Fındıkta don endişesi

"Bazı bahçeler soğuk havadan olumsuz etkilendi"

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Ordu'nun yüksek kesimlerindeki soğuk hava nedeniyle 8 ilçede fındıkta zirai dondan etkilendiğini söyledi.

Cörüt, son günlerde etkisini sürdüren soğuk havaların yüksek kesimlerdeki fındık bahçelerini etkilediğini ifade etti.

Yaşanan bu soğuk havadan Ulubey, Gürgentepe, Gölköy, Aybastı, Korgan, Kumru, İkizce ve Çamaş ilçelerindeki fındık bahçelerinin olumsuz etkilendiğini anlatan Cörüt, şöyle konuştu:

"Bizim yaptığımız çalışmalar ve üreticilerden aldığımız bilgiler sonucu, 400 rakımın üzerindeki bu ilçelerde zirai don yaşandığı yönünde bilgiler mevcut ancak zirai donun hasar boyutunun ortaya çıkması için bir haftalık süreç geçmesi gerekiyor. Bu süreçte Ziraat Odası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin yapacağı çalışmalar da bu zarar boyutunu ortaya koyacaktır."

ÜRETİCİYE DUMANLAMA ÖNERİSİ!

Cörüt, bölgede yüksek rakımlı ilçelerde halen kar yağışının sürdüğüne işaret ederek, üreticilere kendi önlemlerini almaları önerisinde bulundu.

Üreticilerin dona karşı en basit yöntemlerin başında gelen dumanlama yöntemini tercih etmelerini isteyen Cörüt, "İlk yapılması gereken dumanlama yöntemi. Üreticilerimiz özellikle gece yarısından sonra bahçelerinde saman ve lastikler yakarak dumanlama yöntemiyle ürünlerini dondan koruyabilir. Geçtiğimiz yıllarda bu yöntemi deneyenler olumlu sonuç aldı. Aynı uygulamanın bu yıl da devam etmesini öneriyorum. Aksi durumda ürünleri daha fazla zarar görecektir. Üreticilerimiz dumanlama yöntemini ihmal etmesin" ifadelerini kullandı.

GEÇEN SENEYİ HATIRLAMAK İSTEMİYORUZ

Geçen yıl mart ayı sonunda etkili olan zirai donun bölge üreticisini çok zor durumda bıraktığını dile getiren Cörüt, "Biz asla geçen seneyi hatırlamak istemiyoruz. İnşallah bu yıl benzer tabloyla karşı karşıya gelmeyiz" dedi.

Cörüt, fındığın bölgedeki çiftçilerin ana geçim kaynaklarının başında geldiğini anlatarak, "Yeniden olabilecek bir don, herkesi çok zor durumda bırakabilir. Hem çiftçi bu işten zarar görür hem de ülke ekonomisi. Kimse böyle bir şeyin olmasını arzu etmiyor. İnşallah donun hasar boyutu artmaz" şeklinde konuştu.

650 BİN TON REKOLTE BEKLEMİYORUZ

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, kamuoyunda yeni sezon fındık rekoltesinin 650 bin ton olacağı yönde açıklamaların olduğunu belirterek, "Biz bu rekolteyi beklemiyoruz. Özellikle son haftalarda etkili olan kar yağışı sonrası oluşan zirai donun bu rekolteyi düşüreceğini bekliyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim