Başkan Gümrükçüoğlu Kaza Raporunu Kamuoyu İle Paylaştı

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantıları bugün başladı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Eylül ayı Meclis toplantılarının ilk oturumunda 7 Eylül’de meydana gelen otobüs kazası nedeniyle Büyükşehir Belediyesinin otobüs filosu hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

HAMDOLSUN CAN KAYBI YOK

Yalıncak’ta meydana gelen olayda can kaybı yaşanmamasının kendileri için en büyük mutluluk olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, kaza raporunun ayrıntılarını kamuoyuna aktarırken konunun KTÜ’den uzman bir heyet tarafından incelenmesi içinde talimat verdiğini ifade etti. Başkan Gümrükçüoğlu konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “İstemediğimiz bir toplu taşıma aracı kazası meydana gelmiştir. 61 VV 265 plakalı 1999 model, 18 metrelik körüklü Mercedes marka toplu taşıma otobüsümüz 7 Eylül’de saat 12.30’da Trabzon sahil perondan kalkmış, Yomra seferini yaparken Yalıncak Mevkii’nde, Petrol Ofisi Dolum Tesisleri karşısında saat 12.47’de ortada bulunan körüğünün yırtılması, körük milinin ve bağlantı kollarının kesilmesi ile ortadan bölünme tarzında bir kaza meydana gelmiştir. Bu kazada bizi teselli eden tek şey hamdolsun bir can kaybının olmamasıdır. 3 hafif yaralımız olmuştur. Hafif yaralılarımızın ayakta tedavileri yapılmıştır. Arkadaşlarımız hastanelerde yaralılarımıza yardımcı olmuştur. Bana bu konuda gelen kaza raporunda, otobüste herhangi bir sürat ya da kasise rastlamak söz konusu olmamasına rağmen teknik heyetin yaptığı incelemede körük milinin ve bağlantı kollarının kesilmesiyle körüğün kopması sonucu kazanın meydana geldiği bildirilmiştir. Bu raporla da yetinmedik ve KTÜ’ye teknik bir rapor için müracaat edilmesini ve incelemenin yapılmasını bizatihi yazı ile talimatlandırdım. Dünyayı ve Türkiye’yi incelediğimizde maalesef körüklü otobüslerde bu tarz kazaların meydana gelebildiği bilgisine ulaştık. Mesela 23 Temmuz 2007’de İstanbul’da körüklü otobüs ikiye bölünmüş. Mesela yurt dışında bir körüklü otobüste yine böyle bir kazanmış. Yine İstanbul’da 23 Mart 2011’de bizimkine çok benzeyen bir kaza meydana gelmiş. İzmir’de 19 Haziran 2014’te yine bizimkine çok benzeyen bir olay meydana gelmiş, körüklü otobüs ikiye bölünmüş. Söylediğimiz gibi biz sadece kendi incelememizle bırakmayıp bu olayı KTÜ’nün incelemesine de sunmuş durumdayız. Şükürler olsun ki bir can kaybı olayı yaşanmamıştır.”

FİLOMUZDA 172 OTOBÜS VAR

Büyükşehir Belediyesinin toplu taşıma filosunda 172 otobüsün bulunduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu değerlendirmelerine şu şekilde devam etti: “2010’dan beri aldığımız yeni araçları tabii ki sıfır, yeni araç olarak almış bulunmaktayız. Hatta 2010’da sıfır araç almaya başladığımızda hepsi klimalı bile değildi. Klimalı olmayan ama sıfır olan otobüsler aldık. Ondan sonra tüm araçların klimalı üretilmesiyle klimalı sıfır otobüs alınmıştır ve alınmaya da devam edilecektir. Bizim otobüs filomuzda şuanda toplam 172 otobüs vardır. Bunların 120 tane kadarı yeni sayılabilecek niteliktedir. Mesela bu 172 otobüsümüzden 11 tanesi devre dışı bırakılmak, hurdaya ayrılmak üzere raporlanmıştır. Bu süreç hep devam etmektedir. Eskiyen otobüsler hurdaya ayrılmaktadır. 172 otobüsümüzden 11 tanesi hurdası için raporları tutulmuş, MKE’ye yazı yazılmış durumdadır. Ayrıca süreç içinde tamamen yeni olmayan ve sembolik ücretlerle alınmış otobüslerimiz vardır. Bunlarında toplamı 20 kadardır. Filomuzdaki düşük modelli otobüsleri en az hizmete, sıkışma olduğunda bir yerde görevlendirmek üzere elimizde tutmaktayız. Yeni otobüslerimizi daha çok toplu taşımacılıkta devrede tutarken cenazeydi, maç günü sıkışıklığıydı gibi durumlar için daha önceki modelleri de yedekte tutmaktayız.”

BAKIMLAR EKSİKSİZ YAPILIYOR

Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma filosundaki tüm otobüslerin rutin kontrellerininde eksiksiz olarak yapıldığını kaydetti. Gümrükçüoğlu, “Otobüslerimizin geçmişinde rutin kontrollerinin yapılıp yapılmadığını bizatihi kendim incelemiş durumdayım. Kontroller rutin olarak yapılmaktadır. Ayrıca her yıl araç muayene raporu tutulmaktadır. Bu kaza geçiren otobüsümüz için araç muayene raporu en son 29 Mart 2018’de yapılmıştır. Bunun geçerlilik süresi de 29 Mart 2019’a kadardır” diye konuştu.

670-942.gif123456---kopya-20180910190103.png

Editör: TE Bilisim