Gerekenler Neler, Bugün Hangi İbadetler Yapılır Sorularına Cevap Arıyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı Tarafından Paylaşılanlar...

27 Mart 2021 Cumartesi Yani Bugün Berat Kandili İdrak Ediliyor. Kandil Günlerinde Düzenli Olarak İbadetlerini Yerini Getiren Vatandaşlar Bugün De Dini Görevleri İçin Harekete Geçti. Peki Berat Kandili Önemi Nedir? Berat Kandili'nde Yapılması Gerekenler Neler? Bugün Hangi İbadetler Yapılmalı? İşte Berat Kandili Hakkında Bilinmesi Gerekenler...

BERAT KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Berat, Arapça Berâe-Berâet Kelimesinin Türkçeleşmiş Halidir. Kur’an’da “Berae” Kökünden 25 Kelime Bulunmakta Olup, Bunlardan Sadece İki Tanesi “Beraet” Şeklinde Geçmektedir. Berâet, İki Şey Arasında İlişki Olmaması; Kişinin Herhangi Bir Yükümlülükten Kurtulması Veya Yükümlülüğün Bulunmaması Anlamındadır. Istılah Olarak Berat İse, Allah’ın Affı Ve Bağışlaması, Günah, Borç Ve Cezadan Kurtulmak Gibi Anlamlara Gelmektedir. Beratın Özünde, Günahlardan Arınma Ve Yüce Allah’ın Rahmet Ve Mağfiretine Ulaşma Amacı Vardır. Bu Gecede Allâh'ın Affı Ve Bağışlamasının Çok Olacağı Müjdelendiğinden, Bu Geceye “Berat Gecesi” Denilmiştir. Berat Gecesi Hicri Aylardan Şaban Ayının Onbeşinci Gecesidir. Berat Gecesi İçin Arapça Eserlerde “Şabanın Ortasındaki Gece”, “Mübarek Gece”, “Rahmet Gecesi” Ve “Sak (Belge) Gecesi” Manalarına Gelen Terkipler Kullanılmaktadır

Kandiller Ve Benzeri Geceler; İman, İbadet Ve Düşünce Hayatımız Bakımından Kendimizi Yenilememiz, Geçmişimizi Muhasebe Etmemiz,Geleceğimizi Planlama Ve Ümitlerimizi Tazelememiz İçin Büyük Bir Fırsattır. Bu Gece Münasebetiyle, İçimizdeki Manevi Duyguların Sesine Kulak Vererek Günahlarımıza Tövbe Etmeli, Tüm Müslümanlar Ve İnsanlık İçin Allah’a Dua Ve Niyazda Bulunmalıyız. Yüce Allah, Bu Gecede İlahi Rahmetini Bol Bol İndirmekte, Rızık Ve Şifâ Kapılarını Sonuna Kadar Açarak, Bizleri Sonsuz İkramlarına Davet Etmektedir. Berat Kandilinin Aydınlattığı Manevi Ortam, Bizlere Dengeli Bir Hayat Kurma Bilinci Sağlamakta, Kendimizi Gözden Geçirme Ve Yenileme İmkanı Sunmaktadır.

Yüce Dinimiz İslam Dünya Ve Ahiret, Madde Ve Mana Dengesine; Akıl, Düşünce, Duygu Ve Bilginin Ahenkli Şekilde Buluşturulmasına Dayanır. Günümüzde Ferdi Ve Toplumsal Hayatımızdaki Maddi Ve Manevi Değerler Dengesi Bozulmuş, Dünyevîleşme, Bencillik Gibi Olumsuzluklar Ruh Sağlığımızı Bozmaya Başlamıştır. Oysa Yüce Dinimiz İslâm, İnsanın Maddî İhtiyaçları Kadar Ruhî İhtiyaçlarını Da Dikkate Almış, Onun Devamlı Surette Yüce Yaratanla Bağlantı İçinde Olmasına Önem Vermiştir. Berat Gecesini İdrak Ettiğimiz Bugünlerde Hepimiz Yüce Allah’ın Kur’an’da Kendisinden Ümit Kesmememizi İsteyen Ve Bizleri Affedeceğini2 Müjdeleyen Mesajına Kulak Vermeli Ve Kendimize Çekidüzen Vermeliyiz.

BERAT KANDİLİ'NDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

Kur'an-I Kerim Okunmalı, Okuyanlar Dinlenmeli, Uygun Mekânlarda Kur'an Ziyafetleri Verilmeli, Kelamullah'a Olan Sevgi, Saygı Ve Bağlılık Duyguları Yenilenmeli, Kuvvetlendirilmeli.

1. İstiğfar:

2. Salevat-I Şerife (Allâhümme Salli Alâ Seyyidinâ Muhammedin Ve Alâ Âli Seyyidinâ Muhammed)

3. Fatiha-İ Şerife

4. Ayet'ül-Kürsî

5. Tevbe Sûresinin Son 2 Ayeti Besmele İle. (Lekad Câeküm)

6. 14 Kere Yâsîn, Yâsîn ... Dedikten Sonra 1 Yâsîn-İ Şerîf.(Yâsîn-İ Şerîf'te 7 Zahiri, 7 Batini "Mübîn" Vardır. Böylece O Da 14 Olur.)

7. İhlas-I Şerif

8. Felak Sûresi

9. Nâs Sûresi

10. "Sübhânallâhi Ve'l-Hamdü Lillâhi Velâ İlâhe İllallâhü Vallâhü Ekber. Velâ Havle Velâ Kuvvete İllâ Billâhi'l-Aliyyi'l- Azîm." Duası 14 Kere.

11. Salevat-I Şerife 14 Kere Okunur Ve Dua Edilir.(Allâhümme Salli Alâ Seyyidinâ Muhammedin Ve Alâ Âli Seyyidinâ Muhammed). Salat-I Münciye Okumak Daha Efdaldir.

BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

100 Rekatlık Namaza "Ya Rabbi,Senin Rıza-İ Şerifin İçin Namaza.Beni Afv-I İlahine,Feyz-İ İlahine Mazhar Eyle. Kasveti Kalpden,Dünya Ve Ahiret Sıkıntılarından Halas Eyleyip,Süeda(İyiler) Defterine Kaydeyle." Diyerek Niyet Edilir. Bu Şekilde Niyet Edemeyenler "Hacet Namazına,Hayır Namazına" Diye Niyet Edilebilir.

Her Rek'atte Bir Fatiha 10 İhlası Şerif Okunur. İki Rek'atte Bir Selam Verilerek 100 Rek'ata Tamamlanır. 100 Rek'at Namazı Ara Vermeden Kılmak Şart Olmamakla Birlikte Dinlenerek Kılınabilir. 100 Rekatlık Namazın Vakti, Yatsı Namazıyla Başlayıp, İmsak Kesilinceye Kadar Devam Eder.

Namaza Yatsıdan Sonra Başlanabilir. 100 Rekatlık Namazda Okunan İhlası Şerifleri 10 Okumak Yerine Her Rekatte 100 Def'a Okuyarak 10 Selamda Da Kılınabilir. Ancak 50 Selam İle 100 Rek'at Kılmak Daha Faziletlidir.Zira Bu Namazın Özelliği, Yapılan Secdelerin Çok Olmasıdır.

1-(2)-304.jpg

Editör: TE Bilisim