Başbakan Davutoğlu Görevi Devretti

Gözler Erdoğan'da: Kılıçdaroğlu'na görevi verecek mi?

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ve MHP ile yaptığı görüşmelerde koalisyon hükümeti kurma konusunda uzlaşmaya varamaması üzerine 9 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldığı hükümet kurma görevini bu akşam iade etti. Davutoğlu'nun görevi iadesi ile birlikte gözler yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takınacağı tutuma çevrildi. Erdoğan'ın, önümüzdeki hafta başı itibariyle Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'a danışarak seçimlerin yenilenmesi yönünde karar alma ihtimali ağırlık kazandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı'ndan bu akşam 1 saat 25 dakika süren görüşmenin ardından yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 9 Temmuz 2015 tarihinde Bakanlar Kurulunu kurmakla görevlendirdiği Konya Milletvekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nu bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etmiştir.

Sayın Davutoğlu, Sayın Cumhurbaşkanımıza, tüm gayretlerine rağmen güvenoyu alacak bir hükümet kurma imkânını bulamadığını beyan ederek, kendisine verilen görevi iade etmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız da, Sayın Davutoğlu’na söz konusu gayretlerinden dolayı teşekkür etmiştir."

40 GÜN SÜRDÜ

7 Haziran'daki genel seçimde hiç bir parti tek başına hükümet kurabilecek bir çoğunluğu Meclis'te elde edememişti. Erdoğan, 9 Temmuz'da hükümet kurma görevini seçimden birinci parti olarak çıkan Ak Parti'nin Genel Başkanı ve Konya milletvekili Ahmet Davutoğlu'na verdi. Davutoğlu, hükümet kurma görevi çerçevesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilk görüşmeyi 13 Temmuz tarihinde yaptı.

Ardından Ak Parti ile CHP heyetleri arasında istikşafi görüşmeler yapıldı. Ancak Ak Parti ile CHP arasında büyük koalisyon kurma görüşmelerinden bir sonuç alınamadı. Davutoğlu, 17 Temmuz'da ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Ancak Ak Parti ile MHP'nin ilk görüşmesinde bir uzlaşma sağlanamadı. Davutoğlu, koalisyon hükümeti kurulamayacağının anlaşılması üzerine bu akşam saat 19.30'da Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitti. Davutoğlu, hükümet kurma görevini Erdoğan'a iade etti.

Kılıçdaroğlu'na görevi vermeyebilir

Bu gelişme üzerine gözler yeniden Beştepe'ye çevrildi. Erdoğan'ın, seçimden ikinci parti olarak çıkan CHP'nin liderine hükümet kurma görevini vermesi çok düşük ihtimal olarak görülüyor. Kulislerde, "Ak Parti ile CHP zaten olmadı. CHP ile MHP'nin toplam milletvekili sayısı da güven oyu için gereken 276'nın altında. CHP - MHP - HDP koalisyonu ise imkansız. Çünkü MHP HDP'nin içinde olacağı hiç bir hükümette olmayacağını çok net ve kesin açıkladı. Bu durumda, Cumhurbaşkanı, güven oyu alabilecek bir tablo görmediği için görevi CHP liderine vermeyebilir" yorumları yapılıyor.

23 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı'na seçime götürme yetkisi veren 45 günlük süre sona erecek. Anayasada, "Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir" hükmü yer alıyor.

Bu durumda anayasa gereği, 4 partinin de temsil edildiği bir Geçici Bakanlar Kurulu oluşturularak seçime gidilecek. Bu durumda Ekim sonu veya Kasım ayı içinde yenilenen seçim yapılacak. Ancak MHP, içinde HDP olduğu için böyle bir hükümette de yer almayacağını açıkladı. Bu durumda MHP'ye ayrılacak kabine üyeliklerine dışarıdan isimler atanabilir.

Editör: TE Bilisim